Prostřeno! Jediná soutěžící žena doma prý vůbec nevaří!

Prostřeno! XVI (46) - upoutávka

Prostřeno! bude opět v Praze a stále je o co hrát. Pětice soupeřů si myslí na hlavní výhru 60 tisíc korun. Sympatie diváků jim pak můžou „přihrát“ ještě dalších 30 tisíc a řád Zlaté vařečky k tomu.

O tom, kdo se stane vítězem divácké volby a zda se bude shodovat s volbou hostů u stolu, půjde ale až finále. Všichni Pražáci tentokrát dostanou shodný úkol týdne – připravit sushi. Sejde se spíš mladá parta a složení je zajímavé: čtyři muži a jediná žena. Ljudmila si bude připadat jako růže mezi trním a pánové jen koukají, jak to tentokrát vyšlo. A budou Ljudmile alias Lídě věřit, že doma vůbec nevaří? Kdo bude tentokrát největší hráč? Slovák Marián, nebo Běloruska Ljudmila? Jídelníčky budou celkem pestré, opakují se jen vývary, ale ani ty nebudou stejné, a nepečené dezerty. A také se dozvíme, kolik to hostitele všechno stálo a kdo se nejvíc plácl přes kapsu. Kdo si tentokrát odnese šedesát tisíc korun? Sledujte pražské Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte.

Pondělí: První hostitel Marián (32) vsadí na moderní menu a je to soutěživý protivník

Jako první se u plotny předvede marketingový konzultant Marián, který je překvapen, kolik mužů k němu domů dorazilo. Má zkušenosti z pobytu v Británii, kde vystudoval. Původem Slovák se rozhodl usadit se v Praze, kde se mu líbí a kde v prosinci očekává se svou partnerkou rodinu. Hostitel je mladý moderní muž, který naslouchá aktuálním trendům v gastronomii a podle toho si naplánoval menu. Je plné neotřelých chutí, ale ne vše se stoprocentně podaří. Sushi ho nezaskočí a přestože je prvním hostitelem a nikdo o zadání zatím nic neví, úkol splní. Jako první chod připraví chorizo nádivku s hříbkovým ragú na červeném víně, což zní možná divoce, ale chutná dobře, někomu se zdá předkrm jen trochu vysušený. Zajímavý je králičí vývar s domácími nudlemi, protože ten nemíváme na stole každý den. Pro někoho je to premiéra. Nejslabší z celého pondělního menu je asi hlavní chod, jednak je to malá porce, a hovězí karbanátek, zde spíš burger, může být dost suchý. A „celerové pyré“, které je naštěstí bramborovo-celerové, může narazit na nepřátele celeru, kterých není málo. Ani dezert s lákavě vyhlížejícím ovocným knedlíčkem v kombinaci s malinovou redukcí a sorbetem není úplně dokonalý, ale příjemná změna to určitě je. A jako příjemný se dá označit i celý oťukávací večer na Praze 10.

Úterý: Nejmladší hostitel Jakub (20) bydlí ve vile na Hanspaulce, kde spí v manželské posteli s kamarádem

Marketingový on-line specialista Jakub je usměvavý sympaťák. Zběhl z vysoké školy a věnuje se na plný úvazek tomu, co ho baví. Bydlí ve slavné vilové čtvrti na prestižní adrese, těší se z příjemného okolí a výhledu, ale protože jich ve sdíleném bydlení v rekonstruované vile žije několik, dělí se o pokoj s kamarádem z dětských let. Jakub má děvče, ale když byla v pokoji pohodlná manželská postel, spí na ní kluci vedle sebe. Hosty to při šmejdění samozřejmě zaujme, jak by ne. A jak je svými kulinářskými schopnostmi zaujme mladý kuchař a hostitel? Jakub zvolil francouzské menu s paštikou, cibulačkou, hovězím na víně s kaší a dortíkem z křehkého těsta. Se sladkou tečkou se sice moc snažil, ale křehké těsto se mu nepovedlo a dezert byl nejslabším bodem jeho menu. Jinak ale docela válí. Povede se mu paštika i polévka je k jídlu, jen pro někoho je až moc kyselá díky bílému vínu, s nímž to kuchař trochu přehnal. Nejpovedenější je asi hlavní chod s kližkou na červeném víně, možná by jí ještě prospěla hodinka času, ale i tak je maso měkké a chutné. Druhý večer je nenucenější než ten včerejší, a i když hostitel občas zmatkuje a je nervózní, podá dobrý výkon. Své soupeře také pobaví a překvapí chůzí po laně, kterou bravurně ovládá jeho kamarád. Jak si s držením rovnováhy poradí Jakubovi hosté?

Středa: Pohledná maminka Ljudmila (34) je jedinou ženou pražského týdne. Doma prý nevaří a úkol týdne si objedná!

