14. února 2022 05:56
Aneta GretzováKdo zná amuse-bouche? Kuchařské učně v Prostřeno! potrápí chod s krkolomným názvem
Prostřeno! XXV (26) - Jak se co vyslovuje
Kuchařské učně ve speciálu Prostřeno! potrápí nejen gastronomie. Na vlastní kůži si ověří svou znalost mezinárodních jídel.
Příznivci kuchařské televizní show Prostřeno! se opět mohou těšit na další speciální edici svého oblíbeného pořadu. Výzvu uvařit pro sebe a další čtyři hosty tentokrát přijali stateční zástupci středních gastronomických škol. V souboji o výhru 60 tisíc a kuchařskou čest k tomu se tak utká pět mladíků, kteří sní o kariéře uznávaných šéfkuchařů.
Prvním hostitelem z party teenagerských kuchařů je Samuel, který je vyslán jako reprezentant střední školy v Rokycanech. Přestože se na soutěžení v Prostřeno! pečlivě chystal, přípravu jednoho chodu si dopředu naplánovat nemohl. Řeč je samozřejmě o úkolu týdne. Nad takzvaným amuse-bouche si bude lámat nejen hlavu, ale i jazyk. „Čte se to amůz-buš a je to takový mezichod, aby hosté zabavili svá ústa, když se například čeká dlouho na hlavní chod,“ vysvětlí Samovi pohotově jeho pan mistr.
Podívejte se, jak bude mladým kuchařům chutnat Samuelův předkrm:
Samův nepostradatelný rádce má správnou francouzskou výslovnost i překlad v malíku. Jedná se o miniaturní formu předkrmu, která je velká tak akorát na jedno sousto, a v doslovném překladu opravdu znamená „pobavit svá ústa“. Vznešeně znějící výraz amuse-bouche by se tak v češtině dal přirovnat k obyčejným jednohubkám. Jakou zábavnou kombinaci chutí nakonec zvolí Sam pro svůj úkol týdne? To nezapomeňte sledovat v pondělním Prostřeno! v 17:50 na Primě.