Záhada pro Sherlocka. Napsal "ztracenou" povídku sám mistr Doyle?

Příjemná překvapivá zpráva pro fanoušky Sherlocka Holmese přišla z Velké Británie! Našli tam "sherlockovskou" povídku Arthura Conana Doyla, která byla ztracená řadu let! Tedy možná. Další díl seriálu Jak prosté uvidíte ve středu od 20.15 na Prima love.

Zahrabaný poklad

Na půdách se dají najít všelijaké vzácnosti. Své o tom ví jistý pan Walter Elliot ze Selkirku ve Skotsku, který tu našel příběh o Sherlocku Holmesovi..

Povídka s názvem Sherlock Holmes: Discovering the Border Burghs and, by deduction, the Brig Bazaar byl součástí knihy povídek prodávané v rámci dobročinného bazaru, který měl místním vydělat na nový most. Arthur Conan Doyle do Selkirku často jezdil, jeho přispění se tedy nezdálo nereálným. Podle Elliota u nich doma musela povídková kniha ležet 40 nebo 50 let.

Pochybnosti

Jenže počáteční nadšení brzy vystřídaly pochybnosti. Některým fanouškům a expertům se totiž ledacos nepozdává. Podle švédského odborníka na Sherlocka Mattiase Boströma například chybí spojitost Conana Doyla přímo s povídkou.

Přitom je však slavný autor k dohledání v písemnostech ohledně organizace bazaru, neboť zahajoval jeden ze tří dnů, kdy se – v prosinci 1903 – konal. A povídka údajně ani příliš neodpovídá stylu autora a je to pravděpodobně napodobenina nebo rovnou parodie. Ty nebyly ani tehdy něčím neobvyklým. Ostatně nebylo by to poprvé, kdy se ze zdánlivě originálního "objeveného" díla veleslavného autora stalo dílo napsané někým jiným.

Na druhou stranu – už jen objevit doma tak starou knížku také není špatné, ne?

Další díl seriálu Sherlock Holmes: Jak prosté uvidíte ve středu ve 20.15 na Prima love.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.