Slavné útěky z vězení? Pomohly tunely, ale i knihy!

Dopadnout uprchlého vězně musí vyšetřovatelé ve čtvrtečním Místě činu. Dříve než zjistíte, o co v zápletce kráčí, přečtěte si o trojici známých útěků z vězení. Při jednom pomohla televizní show, jindy zas nebezpečnému vězni pomohly knihy. Seriál uvidíte ve čtvrtek na Prima love ve 20.15.

Sériový vrah a „čtenář“

Ze dvou přísně střežených věznic se podařilo uprchnout sériovému vrahovi Tedovi Bundymu. Vraždící nekrofil a násilník, který se přiznal k třiceti vraždám – ač odhady hovoří až o možné stovce obětí – v obou případech utekl poměrně kuriózním způsobem. Poprvé vyskočil z okna vězeňské knihovny, podruhé si prořezal díru do stropu, naskládal knihy do postele, čímž u strážných vzbudil dojem, že spí a prolezl do pokoje ředitele věznice, který byl tou dobou pryč. Oblékl si jeho oblečení a z věznice prostě odešel. I tentokrát byl však chycen a později popraven. Při druhém útěku navíc zavraždil ještě několik dalších lidí…

Dopadnout sedm psychopatů pomohla televize

Pořádně dramatický byl i útěk sedmi krajně nebezpečných vězňů, kteří v roce 2001 uprchli z výborně střežené věznice Conelly Unit v Texasu. Sedmička postupně omráčila několik zaměstnanců věznice, ukradla jejich oblečení a uprchla. Na útěku byli něco přes měsíc, a během této doby stihli zabít člověka. Policista Aubrey Hawkins dostal 25. prosince 2001 hlášení o loupeži v obchodě se zbraněmi městečku Irving. Když na místo dorazil, zemřel v dešti kulek, které na něj sedmička vypálila.

John Walsh v americkém pořadu, který se snaží chytit zločince. Foto: archiv

O tom, co byla parta útěkářů zač, svědčí i tresty, které původně dostali – tři si odpykávali doživotí, tři padesátileté tresty a poslední pak třicet let za kruté napadení dítěte. Nakonec však všichni skončili zpátky za mřížemi. Pochytáni byli i díky americké show America´s Most Wanted.

Největší útěk britské historie – uteklo 38 bývalých členů armády

Největší útěk vězňů ve svých dějinách zažila Velká Británie 25. září 1983. Tehdy se ze supermoderního a přísně hlídaného vězení Maze v Severním Irsku podařilo utéct 38 členům Irské republikánské armády, odsouzeným převážně za vraždy a bombové útoky. Vězni si vzali dozorce jako rukojmí, zmocnili se zásobovacího auta a vyjeli z věznice. Během útěku zranili dvacítku dozorců, jeden zemřel na srdeční záchvat. 19 vězňů pochytali do několika dnů, další byli vráceni například i z USA. Jiní se skrývali dál.

Místo činu: Hra o čas již ve čtvrtek od 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.