Diabetik, moravský sklípek, mladá maminka a mnohem víc tento týden v Prostřeno!
Další premiérové Prostřeno! se odehraje v Jihomoravském kraji, kde v boji o výhru 60 tisíc korun budou muži ve velké převaze – čtyři ku jediné mladé ženě.
Úkol týdne tak trochu navazuje na minulý speciál – hosté mají připravit něco zdravého a chutného, ideálně vlastní recept a neopičit se po soupeřích. A kdo splní zadání nejlépe, bude odměněn, rozhodnou o tom sami soutěžící. Zajímavé je, že u stolu se sejdou dva pětinásobní otcové a opět se potvrdí oblíbenost dýňové polévky – na jihu Moravy se bude oranžový zeleninový krém podávat hned třikrát!
Podívejte se na exkluzivní upoutávku:
Masité pokrmy tentokrát výjimečně zastupuje pouze drůbež – na stolech přistane krůtí, kuřecí i kachní maso v různých úpravách, hlavně to budou rolády. A to už poskytne velkou možnost srovnávání… Jednou zavítáme na pravý moravský večer do sklípku a jednou se podíváme na chatu – při obou návštěvách bude hostům trochu zima. Kde si nakonec nejvíc pochutnají a dobře se pobaví? A kdo se ukáže jako největší kritik? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku, protože vyrovnané a napínavé to bude až do konce! A nezapomeňte hlasovat, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!
Pondělí: Zlatník Michal (47) je diabetik a hlídá si, co jí, také ale bedlivě sleduje své soupeře
Jako první se k plotně postaví sebevědomý zlatník Michal, dvakrát rozvedený několikanásobný otec. Má rád nejen pohyb, ale kvůli cukrovce od základu změnil své stravování a vyhýbá se nejen cukru, ale i sacharidům. Michal, který působí mladším dojmem, tak trochu pokračuje v trendu minulého týdne. Svoji nemoc se snaží držet pod kontrolou především vlastní sebekázní. Pro hosty to bude docela překvápko. A čím ještě překvapí soupeře hostitel? Svou neobvyklou profesí zlatníka a také tím, že je otcem pěti dětí. Dvě jsou už dospělé, dokonce je už dědeček.
Zpočátku je Michal malinko nervózní, ale jinak je v pondělí sympatický hostitel rád, že ke stolu s pány zasedne alespoň jedna žena. Michal je zkušený kuchař, k předkrmu, který je spíš takovou obloženou mísou ze studené kuchyně, podává vlastní sezamové krekry, které jsou z mandlové mouky, té bílé se vyhýbá. O tom, že je dýňová polévka velmi trendy, se tento týden přesvědčíme hned třikrát. Michal zaujme nevšedním ochucením svého krému, kam přidává skořici. U stolu se i pořěší, jakou teplotu má zeleninový krém mít, hlavní ale je, že hostům v pondělí chutná. To platí i o krůtích karbanátcích pečených v troubě, přílohou bude jen zeleninová směs ratatouille. Někteří pánové by uvítali ještě nějakou hutnější přílohu, ale třeba Natálce lákavá porce na talíři stačí, ani ji nedokáře dojíst. Cukr chybí ve sladké tečce, protože makové řezy s citronovou polevou jsou pro někoho spíš kyselé než sladké. A jak se bude líbit Michalova zábava? V týmovém zlatnickém rychlokurzu vítězí šikovné ručičky.
Úterý: Proč se mají hosté teple obléknout? Moravský patriot Ondřej (30) soupeře pozve do vinného sklípku
Operátor výroby Ondra je trochu nesmělý stydlín a nemůže se vzpamatovat z posledního rozchodu, doma mu teď dělá společnost jen jeho pejsek. Přivítání je trochu rozpačité, hosté Ondrův byt sice poznají, ale večer stráví ve vinném sklípku, kde by měli zažít tu pravou moravskou atmosféru. Hostitel si tím situaci trošku zkomplikoval, ale doufá, že atmosféru sklípku nakonec všichni ocení. Některým soupeřům, co Ondrovu radu ohledně teplého oblečení podcenili, bude pak uvnitř trochu zima. Kuchaři je zatím spíš horko, má tak ostrý nový nůž, že se pořeže na obou rukou. Normálně se mu to prý nestává, ale nervy dělají své.
