Poznejte město bratří Grimmů s Místem činu

Kriminálka Místo činu je pověstná tím, že na ní už roky spolupracují televize různých spolkových zemí Německa. Tentokrát se vydáte do Brém. Kdysi významné hanzovní město láká na bohatou historii i působivou současnost. Stojí za to podívat se na něj i jinak než prostřednictvím televizní obrazovky.

Bohaté svobodné město

Brémy mají v Německu dodnes speciální postavení. V době středověku vstoupily do spolku hanzovních měst, v 15. století se dokonce staly prvním městem s vlastní ústavou, o dvě století později pak svobodným městským státem. Roku 1871 se připojily k Německému císařství, i nyní jsou však v rámci země samostatný spolkový stát. A jeden z nejoblíbenějších turistických cílů Německa. Na konci války město hodně utrpělo bombardováním, většinu památek však bomby naštěstí minuly.

Roland v UNESCO i muzikanti

A za jakými pamětihodnostmi konkrétně vyrazit? Pokud chcete začít něčím „lehčím“ a po městě se nejdřív porozhlédnout, vyražte k soše Rolanda – symbolu práva a svobody. Tyto symbolické sochy stojí i v dalších německých městech, ten brémský však patří k nejstarším, a tak byl před 10 lety vybrán do seznamu památek UNESCO. Vynechat byste neměli ani sochu brémských muzikantů – zvířecí party ze známé klasické pohádky bratří Grimmů. Stojí u radnice, a pokud se oběma rukama dotknete oslíkových nohou, měl by vám přinést štěstí.

Pohádková ulice

Za pozornost ostatně stojí i sama radnice se sálem, který je vskutku reprezentativní, nebo brémský dóm svatého Petra. Náměstí Markplatz zas patří k nejkrásnějším v celé zemi. Tepnou Brém je řeka Vesera, k níž se váže společenské centrum Brém – fungují podél ní různé promenády. Zkuste taky působivou ulici Schnoor – je nejstarší dochovanou částí města a působí velmi malebně.

Muzeum vystěhovalectví i klimatu

Vyzkoušet si pocity člověka žijícího v různých klimatických pásmech, je možné v Muzeu klimatu. Podmínky lidí, kteří se v historii rozhodli opustit zemi, zas přiblíží Muzeum vystěhovalectví. S historií města turisty seznámí Focke Museum – Bremen Landemuseum für Kunst und Kulturgeschichte. A že je o co se zajímat – první zmínka o Brémách pochází z konce 8. století. Město má tak za sebou historii delší jak 1200 let!

Co v jeho starobylých i moderních ulicích čeká komisařku Inge Lindström? Sledujte Místo činu: Závěrečný zápas ve čtvrtek od 20.15 na Prima love.

(-nov)

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.