Seriály a filmy

28. listopadu 2014 22:00

Petra Kloidová

Únosy, které se zapsaly do dějin. Ukradené dítě i únos vnuka

V sobotu ve 20.15 uvidíte na Prima love snímek Boj o syna: Příběh Tiffany Rubinové. Tiffany jednoho dne zjistí, že její syn, kterého má z minulého manželství, zmizel. Poznejte ty nejděsivější případy únosů malých dítek.

O čem snímek Boj o syna je? Tiffany je rozvedená žena a spolu s přítelem vychovává syna z předchozího vztahu. Jeho biologický otec vezme malého Kobeho na výlet. Po několika dnech, kdy se s nimi Tifanny nemůže spojit, vychází najevo, že chlapec byl s největší pravděpodobností unesen…

Dědeček únosu nevěřil

Mimořádně hořké jsou okolnosti únosu šestnáctiletého Johna Paula Gettyho III., který se odehrál před 41 lety. Mladík a člen bohaté rodiny spjaté s naftařským průmyslem zmizel z římského Piazza Farnese 10. července 1973. Když přišel dopis požadující výkupné 17 milionů dolarů, část rodiny únosu nevěřila, neboť mladík údajně vtipkoval, že se nechá unést, aby dostal z dědečka peníze. Nicméně později přišel i druhý požadavek, opožděný kvůli stávce italské pošty. Když Johnův otec požádal právě svého otce o peníze na výkupné, ten to odmítl s tvrzením, že když zaplatí výkupné, mohou unést i 14 jeho dalších vnoučat.

Uřízli mu ucho

Pak přišel do redakce italských novin balíček s uchem vnuka a pramenem vlasů a výhrůžkou, že když milionář nezaplatí, pošlou Johna po kouskách. Gettyovi nakonec výkupné snížili na necelé tři miliony dolarů. Přes dva dal dědeček – neb to byla nejvyšší částka, kterou si údajně mohl odečíst z daní, zbytek si od dědečka půjčil Johnův otec. A vnuk byl po více jak pěti měsících nalezen v jižní Itálii, kde ho jeho únosci věznili v horském úkrytu. Spoutaného a se zavázanýma očima.

Výkupné se nenašlo

Později policie zadržela devět únosců – byli mezi nimi třeba pekař, prodejce olivového oleje či pracovník nemocnice a někteří lidé napojení na organizovaný zločin. Ovšem vězení čekalo jen dva, ostatní propustili pro nedostatek důkazů. Velká část z výkupného se nikdy nenašla.

Celoživotní trauma

S Gettym se trauma patrně táhlo celý život. Už před únosem měl údajně sklon k bohémství, ovšem dlouhé věznění, během něhož ho únosci údajně opíjeli brandy, aby byl snadno ovladatelný, na něm zanechalo hluboké stopy. Ucho mu sice spravili, nakonec však propadl alkoholu, drogám a trpěl paranoiou. V roce 1981 v důsledku koktejlu alkoholu, valia a metadonu prodělal mozkovou mrtvici a selhání jater – ochrnul a byl skoro slepý. Zemřel před třemi lety v 54 letech.

V sobotu se můžete podívat na podobný příběh na Prima love ve 20.15!

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.