Celebrity

20. dubna 2022 14:00

David Laštovka

Herec a zarytý komunista Bedřich Prokoš: Za Svěráka a Smoljaka žehlil průšvihy

Seriály zdarma on-line na iPrima.cz

Od smrti herce malých, zato ale nepřehlédnutelných filmových rolí Bedřicha Prokoše právě uplynulo 25 let. Hlášky, které ve slavných českých komediích zazněly z jeho úst, za ta léta zlidověly a baví dodnes. Jaký byl tento umělec v soukromí?

Nejvíce ho proslavila role ženicha v seniorském věku, který se s nevěstou stěhoval v komedii Kulový blesk. Nebo právník ve snímku Vrchní, prchni, který řeší, kde bude jeho vnuk, pochopitelně až se narodí, slavit promoci. Bedřich Prokoš neměl život zrovna jednoduchý. Vyrůstal bez otce, který zemřel den předtím, než on přišel na svět. Vyučil se kovorytcem a absolvoval tři ročníky večerních kurzů obchodní akademie. Divadlu se nejdříve bránil, neboť se bál se, že by ho neuživilo. Postupem let však změnil názor a po okupaci se s nadšením a elánem pustil do budování nového divadelnictví.

Byl zarytým komunistou, patřil mezi nejaktivnější členy, takže se dostával na vysoké funkce. V roce 1958 se stal dokonce uměleckým ředitelem Národního divadla. Přestože měl jako funkcionář v umělecké branži velké slovo a váhu, svého významného společenského postavení nikdy nezneužíval, nikomu neškodil, a pokud se některý z kolegů dostal do problémů, snažil se pomáhat.

Svěrákovi se Smoljakem pomáhal. Dostával pak menší role

Divadlo i nadále hrál s velkou chutí. Ztvárnil desítky postav, dramatických i komických. A neváhal přijmout ani jakoukoliv roli před kamerou, byť se jednalo o tu z menších. Byl fanouškem Zdeňka Svěráka a Ladislava Smoljaka. Jejich práci velmi obdivoval. Kdykoliv měl čas, rád se chodil dívat na jejich představení do Divadla Járy Cimrmana. A když se soudruhům z jejich dílny náhodou něco nepozdávalo, snažil se to vyžehlit. Tvůrčí tandem ho za to na oplátku občas obsazoval do svých komedií. Prokoš nikdy nezklamal. Pokaždé svou práci odvedl znamenitě. Před kamerou působil velice přirozeně.

Velkou oporu měl celý život ve své rodině. S manželkou Zdenou, s níž byl ženatý od roku 1939, měl dvě dcery. Jedna z nich, Václava, částečně pokračovala v jeho šlépějích. Pracovala ve filmu jako překladatelka a autorka dialogů a uplatnila se také jako spisovatelka. Pro vydání například sepsala otcův vzpomínkový sborník. Bedřich Prokoš zemřel 20. dubna 1997 ve věku nedožitých pětaosmdesáti let.

Sdílejte článek
Štítky divadlo komedie Ladislav Smoljak Zdeněk Svěrák Kulový blesk Vrchní, prchni! Žižkovské divadlo Járy Cimrmana Bedřich Prokoš

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 25. 4. 2024

Berani, vyhlídky na dnešní den jsou vynikající. Současné uspořádání planet a poněkud tísnivá atmosféra posledních dnů vás inspirují ke změně prostředí a návštěvě nových míst. Proč si nenaplánovat malý výlet? Všechna znamení naznačují, že právě teď je pro takové dobrodružství ta nejlepší doba. Pokud budete otálet, budete se cítit opět zaseknutí ve staré rutině.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.