Celebrity

9. října 2023 11:30

David Laštovka

Josef Hlinomaz nachytal manželku při nevěře. Za milenku měl Helenu Růžičkovou

Herec a malíř Josef Hlinomaz patřil k svérázným umělcům, u kterých platilo, co na srdci, to na jazyku. Před kamerou ztvárnil desítky nezapomenutelných rolí, obvykle představoval hrubiány a zlé padouchy. Dožil se třiašedesáti let, od jeho smrti letos v srpnu uplynulo 45 let. Jaké bylo jeho soukromí?

Trochu při těle, neupravený vzhled, věčně zarostlá tvář. Josef Hlinomaz na svoji image nikdy příliš nedbal. Byl to umělec tělem i duší. Během života se stačil jednou oženit, manželství ovšem nemělo dlouhého trvání. Skončilo, když svoji ženu Jiřinu načapal in flagranti s milencem. Přestože se rozvedli a Jiřina se za milence provdala, stále ji miloval. Postupem let se spolu začali znovu vídat a jeho již vdaná exmanželka se nakonec stala jeho milenkou.

Mohlo by vás zajímat: Co jste nevěděli o pohádce Dařbuján a Pandrhola. Jediný Smrťák Lohniský hrál správně

Techle mechtle s Helenou Růžičkovou

Mezi velké lásky Josefa Hlinomaze patřila i o dvaadvacet let mladší herečka Helena Růžičková. Sblížili se během natáčení filmu Psi a lidé. „Pepa hrál profesora na penzi, nadšeného naivního malíře, Helena mu stála modelem a on z ní měl být unešený. Jenže se to pak ze scénáře dostalo i do života,“ uvedl pro deník Aha! Michal Herzán, který Josefa Hlinomaze osobně znal a napsal o něm knihu. Helena Růžičková mu k jejich románku s úsměvem prozradila, že spolu měli techtle a došlo i na mechtle. Na Hlinomaze s láskou vzpomínala až do konce svého života.

Přečtěte si také: Co musela ve filmu Limonádový Joe vytrpět česká sexbomba a proč Jiří Kodet nakonec nepil Kolaloku

Smrt u milovaného moře

Velkou zálibou nezapomenutelného herce bylo plavání. Miloval moře, kam jezdíval každý rok. Měl však nemocné srdce. Když zkolaboval na Žofínské plovárně, lékaři mu dovolenou u moře nedoporučovali. Nedal si ovšem říct a s přáteli na konci července roku 1978 odcestoval k moři do tehdejší Jugoslávie. Devátý den si ráno po snídani zašel zaplavat, k polednímu se vrátil do hotelu, vypil kávu, zapálil si oblíbenou cigaretu a odebral se na pokoj, aby si odpočinul. Ze spánku už se bohužel neprobudil. Příčinou smrti byl infarkt.

Josef Hlinomaz si zahrál také v legendárním filmu Limonádový Joe. Hlavní hrdina, Karel Fiala, se dožil dokonce 95 let:

Místo kufru nosil síťovku

Josef Hlinomaz se mezi hereckými kolegy těšil dobré pověsti. Všichni ho měli rádi. Byl svůj, svéráz, zároveň ale člověk s dobrým srdcem, který vždy pomohl. Nikoho nepomlouval, když se mu něco nelíbilo, řekl to přímo dotyčnému do očí. Scénáře se nejraději učil na WC. Na šatech šetřil, většinou chodil pořád ve stejném oblečení. „Když se točilo někde daleko a spalo se tam třeba týden v kuse, všichni jsme si brali kufry, jemu na všechno stačila síťovka. V ní měl všechno, co potřeboval,“ vybavil si pro web Prima Ženy herec Jiří Krampol.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 3. 2024

Jste nadaní způsobem, o kterém ani nevíte, Berani. Dnes možná tento dar nečekaně odhalíte. Možná si na okraj vzkazu pro přítele načmáráte hloupou kresbu. Její zkoumání odhalí nápad, který by se hodil na ilustraci dětské knížky. Možná jsou i jiné věci, které byste mohli ve svém životě dělat. Prozkoumejte další možnosti na internetu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.