Celebrity

5. listopadu 2022 06:00

David Laštovka

Chocholoušek nebo Hujer. Václav Lohniský zemřel v náruči Zdeňka Trošky při natáčení

Herec Václav Lohniský téměř každou svou filmovou roli ztvárnil tak osobitě, že se stala nezapomenutelnou. I z malých postav dokázal vytvořit legendy. Jen namátkou - smrťák v pohádce Dařbuján a Pandrhola, snaživý Hujer v komedii Marečku, podejte mi pero! nebo šílený Chocholoušek ve filmu Jáchyme, hoď ho do stroje! V těchto dnech si připomínáme jeho nedožité 102. narozeniny. Jaké bylo jeho soukromí?

První manželkou Václava Lohniského byla dcera hudebního skladatele Karla Boleslava Jiráka, divadelní a filmová herečka Zora Jiráková. V roce 1946 se jim narodila dcera Michaela. Když jí bylo šest let, její rodiče se rozvedli.

„Samozřejmě mi to bylo líto, ale přijala jsem to prostě jako fakt. I když je pravda, že jako malé holce se mi po tátovi hodně stýskalo, psávala jsem mu dopisy, ať si pro mě přijede, a i v pubertě jsem doma revoltovala, že se k němu odstěhuju. Ale upřímně si neumím představit, jak by to vypadalo, kdyby na to skutečně došlo,“ zasmála se a dodala: „On se pak podruhé oženil a jeho žena by mě ve své domácnosti nevydýchala, takže z těch plánů rychle sešlo,“ prozradila v rozhovoru pro deník Blesk Lohniského dcera Michaela.

Svého slavného otce popisuje jako vtipného a perfektního vypravěče. „Uměl každou historku skvěle vypointovat. Řekla bych, že to byl v zásadě dost veselý člověk. Nebo spíš působil vesele... Myslím, že ho vlastně nikdo pořádně neznal. Ani já. On o spoustě věcí nemluvil, a když už vykládal něco opravdu ze života, vždycky tam byla ta možnost, že pravda byla trošičku jinde. O sobě ale nemluvil, dá se říct, nikdy. Aspoň já si to nepamatuju. Táta byl dost uzavřený člověk. Se svými smutky a traumaty se vypořádával sám v sobě, neměl potřebu se o ně dělit,“ přiblížila Michaela.

Těšil se na důchod. Měl velké plány

Lohniský se prý ze všeho nejvíce těšil na to, až se z něj stane důchodce a bude si moci dělat jen to, co bude sám chtít. „Ona to tehdy byla ošklivá doba a táta byl, jako ostatně mnoho ředitelů divadel, pod velkým tlakem. Býval předvoláván na výbor KSČ, aby podal vysvětlení k dramaturgickému plánu, co tím či oním titulem chce publiku sdělit, proč se hraje tohle a nehraje se něco jiného. Pak ho sice z pozice ředitele odvolali, ale ten tlak trval dál. Byl unavený, měl za sebou už tři infarkty, takže se těšil na svobodu. Chtěl v důchodu režírovat v mimopražských divadlech, dělat hry, které si vybere, a dělat je po svém. Bohužel se toho nedožil,“ povzdechla si dcera Václava Lohniského.

Zradilo ho srdce. Osudný se mu stal masivní infarkt

Nezapomenutelný český herec zemřel v roce 1980, devět měsíců před šedesátými narozeninami. A to přímo na place, při natáčení filmu Krakonoš a lyžníci. Jeho smrt přišla naprosto nečekaně. Přímým svědkem na vrcholku zasněženého kopce v Jilemnici byl tehdejší asistent režie Zdeněk Troška. Zrovna se měl točit záběr, kdy Lohniský z vrcholku kopce sjede jako financ v uniformě na lyžích do údolí.

Režisér Zdeněk Troška letos oznámil, že jde do důchodu

„Vydal jsem se s ním do stráně, on si nesl lyže a já se snažil zprovoznit nefunkční vysílačku. Ještě jsem mu říkal, ať na mě počká, že mu je vezmu,“ zavzpomínal na osudné chvíle Troška pro web Prima Ženy. „Těkal jsem očima mezi vysílačkou a místem, odkud se měl pořídit záběr a najednou vidím, že si pan Lohniský lehl do sněhu. Říkal jsem mu, že to není vhodné místo pro odpočinek, ale hned jsem poznal, že něco není v pořádku. Přiběhl jsem k němu a viděl, jak se mu protočila bělma,“ vybavil si hrůzný okamžik režisér.

Přestože ihned zavolal lékařskou pomoc, všechno bylo marné. Lohniského zradilo srdce, osudný se mu stal další infarkt, který byl natolik masivní, že mu už nebylo pomoci. „Doktoři nám řekli, že by ho nezachránilo ani to, kdyby tam na kopci byl s námi zdravotník,“ poznamenal Troška, který se s hercem během natáčení velice sblížil. „Padli jsme si do oka. Dokonce jsme spolu mluvili o tom, že ho obsadím do svého chystaného filmu. Velká škoda, že už k tomu nedošlo,“ posteskl si pro web Prima Ženy režisér.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 26. 4. 2024

Je jistě jasné, že svým činům věříte, Berani. Necítíte žádný strach ani pochybnosti, když postupujete ke svým cílům a plujete po klidném moři pod jasnou oblohou. Tato nová atmosféra je pravděpodobně výsledkem vašeho obnoveného odhodlání. Za své úspěchy se rozhodně odměňte, ale s pořádnou oslavou byste měli ještě pár dní počkat.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.