Nejkurióznější diety? Tasemnice, arzenik i slavný korzet

Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně uvidíte ve středu od 20:15 na Prima love.

Vraždu v restauraci s bio pokrmy tentokrát řeší Jane Rizzoli a Maura Isles. Někdo se tu předávkoval insekticidy… Než s oběma dámami vyřešíte i tento „kulinářský“ případ, mrkněte na nejbizarnější diety v dějinách. Ani jedna není pro gurmány, pozoruhodné však je, že má mezi nimi zastoupení i prudký jed a paraziti.

Starý dobrý arzenik

Arzenik nebyl populární jen u zločinců, kteří jím trávili nebohé oběti, svého času se s ním i hublo – a to bez legrace. V 19. století byly k dostání například pilulky s arzenikem, o němž se povídalo, že urychluje metabolismus. Ti, kdo chtěli s těmito pilulkami zhubnout a zobli si víc než doporučenou dávku, riskovali otravu, o dalších nebezpečných účincích jedu nemluvě.

Za štíhlostí s tasemnicí

Je to k nevíře, ale lidé v touze být co nejštíhlejší dobrovolně absolvovali i takzvanou „tasemnicovou“ dietu. Uživatelé spokli zárodky tasemnice, nechali ji ve střevech vyrůst a konejšili se tím, že nakonec snědí pilulku proti parazitům a bude pokoj. Jenže taky trpěli průjmy, zvraceli a vystavovali se vyššímu riziku demence, či epilepsie. Obskurní metoda měla i minimálně jednu velmi slavnou uživatelku – operní pěvkyni Marii Callas.

Jen rozžvýkat

Sice o něco méně nebezpečnou, ale i tak velmi podivnou dietou, byl takzvaný Fletcherismus. Zpopularizoval ji Američan Horace Fletcher. Tajemství? Všechno jídlo jste pouze rozžvýkali a vyplivli. Fletcher i doporučoval, jak dlouho se má jaké jídlo žvýkat, a vězte, že s tímto životním stylem byste obědvali pěkně dlouho.

Prolévání octem

Ocet, ocet a ještě jednou ocet. To prosazoval počátkem 19. století třeba Lord Byron. Zastánci diety krom vysněné štíhlosti dostali navrch – opět – průjmy a zvracení. Nicméně dieta to prý byla dost populární, byť o chutnosti se dá pochybovat.

Vata v žaludku

I dnes se čas od času propírá obskurní dieta, v rámci níž údajně, hlavně modelky, polykaly vatové tampony zalité pomerančovým džusem. Efekt? Především zahnání pocitu hladu bez toho, aby člověk přibral. Výživová hodnota nulová.

Další díl Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně uvidíte ve středu od 20:15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.