Životní styl

1. září 2023 12:00

Procestovala Evropu, až ji láska zavedla do Česka. Navzdory boji s roztroušenou sklerózou Vicky buduje úspěšnou kariéru v Amazonu

Vicky Vassalo (28) žije v Česku 4 roky. Její maminka je Britka, tatínek Ital. Během života se hned několikrát stěhovala za prací do jiné země. Láska ji však nakonec zavála až do Česka, kde našla uplatnění v karlínských kancelářích společnosti Amazon. Jak sama říká, v Itálii by jako žena tak skvělou pracovní příležitost nenašla. Vicky je také vášnivou gurmánkou a ve volném čase se nejraději společně s budoucím manželem věnuje poznávání nových gastronomických zážitků.

Dětství strávila Vicky s rodiči v Itálii. Po dokončení střední školy však chtěla lépe poznat rodnou zemi své maminky, a odjela do Anglie studovat práva. „Nějaký čas jsem pak pracovala v advokátní kanceláři. Rychle mi ale došlo, že to není nic pro mě. Rozhodla jsem se s tím praštit a vyzkoušet něco úplně jiného,“ vzpomíná. Nakonec našla uplatnění jako designérka.

Po nějaké době se však rozhodla vrátit blíž k rodičům, a tak se opět přestěhovala zpátky do Itálie. V Itálii se však hledání práce stalo oříškem. „V Itálii je to s prací obzvláště pro ženy poměrně těžké. Pracovní kultura je tam jiná. S mými několikaletými zkušenostmi designérky mi nabídli sotva částku srovnatelnou s českou minimální mzdou s komentářem, že jako žena můžu být ještě ráda. A rovnou se mě zeptali, jestli náhodou neplánuji otěhotnět,“ vypráví dnes už se smíchem.

Boj s nemocí i budování kariéry

Zpětně svého rozhodnutí však nelituje. V Itálii potkala svého přítele, se kterým je dnes již zasnoubená a v příštím roce plánují veselku. „Můj přítel v Česku podniká. Hned v začátku vztahu jsme se rozhodli společně přestěhovat se do Česka,“ vysvětluje Vicky. V Praze našla uplatnění v mezinárodní firmě, kde je možné domluvit se anglicky. „Podala jsem si přihlášku do Amazonu, kde zrovna hledali specialisty dopravy a vyšlo to,“ říká. Dnes však Vicky řídí tým osmi kolegů, se kterými poskytuje podporu dopravcům po celé Evropě.

Komunikuji s lidmi z Velké Británie, Lucemburska i s kolegy z Prahy. Díky tomu se denně setkávám s rozmanitými úhly pohledu, přístupy a nápady, což je inspirující,“ říká.

„Místní pracovní kultura je nejlepší, jakou jsem zatím zažila. Vím, že i když bych šla na mateřskou, mohu se sem vrátit. Amazon totiž nabízí speciální návratový program pro rodiče vracející se z rodičovské dovolené,“ pochvaluje si Vicky, která však nedávno strávila několik týdnů v nemocnici kvůli roztroušené skleróze, se kterou se dlouhodobě potýká. „Bude to znít možná krutě, ale myslím, že většina zaměstnavatelů v Itálii by mě tehdy propustila. Zde jsem ale dostala veškerou podporu a pochopení. I přes své zdravotní problémy mám v Amazonu možnost rozvíjet svou kariéru. Jsem za tento přístup opravdu vděčná,“ uvádí.

Na svíčkovou nedám dopustit, říká

Život v Česku si Vicky nemůže vynachválit. „Praha je krásné město a jsou tu milí lidé. Naučila jsem se několik frází v češtině, abych si zvládla třeba koupit lístek na autobus nebo v restauraci objednat jídlo. Miluji českou svíčkovou nebo kachnu se zelím, a taky jsem si oblíbila české brambory. Způsob, jakým je připravujete je úžasný,“ říká vášnivá gurmánka, která společně s budoucím manželem ráda objevuje lokální restaurace.

Radost jí dělá také fenka plemena welsh corgi Maple, kterou Vicky sem tam bere i do práce. „Zvířata jsou tu vítána, jsou to takoví místní manažeři radosti. Maple všichni milují. Nedávno jsme uspořádali firemní sraz mazlíčků, kdy jsme jim udělali vlastní zaměstnanecké karty i s fotkou, takže Maple už je vlastně členem našeho týmu,“ směje se Vicky.

Přesto, že Česko si zamilovala, nevynechá samozřejmě žádnou příležitost, kdy může navštívit rodinu a přátele v Itálii. „Vracíme se do Itálie každé tři až čtyři měsíce. Jezdíme autem, aby s námi mohla být i naše fenka Maple. Domů si pak vždy vozíme italské potraviny, které se tu nedají sehnat. Díky tomu máme i tady v Čechách kousek Itálie, kdykoliv z nich něco uvaříme,“ uzavírá.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 28. 4. 2024

Nečekaná, ale vítaná finanční pomoc by mohla vést k dlouho očekávaným změnám ve vaší životní situaci, Berani. Možná se rozhodnete přestěhovat nebo se rozhodnete pro méně drastické kroky, jako je přestavba nebo rekonstrukce. Někdo z domácnosti by se mohl odstěhovat nebo by se mohl nastěhovat někdo nový. To všechno jsou velmi pozitivní změny, které ve vašem životě přinesou velké změny.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.