Prostřeno! Bude se hodně taktizovat! Vyhraje největší stratég?
REPRÍZA Přesuneme se na sever Čech, kde se o padesát tisíc a titul hostitele týdne utkají tři ženy a dva muži. Ústecký kraj je region sice malebný, ale také drsný a soupeři se netají tím, že jsou ve hře a taktizovat se bude.
A jaký úkol týdne naše soutěžící tentokrát potrápí? Amuse-bouche… Tahle chuťovka či jednohubka není v Prostřeno! poprvé, ale stejně mají hostitelé problém vyslovit její název a dovést ji k dokonalosti. Někdo si s tím dá práci a připraví nápadité „potěšení pro pusu“, někdo jen namaže veku. Amuse-bouche se často servíruje ve skleničkách nebo jako jedno sousto na speciální lžíci. Některá menu jsou si podobná, proto bude s čím srovnávat. Nepsané téma týdne jsou fazole či fazolky, mnozí tápou, co je zelenina a co luštěnina. Od Kristýny se také dozvíme, jak vypadá správná bruschetta.
Kdo na Ústecku uvaří nejlepší večeři a přesvědčí své krajany, aby mu dali nejvyšší počet bodů? Bude to nepřehlédnutelný David, taktička Kateřina, teoretik Karel, nebo milovnice koní a zkušená hospodyně Jarmila či usměvavá Kristýna?
Sledujte Prostřeno! každý všední den na Primě v 17.50.
Pondělí: Týden zahájí usměvavá Kristýna z Loun (29) a pro diváky Primy je to známá tvář
První účastnice Kristýna je totiž manželkou jednoho ze „Superchlapů“, které jsme mohli vídat na obrazovce na jaře. Takže už o ní něco víme… Je rok a půl na mateřské dovolené s roztomilým Kryštůfkem a volného času moc nemá. Hosté by se měli v jejím vkusném, čistém panelákovém bytě cítit komfortně a dobře. A hostitelka se prý už nemůže dočkat, jak to ve své nové vysněné kuchyni všechno zvládne. Zvládne? Hýří dobrou náladou a optimismem a v kuchyni jí to jde od ruky. První chod menu je inspirován Itálií, kde bydlí její sestra, je to doma upečená bruschettta s rajčaty. Dobrá je i hrášková polévka, pro někoho možná až moc sladká. S úkolem týdne se Kristýna vypořádá výborně, její krevety ocenila hlavně nejstarší Jarmila. Největší úspěch má ale hlavní chod: líčka na víně s bramborovou kaší jsou v pořadu už klasika a Kristýna je dovedla skoro k dokonalosti, říkají všichni,i když David prý hovězí moc nemusí… David je ale vůbec kritik a u stolu mu jede pusa nejvíc, jenže Kristýna je naštěstí tolerantní i starostlivá hostitelka, tak snad jí to všichni pěkně „spočítají“. Navíc jí vyšel i čokoládový dortík s čerstvým ovocem, sama by si za svůj večer udělila osmičku. Kolik bodů dostane od svých soupeřů?
Úterý: Servírka Kateřina (21) přišla do pořadu s jasnou taktikou, jen aby se nepřepočítala
Druhá soutěžící Kateřina nemá problém být k soupeřům kritická a otevřeně přiznává, že spoléhá hlavně na nízké bodování. To ostatně předvedla už včera. Katka nás pozve do Chomutova, kde žije a pracuje. U ní doma to ale nebude, Kateřina vaří u kamarádky. A David hned slibuje, že za tohle jí tedy určitě strhne body. Vyzná se Kačenka v kamarádčině bytě? Nebude tápat? Její předkrm i polévka jsou v podobném duchu jako včera. Bude opět bruschetta, jen podstatně odfláknutější. Přestože je Kateřina vyučená servírka a jako servírka se živí, její servis na výbornou bohužel není a hosty potrápí hladem a žízní. Celé je to takové divné, v přesolené polévce jsou rozmočené krutony, jídlo nepůsobí moc esteticky, ani hlavní chod „hora masa“ – panenka a kuře – s opečenými brambory s rozmarýnem a fazolkami nepřesvědčí. David nedostal fazolky, protože je prý nejí, on ale, Katko, nejí fazole a to je rozdíl! Největší chuť dodala jídlu omáčka demi-glacé, tu si ale hostitelka přinesla z práce od kuchaře. To, že připravila svoji večeři s podporou podniku, kde pracuje, je nejčastější výtka. David jídlo ani nedojí a u dezertu s koupenou zmrzlinou má pocit, že vanilkovou zmrzlinu v pistáciích s belgickou čokoládou už někde viděl. Že by u Kateřiny v restauraci? Zachrání to zábava s héliem, u které se ostatní dost nasmějí?
