Závislosti Sherlocka Holmese byly vždy smrtelné – drogy, nebezpečí a krásná žena

Sherlock Holmes slaví svůj první střízlivý rok a Joan Watson přemýšlí, čím mu udělat radost. Sám tvůrce kanonického Sherlocka, ale i autoři pozdějších adaptací nejslavnějšímu detektivovi všech dob přisoudili velké závislosti. Jaké to jsou?

Jako čtenáři a diváci jedno víme jistě, závislosti jsou nedílnou součástí jeho života.

Drogy na hlavu

Tvrdé drogy jako výmysl moderních scenáristů? Naopak! Sherlock se s nimi potýká prakticky od doby svého „narození“. I Doylův knižní hrdina byl „občasným“ uživatelem kokainu a morfia, drogovými experimenty si sem tam údajně nabudil mozek. Což je, vzhledem k tomu, že i normálně patřil mezi geniální jedince, takřka děsivé.

Nejnovějšího Sherlocka, kterého můžete vidět každou středu na Prima love, přivedla drogová závislost, respektive boj s ní, až do Ameriky. A k Joan Watson přišel z jednoduchého důvodu – též nadaná doktorka ho má udržet abstinujícího. Mimochodem, představitele Sherlocka z Sherlock Holmes: Jak prosté Jonnyho Lee Millera proslavila role jiného „feťáka“. V roce 1995 zazářil jako Sick Boy z kultovky Dannyho Boyla

Trainspotting: kouření není cool

Kanonický Sherlock se též neobešel bez dýmky. A kouření zůstalo i většině Sherlocků v televizních a filmových adaptacích – až na výjimky především z posledních let. Mezi ně patří i génius v podání Jonnyho Lee Millera.

Irene je pro Sherlocka fatální žena

Některé názory tvrdí, že tvůrci si Sherlockovu dýmku odpustili proto, že ji neseznali dostatečně cool pro detektiva 20. století, dost možná za tím však stojí i protikuřácké nálady. Ať tak či tak, Millerův Sherlock si dýmku ani cigaretu nezapálí. Bez kuřiva se musel obejít i Sherlock ze seriálové adaptace BBC z roku 2011. Tam však tvůrci odkazují na jeho dřívější návyk a nervózní Holmes si tak občas lepí jednu nikotinovou náplast za druhou. Když už, tak už.

Nepřekonatelná Irene Adler

V knižní verzi Irene Adler Holmese převezla během jednoho jediného setkání – a navěky ji pak obdivoval. V dalších adaptacích však měli i pikantnější momenty – a obdiv nepolevil. Irene Adler je prostě Holmesovou femme fatale. Nicméně je otázkou, zda ji v Sherlock Holmes: Jak prosté nevyšachuje přísná Joan Watson.

Jak se vztah Joan a Holmese vyvine? Podívejte se na jejich další dobrodružství dnes od 20.15 na Prima love.

Šárka Novotná

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 3. 2024

Berani, pokud se vám v poslední době nedostává lásky, po které toužíte, možná je to proto, že jste si o ni neřekli. Pokud jste s někým zapleteni a cítíte se nenaplněni, zvažte možnost upřímného rozhovoru o svých potřebách a o tom, co od vztahu chcete, abyste byli šťastní. Pokud nyní nejste ve vztahu a chcete být, musíte se důrazněji věnovat poznávání toho, koho chcete.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.