Celebrity

20. srpna 2023 06:00

David Laštovka

Václav Voska opovrhoval Olgou Schoberovou. Komunisti mu zakázali hrát, sám odmítal role

Václav Voska, od jehož smrti uplynulo 39 let, patřil k noblesním hercům s lyrickým, lehce zastřeným hlasem, který znamenitě dokázal uplatnit i v dabingu. Zářil především v divadle, film ho z politických důvodů opomíjel. A když už měl šanci na velkou roli, dobrovolně se jí vzdal.

V roce 1968 se Václav Voska veřejně postavil proti okupaci sovětskými vojsky, stal se poslancem České národní rady a zúčastnil se pohřbu Jana Palacha, čímž si následně vystavil stopku. Kvůli nesouhlasu s komunistickým režimem byl na několik let odsunut do pozadí, což těžce nesl. Jednu z mála hlavních filmových rolí ztvárnil v detektivce Noc Klavíristy.

Navzdory nesouhlasu z nejvyšších míst si ho dokázal prosadit režisér Jindřich Polák. Dokonale mu vyšla jeho lest. Domluvil se s hercem Josefem Hlinomazem, že bude do hlavní role uveden on, ale pár dní před natáčením ji kvůli zdravotním důvodům odmítne a vedení televize nezbude nic jiného než akceptovat „náhradníka“ Vosku.

Zemřel náhle, příčinou byl infarkt

Další velké herecké příležitosti se Voska dobrovolně vzdal. Jednalo se o crazy komedii Kdo chce zabít Jessii? režiséra Václava Vorlíčka, který mu chtěl svěřit hlavní roli. „Přečetl si scénář a požádal mě o schůzku. Nutno říci, že mi připadal malinko nafouknutý, hlavně když se dozvěděl, kdo má hrát Jessii. Svěřil jsem mu totiž, že na tu roli mám vyhlídnutou dívku, která sice není vyškolená herečka, ale je přesná typově, přirozeně se pohybuje a hlavně – ve filmu nemluví. A on reagoval ve stylu, že není jen tak ledajaký herec, že hraje v divadle ty největší role a že se nepostaví vedle jen tak někoho. Když jsem dodal, že ta dívka je civilním povoláním prodavačka u Rotta, kde tehdy Olinka Schoberová skutečně pracovala, úplně se zděsil, že to tedy vůbec nepřichází v úvahu, ať s ním nepočítám,“ prozradil Vorlíček ve své knize Pane, vy jste režisér.

Václav Voska byl šťastně ženatý s o dva roky starší divadelní herečkou Evou Kavánkovou, uměleckým jménem Evou Kavanovou. V manželství se jim narodily dvě dcery – Eva a Markéta, které se rovněž začaly věnovat herectví. Voska zemřel náhle 20. srpna roku 1982 ve věku 63 let. Příčinou byl infarkt.

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 27. 4. 2024

Při rozhovorech s přáteli nebo kolegy o možných budoucích podnikatelských záměrech byste si mohli dělat poznámky, Berani. Vaše přirozená pečlivost by vám měla dobře posloužit. Důležité je mít přesné záznamy, o kterých budete moci později diskutovat. Jakýkoli nový projekt, který nyní zahájíte, bude pravděpodobně úspěšný, zejména pokud se jedná o psaní, mluvení nebo jinou formu zábavy. Nebojte se případného neúspěchu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.