Atmosféra ve Zlínském kraji bude v Prostřeno! pěkně vyhrocená
Ve Zlínském kraji se sejdou čtyři ženy a jeden mladý muž a budou na sebe někdy zlí. Úkol týdne nás z molekulární moderní kuchyně vrátí mezi krajové speciality, napadne ale někoho něco jiného než „slivovica“?
Jak zvládne těhotná Naďa, které se má za měsíc narodit třetí dítě, stát hodiny u plotny? Filip se děsí převahy žen a osobních témat u stolu a taky nemusí Simonu. Někdy flegmatik, někdy hádavý a konfliktní, se pěkně naštve kvůli pár výtkám. Například se urazí kvůli zmínce o velkém množství kypřicího prášku v moučníku, dráždí ho i Zdena a její pohádky o mase, kterou jednou jí a jindy nejí. Kdo je upřímnější – Zdena, nebo Lucie? „Nejsme až tak dobrá parta, jak jsme si chvíli mysleli,“ musí konstatovat Lucie, která si pod hraničku závěrečné hádky také přiloží své polínko a připadá si jako „sám voják v poli“. Ostatní ji ale stejně podezírají, že nadržuje Filipovi. Dívejte se na Prostřeno! ze Zlínského kraje a uvidíte pár veletočů, nelogických zvratů, ale také inspirativní vaření s několika lákavými recepty a nápady.
Dívejte se od pondělí do pátku od 18 hodin na Primě na Prostřeno!
Pondělí: Je největší hráčkou půvabná samoživitelka Lucie (29)?
„To nejhorší, co by mě mohlo potkat, je, kdyby přišla nějaká mladá, nafrněná cácorka, které by nic nechutnalo, nic nevonělo,“ bojí se první účastnice, která, když na to přijde, umí být také pěkně kousavá. „Výhra by se mi určitě hodila, protože mi v bytě chybí skříně,“ přiznává parádnice Lucka, která se nedávno nastěhovala do zlínského dvojdomku a šatní skříně v ložnici už skoro praskají pod tíhou její garderoby. Lucie začne švestkou v kapalné formě i zabalenou ve slanině. Hlavní chod by mohl chutnat, ale co perníková omáčka? S bujonovou kostkou hostitelka problém nemá a klidně ji dá i do velmi „rychlé a velice nenáročné“ hráškové polévky, „snad to babičky nezhaní“. Kritika přijde, ale až později… Zatím to Lucka neschytá ani za připálené krutony a trošku nedochucené maso. Večer je to nadějný a naučná zábava proběhne v baťovském stylu.
Úterý: Paní sládková Naďa (30) kmitá v kuchyni měsíc před porodem svého třetího dítěte! Zvládne to?
„My jsme celá rodina zaangažovaní v pivu, vzala jsem si sládka,“ představí se bezprostřední Naďa z Uherského Brodu. Pivo bude i na jídelníčku a též jako téma zábavy. Místo včerejší hráškové polévky je v úterý na menu přesnídávková hrachovka. Jaká bude lepší? Naďa nemá robot a těsto musí zadělat ručně: „Robot musím být já,“ spíš na oko hudruje těhotná maminka, kterou musíme obdivovat a držet jí palce. S pečením si Naďa rozumí, jak se jí povede frgál? Dělá ho prý poprvé… Bude tak dobrá kuchařka a hostitelka, jak soupeři předpokládají? Komu bude chutnat tataráček z tvarůžků, slaný jako krušec? Hostitelka je trochu uhoněná a její marinované vepřové kotlety by si naopak soli a koření zasloužily víc, v marinádě si mohly poležet déle, aby vepřové nebylo plané. Filip už začíná vystrkovat růžky, ale dostane pivečko a baví společnost. I Lenka se směje, jen neví čemu. Přestože je nejstarší, dostane nekontrolovatelný záchvat smíchu… A Naďa? Ta už je moc zvědavá na Filipův výkon v kuchyni…
Středa: Vysokoškolačka Simona (22) si od začátku nesedne s Filipem a dnes to schytá
Simona se zdá ostatním trochu zvláštní, a přestože sebevědomá studentka dělá, co může, ve středu se budou podávat oplátky. Své hosty pozve do domku, který si s přítelem rekonstruují. Dvě věci jí v kuchyni zkomplikují vaření. Ta první nakonec na výsledku není znát, ale protože zvolí špatnou rysku na měrce a „utopí mlynáře“, kynuté těsto na bagety musí zadělat znovu. A potrápí ji želatina při výrobě panna cotty, která je také řídká a neztuhne tak, jak má. U předkrmu se všichni tváří, jako kdyby snad nikdy nepozřeli syrové plněné rajče. I čirý vývar s nudlemi a knedlíčky vypadá lákavě, ale ohlas není stoprocentní. Jak dopadne hlavní chod? Budou telecí bifteky! Po kvalitním steaku se v pořadu často volá a občas se nepovede, ale to dnes neplatí. Maso je výborné, pokud vám ovšem chutná. Lence „na mase totiž nechutná chuť masa“ a radši se povrtá v krajovém úkolu týdnu s pohankou. Vážně! Jak se bude tvářit u prohlídky zámku? „Možná, že holky nejsou upřímné,“ napadne Filipa, „protože stranou mění názor o 180 stupňů.“ Simona si tím je po večeři jistá…
Čtvrtek: Filip (27) si nejlépe sedne s Lucií. Uzavřeli ti dva snad komplot? Je Filip herec?