Druhé menu se od toho včerejšího liší. Mladý hostitel vsadí na domáckou kuchyni, má rád klasiku. Shodné je však v tom, že i Ondřej se pustil do pečení chleba, nebo že hlavní chod obsahuje krůtí maso. Roláda s nádivkou je ve výsledku trochu sušší, to ale neplatí o první škvarkové pomazánce, která s profesionálně vyhlížejícím domácím chlebem večeři zahájí. A typicky moravská je i polévka, zelňačka s pikantní klobásou, jak to hostitel chtěl. A nakonec bude i pečená domácí zmrzlina. Ta je na vkus včerejšího hostitele trochu přeslazená, ale povedená - Ondřej má i stroj na výrobu zmrzliny a vůbec se dobře připravil. Michal se od úterka předvádí jako náročný a kritický soupeř. A také zvědavý. Klade hostiteli otázky na tělo. S kým že se to po více než dvou letech rozešel? Byla to přítelkyně, nebo přítel? Ondra se trochu zapotí, nechce se mu mluvit o soukromí, ale s odpovědí neváhá. Ledy se na chvíli uvolní a na řadu přijde i koštýř nebo folklórní zábava.
Středa: Pány překvapí, že Natálie (23) je už maminkou. Mladá hostitelka vsadí na moderní menu a bude se snažit o dobrou náladu
V naklizeném menším půdním bytě ve Vyškově se na své host těší servírka Natálie, dnes mladá maminka na mateřské dovolené. Přivítat čtyři chlapy, to chce odvahu, ale Natálie je zkušená hostitelka, prý vaří už od dvanácti let, doma ji k tomu vedli a to se jí dnes hodí. Pány v bytě zaujme Natálčino terárium s ještěry i dětský koutek pro její dcerušku. Menu uprostřed týdne je v mnohém dost podobné těm předchozím. Nejméně je vychválen předkrm a trochu suchý slaný koláč se sýrem by si někdo dal radši teplý. Pak už ale hostům chutná a třetí večeři chválí.
Polévka je stejná jako v pondělí, jen bude dýňový krém tentokrát bez skořice, což uvítá Martin. Na hlavní chod je opět drůbeží roláda – nyní z kuřecích prsou. Roláda je díky slanině šťavnatější než ta Ondřejova krůtí a povedená bramborová kaše politá výpekem pánům také moc chutná. Hlavní chod příjemně osvěží úkol týdne - bonusový salátek z polníčku s rajčátky, rukolou a balkánským sýrem. Palačinka s ovocem nepotěší Michala, který bedlivě sleduje, zda jídlo koresponduje s jeho nízkosacharidovou dietou. Ale nemusí se bát, dostane ji aspoň bez cukru… Z Michala se vyklubal náročný host, ještě se ukáže, zda je to taktika, nebo spíš jeho přirozenost. Nakládání utopenců pány moc nezaujme, jen Ondřej je z této užitečné kratochvíle, na jejímž výsledku si návštěva pochutná až doma, nadšený.
