Rizzoli & Isles se inspirovaly vraždou u jezera Bodom

Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně uvidíte ve středu ve 20.15 na Prima love. Vyšetřit 25 let starou vraždu musí Jane Rizzoli a Maura Isles. I ve skutečnosti čas od času v médiích připomenou známé nevyřešené vraždy. Jako tu u finského jezera Bodom. Otázky vzbuzuje 54 let.

Nešťastné táboření

5. června 1960 si šel Fin Erkki Johansson zaplavat do jezera Bodom. Když vyšel z vody, naskytl se mu strašný pohled na čtyři těla ležící v troskách roztrhaných stanů. Patřila patnáctiletým dívkám Maile Irmeli Björklund, Anje Tuulikki Mäki a o tři roky starším chlapcům Seppo Antero Boismanovi a Nilsi Wilhelmovi Gustaffsonovi. Večer předtím se u Bodomského jezera utábořili, v noci někdo zaútočil na jejich stan a dívky a Seppa ubodal. Jediný, kdo přežil, byl Nils Wilhelm Gustaffson. Z oné noci si však nepamatoval nic, co by mohlo usvědčit vraha.

Teorie o vrazích

Začalo největší pátrání ve finské historii, přesto se případ nedočkal vyšetření. Policie prověřila přes 70 hlavních podezřelých, uskutečnily se tisíce rozhovorů se svědky. V 70. letech se jistý sebevrah, který v době spáchání činu prodával poblíž ve stánku limonádu, v dopise na rozloučenou k vraždě přiznal. Policisté však prokázali, že sebevrah měl alibi. Před 11 lety zas jistý Jorma Palo, který počátkem 60. let pracoval jako lékař v nemocnici nedaleko Bodomu popsal, že krátce po vraždách ošetřil podezřelého muže - Hanse Assmanna. I tady však policisté zjistili, že Assman měl dostatečné alibi na onu noc.

Vyšetřování po letech

Jaro 2004 přinesl po 44 letech rozruch. Případu se chopil vyšetřovatel Marku Tuominen a přišel s teorií, že vrahem je jediný přeživší Nils Gustaffson. Ten byl až do června toho roku vyslýchán, předběžné šetření skončilo v březnu následujícího roku a v září 2005 začal soud. Trval dva týdny - Gustaffson byl nakonec prohlášen za nevinného. Záhada tak stále čeká na rozuzlení.

A zajímavost na závěr? Na tragédii u jezera Bodom odkazuje název finské metalové kapely Children of Bodom.

Rizzoli & Isles: Vraždy na pitevně uvidíte ve středu ve 20.15 na Prima love.

nov

Podobné články

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 16. 4. 2024

Pokud se dnes budete muset vypořádat se zklamáním, snažte se, aby vás to nezlomilo, Berani. Můžete obdržet dopis nebo telefonát, který vám přinese méně příznivé zprávy. Možná, že někdo, koho jste chtěli vidět, nebude moci přijít. Snažte se nenechat si tím zkazit náladu. Takové věci se stávají. Zaměstnejte se.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.