V kuchyni rodinného domku, kde Filip bydlí s přítelkyní a rodiči, prý většinou vládne mamka, ale dnes v ní bude stát její syn, na jehož výkon jsou soupeřky už moc zvědavé. Filip, který to mezi ženami nemá úplně snadné, přiznává, že je trochu mamánek, ale umí vařit: „Odjakživa mám kladný vztah k jídlu, nebavilo mě spoléhat se, až mi někdo uvaří.“ V kuchyni je na chvíli trochu zakouřeno, snad to na výsledku nebude znát. Světové menu vypadá zajímavě: aromatický je předkrm s marinovaným lososem, hustá mexická polévka s nachos je chuti nezvyklé a hustotou připomíná salsu, ale případné výtky Filip bere jako taktiku soupeřů. Je v klidu a spoléhá se na svá líčka na pivu s restovanými kroužky cibule a s bylinkovou kaší. Lucka sice přišla o hlas, ale chválí, seč může, i studenou a lehce lepivou kaši. Když kibicuje u Filipa v kuchyni, holky si najednou nemají co říct. Zvládne Filip drobenkový tvarohový koláč? Proč je v něm tolik prášku do pečiva, až to prý štípe? Jak dopadnou krajové „patenty“? A proč si měly holky obout pořádné boty? Protože se projedou na segwayi! Půjde do toho i odvážná Naďa?
Pátek: Poslední večer soupeři Lence (37) zkazí, ale není to Simona, kdo se bude mstít
„Moje taktika je být usměvavá, příjemná, aby mi dávali vysoká čísla,“ říká v úvodu nejstarší soutěžící, kterou do pořadu přihlásila dcera. Lenka soupeře pozve do svého nového domu, který trochu připomíná Noemovu archu. Maminka by rodině ráda udělala radost, ale protože se své původně zamýšlené taktiky nedržela, bude to mít těžké. Těžší, než si myslela. Lucie se rozjede hned u předkrmu a Petr dorazil přímo v bojové náladě. Porce upřímnosti nekončí a hra na pravdu pokračuje ještě u moučníku. Přitom vaření jde Lence od ruky, jídlo je dobré, polévka vynikající, hlavní chod zmizí z talířů, úkol týdne je skoro na jedničku. Jenže Lucie se diví, proč kromě dezertu má hostitelka, která „nemá ráda chuť masa“, maso v každém chodu?! Lenka si dá v kuchyni radši dalšího panáka a jako „holka z Kopanice“ prý musí něco vydržet. Má Simona, která by mohla mít důvod být osobní a jízlivá, pravdu, že Filip a Lucie se spolu snad domluvili? Naďa je znechucená… Po tom všem je volba zábavy téměř nebezpečná! Bude se totiž střílet z luku! Tak doufejme, že jen na papírový terč…
Kdo to ve Zlínském klání nakonec vyhraje? Bude jeden vítěz, nebo se 50 000 korun rozdělí? Dívejte se na své oblíbené Prostřeno! od pondělí do pátku od 18 hodin.