Čtvrtek: Svérázný důchodce Jiří (65) své hosty pozve do přírody na chatu v okolí Brna, aby měli něco ze života
Aktivní a nepřehlédnutelný bývalý strojvedoucí Jiří je sice nejstarším hostitelem, ale umí překvapit i pobavit. Už jeho sportovní koníček, kterému se věnuje i v důchodu, hosty překvapí – jako typický judista Jirka s culíkem nevypadá. V něčem má podobný osud s Michalem – i Jiří je dvakrát rozvedený otec pěti dětí. A ještě jedna věc je spojuje – oba nejedí sladké, Jirkovi to prý vůbec nic neříká. Kam své hosty pozve? Do přírody, do chaty, kterou si pronajímají s přítelkyní. Doufal, že mu bude přát počasí, to se však bohužel nesplnilo a podmínky jsou to všelijaké…
Uvnitř dřevěného stavení je to poněkud spartánské, kadibudka je venku a sporák občas stávkuje. Přesto si Jiří nevybral jednoduché menu. Občas jeho vaření vypadá jako velký zmatek, on se ale nehroutí, a nakonec ten chaos, byť s prodlevami, celkem zdárně vybalancuje. Předkrm i polévka jsou takové chalupářské, základem „podlužácké topinky“ je lečo, na druhý chod je bramboračka. Hosté se těšili na kachní prsa s červeným zelím a karlovarským a bramborovým knedlíkem, čehož se i dočkali, jenže pan Jiří si přivezl prsa naložená a vakuovaná, která v obalu pomalu uvařil ve vodě, a návštěvě pak chyběla křupavá kůrčička. Co ale ve čtvrtek večer rozhodně nechybělo – to byla dobrá nálada, kterou kolem sebe pohodář Jirka dokázal vytvořit. Nikdo se nenudil, hosté se od srdce zasmáli, dokonce si překvapivě pochutnali na nepečeném dezertu – čokoládový cheesecake se hostiteli, který si umí udělat i legraci sám ze sebe, prý opravdu povedl.
Pátek: Nejmladší hostitel Martin (21) má celý dům jen pro sebe. Trochu připomíná posilovnu, protože rád vaří, ale ještě radši cvičí
V pátek se k plotně postaví skladník Martin. Toho rodiče nechali ve velkém domě a odstěhovali se za prací do Rakouska. Poslední hostitel se ve svém volnu věnuje cvičení, hraje počítačové hry a myslí si o sobě, že je upřímný. Martin, který má vrozený fyzický handicap, se snaží denně posilovat, i když mu to rodiče ani doktoři moc nedoporučují, ale on si jde za svým. Také dbá na kvalitní stravu s dostatkem živočišných bílkovin. Jak se mu ale bude dařit v kuchyni? Budou se ve finále péct oplátky? Anebo se poslední večer ponese na férové vlně? I Martin upeče domácí pečivo a jeho předkrm se salátovým mixem a pečeným balkánským sýrem buď hostům hodně chutná, nebo naopak nic moc. Housky prý mohly v troubě ještě chvíli pobýt.
Na oblíbenou dýňovou polévku se potřetí spolehne i Martin, který krém okořenil muškátovým oříškem, ale třeba pro Michala je ochucený málo. Jenže Martin si myslí, že ho Michal kritizuje proto, že mu v pondělí přišla jeho dýňová polévka se skořicí naopak výrazná až moc. Hlavní chod s neobvyklým názvem - kuřecí supreme se šťouchaným bramborem – se mladému kuchaři povedl. Jde o nejlepší část z kuřete, která se třeba také využívá na kyjevský kotlet. Kuře bylo dobře udělané, nikdo si nestěžoval, přestože drůbež byla na stole již popáté. Nakonec bude čokoládová pěna, ta moc zachutnala Natálce. A i když do sladké tečky hostitel zapomněl přidat žloutky, na výsledku se to nijak negativně neprojevilo. Na zábavu dorazí dědeček Martinovy přítelkyně, protože je to pěstitel kaktusů a ty se budou ve finále sázet. Děda to má jako své životní hobby, soutěžící se od něho hodně dozvědí a také si odnesou malý květináč s kaktusem na památku.
Jak to na jižní Moravě celé dopadne? Vyhraje dobré jídlo, nebo zvítězí jiné pohnutky? Bude jeden vítěz, nebo se bude výhra dělit? A kdo připraví nejchutnější zdravý úkol týdne? Dívejte se a hlasujte!
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE
Užijte si také další oblíbené pořady, seriály a filmy, které pro vás máme k přehrání ONLINE a zdarma na iPrima.cz: