Zabíjel podle iniciál? Vraha chytili po desetiletích

Po sériovém vrahovi, který své oběti po smrti aranžuje jako pohádkové postavy, budou pátrat Castle a Beckett. Pořádně bizarní a bohužel skutečný případ sériových vražd uzavřeli také loni v Kalifornii. Vrah unikal spravedlnosti desítky let. Další díl seriálu Castle na zabití uvidíte v úterý ve 20:15.

Vraždy podle abecedy

Jméno i příjmení, které začínalo na stejné písmeno – to bylo společné pouto několika obětí vražd, které začaly v sedmdesátých letech. Nejdříve byly počátkem 70. let v Rochesteru zavražděny desetiletá Carmen Colon, jedenáctiletá Wanda Walkowicz a stejně stará Michelle Maenza. Byly vyslýchány stovky lidí, ovšem bezvýsledně. Do hledáčku policie se dostal například prodavač zmrzliny. Neodsoudili však nikoho.

Kalifornský zabiják

O pár let později našli poblíž kalifornského Fairfaxu tělo osmnáctileté prostitutky Roxene Roggasch. A v dalších letech zemřelo i několik dalších žen se zdvojenými iniciálami. Až v dubnu 2011, byl zatčen 77letý bývalý fotograf Joseph Naso. Na vraha přitom narazili policisté skoro náhodně – rok před tím u něj udělali domovní prohlídku a našli fotografie nahých, pravděpodobně mrtvých žen, v bizarních pozicích. Naso je obkládal kusy figurín a prádlem, tvrdil však, že si najímal živé ženy pro pro „umělecké účely“. Jenže sklapla klec.

Kolik bylo obětí?

Proti starci totiž mluvil i jeho vlastní deník, kde popisoval, že napadal a znásilňoval ženy už od 50. let. Policie Nasa podezírala až z desítky vražd, nakonec ho však, i díky DNA testům, usvědčila jen ze čtyř. Prokázala mu zabití zmíněné Roggasch, poté i 38leté Pamely Parsons, jež byla zavražděna v roce 1994, 31leté Tracy Tafoy zabité o rok později – a také jisté Carmen Colon. Jmenovkyni rochesterské oběti Naso zavraždil už v roce 1978. Nasa samozřejmě podezíraly i z vražd dívek v Rochesteru. V těchto případech ho však musela policie zprostit obvinění – neměla důkazy. Naso sice v době prvních vražd ve státě New York žil, v jeho „prospěch“ však hovořilo to, že dívky byly výrazně mladší než ostatní a u jedné z obětí vyšetřovatelé identifikovali cizí DNA.

Nejvyšší trest

I čtyři prokázané vraždy však stačily k tomu, aby zabijáka odsoudili k smrti. Naso se hájil tím, že s prostitutkami měl jen sex a není monstrum. Ovšem například soudce Marine Court Nasa označil za nemilosrdného dravce a doplnil, že důkazy jasně prokázaly, že Naso je narušený člověk.

Momentálně to vypadá, že se Naso popravě vyhne a zemře přirozenou smrtí, byť za mřížemi. V kalifornských věznicích totiž čekají na popravu stovky vězňů, ale od roku 2006 tu neproběhla ani jediná. Důvod? Komplikace se složením smrtícího koktejlu v injekcích, jimiž se popravovalo.

Další díl seriálu Castle na zabití v úterý od 20:15 na Prima Love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 29. 3. 2024

Berani, možná budete muset vědomě upustit od některých svých plánů a nechat vše na náhodě. Prvek neočekávaného vám může docela pomoci, takže s ním pracujte, místo abyste se ho snažili držet na uzdě. Přirozený tok událostí by vás měl dovést k větší svobodě. Používejte svou představivost, místo abyste se zcela spoléhali na mentální procesy, jako je logika.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.