Celebrity

24. prosince 2022 08:00

Tomáš Durčák

Co jste nevěděli o pohádce Dařbuján a Pandrhola. Jediný Smrťák Lohniský hrál správně

Nechce se tomu věřit, ale od premiéry pohádky Dařbuján a Pandrhola letos uplynulo už celých 63 let. I přesto dílo režiséra Martina Friče na motivy stejnojmenné pohádky Jana Drdy patří k nenahraditelným klasikám českých Vánoc. A mohou za to i ústřední herci Jiří Sovák, Rudolf Hrušínský a Václav Lohniský, všichni tři narození ve stejném roce 1920.

Lohniský jako jediný nepropadl realismu

Ač to tedy na první pohled nemusí být z pohádky znát, v době jejího vzniku byli představitelé havíře Kuby Dařbujána, bohatého pána Pandrholy i Smrťáka stejně staří. Všem třem bylo 39 let. O tom, že roli Smrťáka ztvární vzhledem i povahou unikátní Václav Lohniský, měl režisér Martin Frič jasno okamžitě.

A volba to byla vskutku správná. Kritici totiž následně řadě herců v pohádce vytkli, že své role ztvárnili až příliš realisticky a svým projevem utíkali ze stylizované pohádkovosti příběhu. Jediným, kdo svůj projev uhlídal a nezabředl do přílišného realismu, byl dle nich právě Lohniský jakožto Smrťák. Vznik dnes již kultovní a na první pohled vlastně i docela nevinné pohádky však provázelo několik zajímavých událostí. V jednu chvíli dokonce hrozilo, že natáčení dostane stopku a příběh vůbec nevznikne.

Propaganda dělnictva a zakázaná herečka

Důvodem byla herečka Běla Jurdová, jež ztvárnila Dařbujánovou ženu a matku jejich více než deseti dětí Markýtku. Dříve, než natáčení začalo, tehdejší ředitel Barrandova buď z politických, nebo osobních důvodů rozhodl, že filmová kariéra Jurdové dostane stopku a do žádného dalšího snímku již obsazena nebude.

Zde se sluší připomenout, že příběh o tvrdě pracujících havířích, kteří musí snášet sekýrování zlého pana správce Pandrholy, jehož nakonec za nepřístojné chování vůči dělnické třídě potrestá samotný osud v podobě Smrťáka, byl na konci 50. let pro vládnoucí komunisty důležitou propagandou. Dále měli soudruzi schvalovatelé od počátku problém s pro ně kontroverzní svatou Barborou, kterou původně chtěli z příběhu jako symbol vyškrtnout i s písní „Svatá Barbora, panna poctivá“. Původní autor pohádky Jan Drda je však nakonec přesvědčil a nestalo se tak.

Možná si dokážete představit zděšení ředitele Barrandovských studií, když mu po zahájení natáčení pohádky na stole přistála smlouva Běly Jurdové, kterou k podpisu přinesla produkční. Rebelující herečka totiž pohádku Dařbuján a Pandrhola začala natáčet i bez podepsané smlouvy. Dle svých slov byla zkrátka lehkovážná a neřešila to.

Na ředitelův kobereček musel okamžitě režisér Frič, kterému bylo oznámeno, že herečka žádnou smlouvu nedostane. Jurdovou ve vedlejší roli mohl samozřejmě vcelku snadno nahradit někým jiným, ale rozhodl se zariskovat a řediteli oznámil, že tedy okamžitě zastavuje produkci filmu, který bez ní odmítá dotočit.

Ředitel nakonec zjihnul a smlouvu podepsal. Herečka posléze vzpomínala na Fričův návrat od ředitele následovně: „Musím říct, že jsme v ten den nenatočili ani scénu, zato jsme však všichni zdecimovaní vypili společně nějakou tu láhev.“ Nejenže jí zajistil roli v pohádce, ale díky ní mohla Jurdová hrát i v dalších letech, byť jen velmi omezeně. Objevila se však třeba ve snímcích Dívka na koštěti, Adéla ještě nevečeřela či Vrchní, prchni!

Známé kulisy a nešťastný Josef Hlinomaz

Pozadí pohádky je spojeno ještě s dalším zajímavým příběhem. Zatímco například jitrnice rozvěšené po stromech byly skutečné, velkou část scén tvoří na první pohled pohádkově malované kulisy. Málokdo ví, že část z nich se již o dva roky dříve objevila v dnes podobně oblíbené vánoční pohádce Hrátky s čertem. Samotná vesnička Kocanda ale opravdu vznikla, štáb ji vybudoval ze dřeva. Scény natáčené v interiérech jednotlivých budov však vznikaly přímo v Barrandovských studiích.

V jedné takové známé scéně Kuba Dařbuján zázračně léčí krupaře Johana Baštu, ztvárněného hercem Josefem Hlinomazem. A jelikož je krupař vrtkoleno, poručí mu posadit se do díže, kde jej doslova vykoupe v těstě. Bohužel pro herce nebyl režisér Frič se scénou dlouho spokojen, a tak si Hlinomaz užil na svůj vkus až příliš mnoho koupání se v mouce s vodou.

Dokonce měl posléze štáb žádat o příplatek, jelikož natáčení označil za utrpení. Traduje se také historka, že když se o patnáct let později Hlinomaz setkal při natáčení seriálu Chalupáři opět s Jiřím Sovákem, jeho první slova k herci byla: „Doufám, že tady nebudeš zase léčit.“

Pohádku Dařbuján a Pandrhola můžete na Primě zhlédnout na Štědrý den 24.12. v 16:00.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 20. 4. 2024

Ačkoli se můžete pyšnit svou trpělivostí, Berani, tato vlastnost by vám dnes mohla být na obtíž. Je možné, že už jste se ohnuli, jak jen to šlo, a dosáhli jste bodu zlomu. Poslední kapka se chystá přiložit velbloudovi na hrb. Dejte průchod explozi emocí, kterou si události žádají. Nemá smysl se dnes snažit zachovat svaté chování.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.