Středa: David (27), který sám moc rád kritizuje, má problémy s kritikou. A Jarmilu skoro vyhodí od stolu
Dnes se podíváme do Jirkova za Davidem. Kateřina se mu chystá oplatit včerejší kritiku. Dostane k tomu dost „střeliva“? David s „oplátkami“ počítá, ale když mu Kateřina hned při přípitku vmete, že se mu klepou ruce, moc mu to nepomůže. Je už tak dost nervózní, možná i strojený… Kdo očekával, že uvaří něco z romské kuchyně, bude zklamán. Davidovo bydlení soupeře příjemně překvapí, ale s jídlem už to taková sláva nebude. Předkrm – těstovinový salát – je přijat vlídně, i když Katka ho nechá. David, který se sám normálně u stolu hodně vyptává a kritizuje, kritiku moc nesnese a otázky na ingredience a způsob přípravy jídla mu jsou nepříjemné. Polévka od jeho tety není tak dobrá, jak asi doufal, i když on si za receptem z mletého masa stojí, jen by ale potřeboval více chuťově i surovinově dotáhnout. Stejně je na tom pečeně na víně, hlávkové zelí a bramborový knedlík. „Nejsou ty knedlíky z pytlíku?“ zajímá Jarmilu. To si ale dala, protože knedlíky David umí. Zábava s héliem by mohla být stejná jako včera, kdyby k ní ovšem vůbec došlo… David bombu neotevřel a hosté se museli spokojit s improvizací. A co dezert? Ten byl možná dobrý, ale harlekýn to prostě nebyl. Jarmila má další minus a Kateřina Davidovi taky nic nedaruje… Hostitel se nakonec zlobí na všechny, protože má pocit, že se proti němu všichni spikli.
Čtvrtek: Karel (30) o jídle rád teoretizuje, hosty nasytí, prý přišel v boji vyhrát. V praxi by to ale chtělo ještě více potu „na cvičišti“
Karel nás pozve do Chomutova, kde mají pěkně čerstvě vytřeno. V rámci rozmrazování masa mu totiž doma přetekl dřez… Karel se neprezentuje jako nějaký extra kuchař, i když vaří asi rád a možná i často. Ve finiši své večeře začíná trochu zmatkovat a zápolí s knedlíky. Ty budou tvrdší a kromě Davida, který nad jeho menu s kachnou nejásá, ostatním udělá radost a těší se a mají boule za ušima. O Karlovi se ví, že hodně pepří, a platí to i v případě jeho peprné zelňačky, kam kromě kysaného zelí přijdou i fazole a klobásky. Předkrm je stejný jako včera, bude co porovnávat, je to opět těstovinový salát - jen místo vrtulek budou pro změnu mašličky. Trumfne Karel Davida? Kdo ho nejvíc chválí? Katka, asi chce naštvat a provokovat Davida, je jako vyměněná. S úkolem týdne se Karel moc nemaže a stejně jako včera David prostě jen obloží opečenou bagetku salámem a sýrem. Ale než se začne s konzumací, David má ještě něco na srdci. Chce se omluvit Jarušce za to, že ji včera málem vyhodil od stolu? S pitím to vázne, ale jinak je večer i díky zábavě uvolněnější než včera u Davida, i když nejvíc je spokojený hlavně hostitel. Karel překvapil a hosté se najedli, i nepečený moučník s želé mu krásně ztuhnul a není přeslazený.
Pátek: Finále patří pětinásobné matce a milovnici koní Jarmile (54), kterou mnozí tipují na favoritku
Poprvé se jede na venkov, poprvé do domečku a určitě poprvé za koněm, kvůli němuž se měli soutěžící z Ústecka sportovně obléknout. Zkušená hospodyně se pustí hned do tří druhů těsta, jedno bude na bagetku pro úkol týdne, druhé na knedlíky ke svíčkové a třetí na domácí rohlíčky k prvnímu chodu – fazolkám v župánku (ze slaniny). Z Jarmilčina opět těžkého menu se vymyká dršťková polévka ze zdravé hlívy ústřičné, u stolu se však moc milovníků hub nesešlo. „Péřové dortíčky“ by měly být nadýchané a všichni doufají, že takové budou po včerejšku i knedlíky ke svíčkové pečeni. Hostitelka správně tuší, že všem se do chuti netrefí: „Už se těším na ty obličeje,“ prorokuje s úsměvem, když čistí v kuchyni hlívu. Snad se kverulant David nebude muset Jarmile omlouvat podruhé. I když je paní Jarmila vyvařená kuchařka, má opravdu plné ruce práce a ani jí se smůla nevyhne.
K chybě při pečení moučníku se bez mučení přizná. A přestože je pro někoho chuť její svíčkové málo sladká, hostitelka je nakonec spokojená. Jarmila a její dcery milují koně, kdo se bude bát usednout do sedla? Ocení soupeři Jarmilin charakter a její domácí kuchyni nejvyšším počtem bodů?
A jak nakonec uspěje Káča se svojí taktikou? Ona si stále myslí, že možná vyhraje… Dívejte se!