Seriály a filmy

26. července 2016 22:00

Petra Kloidová

Ve službách FBI hraje velkou roli box. Znáte ty nejlepší filmové boxery?

Drsnou tvář musí v dalším díle ukázat Neal a Peter. A rovnou v boji proti sobě! Jen boxerský zápas jim totiž pomůže se zapeklitým případem. Než zjistíte, kdo z nich v ringu zvítězí, připomeňte si doteky boxu ve filmové historii.

Další díl seriálu Ve službách FBI uvidíte ve středu ve 20:15 na Prima Love.

Nezničitelný Sylvestr

A začneme u filmové legendy - Rockyho Balboy. Slavný Rocky vtrhl do kin před 40 lety. A v podstatě odstartoval zářnou kariéru Sylvestera Stalloneho, který toho měl těsně před natáčenímnějak tak plné kecky. Byl na mizině a až kultovní dílko z boxerského ringu jeho životní dráhu rapidně proměnilo.

Mimochodem, víte, že právě Rocky byl posledním filmem, který za svého života zhlédl Charlie Chaplin? A prý se mu líbil!

Někdo tam nahoře…

Modré oči Paula Newmana jsou spojeny s další vzpomínkou na slavnou boxerskou filmovou záležitost - životopisný snímek Někdo tam nahoře mě má rád. Právě Paul totiž ztvárnil postavu Thomase Rocco Barbella alias Rocky Graziana - slavného boxera, který byl později jednou z inspirací i pro výše zmíněného Rockyho.

Ale zpátky do let padesátých. Hrdinu letos šedesátiletého snímku měl původně ztvárnit James Dean, který se však natáčení nedožil a role tak byla nabídnuta právě Newmanovi. Ten se na ní připravoval od podlahy, dokonce se setkával i se skutečným Grazianem. Mimochodem jedná se teprve o druhý Newmanův film! Kromě nepříliš vydařeného historického dramatu Stříbrný kalich totiž do té doby pracoval pro televizi.

Zuřící býk

Příběh skutečně žijícího boxera zpracovává i drama Martina Scorseseho Zuřící býk z roku 1980. Scorsese nahlíží na vzestupy a pády Jakea LaMotty. Sportovce a člověka s nebývale komplikovanou povahou - byl výbušný a velice žárlivý, La Mottu ve filmu ztvárnil Robert De Niro, který krom výkonu v ringu, podstoupil i oběť, kterou každý herec nezkousne - pro to, aby věrohodně ztvárnil LaMottu v jeho pozdějších životních etapách, ztloustl o 20 kilo.

Námaha se mu ale vyplatila, neb za LaMottu mu přistál Oscar jen to fiklo. Když ho přebíral, seděl v publiku skutečný LaMotta, který údajně prohlásil, že film mu otevřel oči v tom, jak hrozně se choval. LaMotta mimochodem žije dodnes. 10. července oslavil 94. narozeniny a v roce 2013 se dokonce oženil - a to už posedmé. O rok dříve Zuřícího býka Americký filmový institut vyhlásil nejlepším sportovním filmem všech dob.

Další díl seriálu Ve službách FBI uvidíte ve středu od 20:15 na Prima Love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 7. 2024

Řiďte se svými instinkty a neuděláte chybu, Berani. Možná se budete muset vzdát kontroly a odložit logické myšlení. Nechte se unášet větrem. Prozkoumejte své pocity a to, jak je ovlivňují ostatní. Dnes bude téměř nemožné upevnit nějaké plány. Raději prozkoumejte možnosti a porovnejte se s ostatními. Nezaškatulkujte se do jednoho způsobu myšlení.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.