A Ljudmila není ženou ledajakou. Je docela kočka, má pěkné auto, tetování i postavu, hodně cvičí, je taková proměnlivá a zájmy má skoro jako kluk. Samé adrenalinové sporty, zato doma prý skoro vůbec nevaří. Kluci u stolu jí to nevěří, ale možná je to pravda. Ljudmila pochází z Běloruska a do Prahy přišla za láskou. Když její dvě dcery prosí, aby něco uvařila, radši je vezme do restaurace nebo je postaví ke sporáku, ať se samy snaží. Dcery byly rády, že jde máma do soutěže, prý se možná aspoň naučí vařit. Ljudmila, která moc nemusí českou kuchyni, zvolila jednoduché a zdravé menu. Mohlo by být i labužnické, kdyby to vychytala do detailu. První a poslední chod se jí povedl: avokádový salát s krevetkami vadí jen nepříteli mořských plodů Rudovi, jen tu čokoládu na ozdobu si mohla kuchařka odpustit. Kuřecí vývar s velkým množstvím zeleniny je snad až moc dietní, je totiž z kuřecích prsou. Tuňák v sezamové krustě, kuskusem a zeleninou by mohl být výtečný, jenže je skoro syrový a sezamová krusta je naopak připálená. A syrová ryba je i v sushi, co si Lída domů objedná, aby aspoň takto splnila úkol týdne. Hostitelka sama nesolí, ve středu udělá výjimku, ale její jídlo je stejně poněkud bez chuti. Zato „smetanový polibek“ se zakysané smetany, drcených piškotů a čerstvého lesního ovoce je sice jednoduchý, ale lákavý na pohled a také moc dobrý. Po takhle lehké večeři snad nikomu neuškodí trochu pohybu. Hostitelka má na své modřanské terase s krásným výhledem kruhy. Každý si na nich může zacvičit, nakonec ale předvede, co dovede, sama Lída a pánům z jejího výkonu spadne brada.

Čtvrtek: Učitel Lukáš (33) vypadá zprvu trošku nepřístupně, ale vyklube se z něj výtečný hostitel a tahoun zábavy celého týdne

Lukáše baví jeho práce, rodina a vaření. Dokonce tak, že třeba rád škrábe brambory a dobrovolně a nezištně s tím pomáhal i ve školní jídelně. Děti by možná potěšilo, kdyby nestál jen za katedrou, ale vařil i ve školní jídelně, protože to umí skvěle. U plotny velmi mile překvapí, navíc má dobrý smysl pro humor. Soutěživý Marián dokonce nevěří tomu, že předkrm, nebo dokonce i hlavní chod Lukáš dělal sám. Prý až tak vynikající je jeho mini pizza se šunkou, mozzarellou a bazalkou, Lukáš navíc hosty zmate tím, že porce přinese úhledně zabalené v krabičkách. Polévkou je opět vývar, již potřetí, tentokrát je to ale do třetice toho nejlepšího. A příjemnou změnou v polévce je zavářka – dobré máslovo-bylinkové noky. Lukáš, který se prý před soutěží zapřísahal, že nebude vařit panenku a neudělá tiramisu, nakonec „spáchá“ obojí. Aby nebyla panenka suchá, upeče ji jako roládu se spoustou slaniny a se sýrem, přílohou jsou „šťouchačky“ s mangoldem a se špenátem. Lukáš na své balkonové panelákové minizahrádce zvládne vypěstovat hodně plodin a obohatit jimi svoji domácí tabuli. A tak i dnes je příloha svěže zelená. A chutná, stejně jako poslední tiramisu z originálních surovin. Dost originální bude i sushi. Najde se někdo, kdo si stěžuje? Občas Ljudmila, ale nejvíce vystrkuje růžky Marián, Lukáš je pro něj totiž těžký konkurent. Zábava na Praze 9 je trošku dětská, skoro jako ze školní družiny, ale nakonec i opravdu zábavná.

Pátek: Laborant a metrolog Rudolf (36) stoluje v čepici a hosty pozve na výlet do virtuální reality

Poslední hostitel se rád směje a někdy hosty pobaví i nechtěně. Ruda tak trochu připomíná roztržitého vědce nebo ajťáka, vždyť internet, virtuální realita a počítačové hry jsou jeho druhou přirozeností. Rudolf nebude vařit doma, protože mu to zatrhla jeho přítelkyně, ale hosty pozve do maminčina bytu, kde žije také Rudova sestra. Bydlení je to zajímavé, hosté si tu připadají trochu jako v řecké taverně, hlavně že kuchař se tu vyzná. Rudolf celý týden chodí a stoluje v čepici a hosté k němu ze solidarity rovněž dorazí s pokrývkami hlavy, Ljudmila s růžovou kšiltovkou. V pátek má Rudolf na hlavě ale kuchařskou čepici a na sobě rondon. Co vykouzlí amatérský kuchař v profesionálním úboru na poslední večeři? Ve finále se bude servírovat jako první chod opět pizza – a opět prý moc dobrá. Nikdo neví, co se skrývá pod indiánskou polévkou – je to hustá a pikantní fazolačka. Možná neměl Ruda tolik šetřit vodou. Zato hlavní chod je ryze český. Pečená krkovice s bramborovým knedlíkem a bohatými přílohami. K trošku vysušenému masu bude ještě špenát a dva druhy zelí. A večeři ukončí malý výlet do tropů. Dezert tropický ráj obsahuje karamelizovaný ananas, banán a meloun s mandlemi. Velkým výletem bude pro soupeře náhled do virtuální reality, kam je hostitel pozve. Budou se chtít vůbec vrátit zpátky? Určitě budou, vždyť na jednoho z nich čeká výhra 60 000 korun!

Dívejte se na Prostřeno! od pondělí do pátku v 17.50 a hlasujte!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 24. 4. 2024

Berani, některé vaše pracovní povinnosti jsou pro jednoho člověka příliš velké a mohly by vás dnes zatížit. Zdá se, že hromada práce se neustále zvětšuje, ať děláte, co děláte. Pokud můžete, delegujte své úkoly. Nejméně naléhavé úkoly odložte stranou a na zbytku postupně zapracujte. Váš zaměstnavatel od vás může, ale nemusí očekávat příliš mnoho, ale vy máte právo udržet si zdravý rozum bez ohledu na cokoli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.