Kohoutí a bažantí vývar, daňčí svíčková a další speciality tento týden v Prostřeno!
Prostřeno! zůstává v Praze a Středočeském kraji, kde se potkají tři ženy a dva muži.
Prostřeno! zůstává v Praze a Středočeském kraji, kde se (občas u Kolína) potkají tři ženy a dva muži, kteří se budou opět ucházet o krásnou výhru šedesáti tisíc korun a titul hostitele týdne. Půjde o mladou a střední generaci, jídelníčky budou tradiční i moderní, pestré. Zajímavé je, že na stole se objeví také zvěřina, překvapí kohoutí a bažantí vývar nebo daňčí svíčková.
Podívejte se na exkluzivní upoutávku:
A co bude úkolem týdne tentokrát? Preclíky! Vyláme si na nich někdo zuby? Komu se povedou upéct ty nejlepší preclíky? I v Praze a okolí se stále hledá nějaký taktik. Najde se? Kdo si v srdci Čech povede nejlépe? To teprve uvidíte! Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a nezapomeňte hlasovat! Vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!
Pondělí: Profesionální cukrářka Dominika (23) umí soupeře pobavit, ale také zkritizovat
Jako první dveře svého pražského bytu v Hájích otevře usměvavá Dominika, která se i s přítelem teprve před měsícem vrátila z Anglie, což vzhledem k jejímu klasickému českému menu překvapí. Původně prý koketovala s myšlenkou podávat anglické menu, pak se ale bála, že by někomu nemuselo chutnat; ostatně sama nebyla z britské kuchyně ani celé tamní zkušenosti nadšená. V předkrmu Dominika přesně neuvedla, jaké pečivo bude ke své vepřové pomazánce podávat, proto se rozhodla, že kvůli úspoře času místo plánovaných housek upeče úkol týdne – preclíky. To jí ale úplně nevyšlo, protože nakonec díky vykynutí vznikly z preclíků stejně spíš housky.
Rychlou zeleninovou polévkou se mladá kuchařka nechtěla moc zdržovat, měla náročnější hlavní chod a hlavně moučník. „Staročeský hovězí guláš s houskovým knedlíkem“ soupeři spíše chválí, maso a omáčka se povedly, jen knedlík by si někdo dal k omáčce radši tužší. Sama Dominika není z vlastní přílohy nadšená, „buchtičky s vanilkovým krémem a espumou“ se jí ale povedly. Ještě aby ne, vždyť je to šéfcukrářka! Hosty zajímá, co je ona záhadná espuma v názvu oblíbeného dětského jídla. Největší slabinou hostitelky je servis: prostírání nic moc a pití vázlo, dokonce chyběl otvírák na víno a muselo se improvizovat s vařečkou. Jako přípitek Dominika, která sama alkohol téměř nepije, nabídne dětské šampaňské. Je to spíš oťukávací večeře, Dominika bude mít ještě hodně prostoru k tomu se projevit. Rozproudí atmosféru prvního večírku hra Hádej, kdo jsem?
Úterý: Mladá maminka Karolína (23) v kuchyni trochu zmatkuje, nakonec to ale vybalancuje a skvěle jí vyjde koncovka
V úterý se jde do Uhříněvsi k mladé mamince Karolíně. Třiadvacetiletá Karolína všechny překvapí tím, že je už matkou dvouleté Emy, s dceruškou tráví téměř veškerý čas. Karolína, od které soupeři čekali něco světovějšího, se také spolehla na českou kuchyni. Hostitelka je taková akční, rázná, ale v kuchyni občas i docela zmatená. Místy na něco zapomene a musí postup zopakovat, občas si u vaření pěkně zostra zakleje, v jádru si však asi věří, dokonce stihne i ty kynuté preclíky. Soupeři kvitují s povděkem, že má úhledně upravený stůl, určitě pečlivěji než včera Dominika. Už první chod je docela sytý, Karolína podává malé bramboráčky s kuřecím masem a salátem, dokonce dvěma druhy zelných salátů. Hovězí vývar obsahuje sice domácí nudle, ty ale uválela babiččina ruka. A Dominice se zdá, že polévka má nakyslou chuť.
Jako kritik se už od pondělka jeví i přísně působící David, tomu hodně věcí nechutná a jídlo nechává na talíři. Hlavní chod „vepřové kostky na divoko“ jsou z plecka a hostitelka je podává se šťouchaným bramborem. Divokého koření by David do jídla ještě přidal. Přes divočinu je znalec, myslivost je jeho hobby. Chvíli hosté působili jako zařezaní, pak se ale nálada zvedne a konečně se probírají i jiné věci než jídlo. Karolína velmi zaboduje se svou zábavou – domácí únikovou hrou, do které se všichni aktivně zapojí. A lahodnou sladkou tečkou je poslední Krtkův dort. Prostě opět se potvrdí, že „konec sladký, všechno sladké“. U stolu se totiž sešly dvě milovnice sladkého, Dominika dokonce tvrdí, že cukr je návykovější než heroin.
Středa: Adrian (25) si naplánoval ambiciózní menu, jenže skoro nic nedopadne podle hostitelových představ
Mladý pohodář Adrian pracuje jako specialista odbytu ve stavebninách a žije se svou partnerkou v malém bytě na Smíchově. Rád fotí a cestuje, jeho přítelkyně má mexický původ, což vzbudí údiv a všetečné otázky u stolu. Soupeře potěší, že Adrian přešel na italskou kuchyni a těší se na změnu. Hostitel vaření miluje, má kulinářské zkušenosti, ale uprostřed týdne se mu moc nedaří. Řízne se do prstu a téměř s každým chodem přijde nějaký problém. Na předkrmovou „variaci bruschett“ si Adrian sám upeče veky, ale chlebíčky před obložením ještě opeče, že křupou až moc. Vypadají velmi lákavě, každý má jinou oblohu, ale třeba bruschetta s kozím sýrem není pro každého. Karolína se nad aromatickým sýrem, který v životě ještě neochutnala, pěkně ošklíbá.
Pórková krémová polévka je hodně bramborová. David, který polévkové krémy nemá rád, i když na tenhle se výjimečně těšil, je otrávený, protože více než polévka je to kaše. Druhý chod zůstane na talířích a hosté nedojedí ani „domácí pastu s kachním ragú“. Ragú Adrian bohužel připálil, i když část masa se šťávou zachránil. Dost práce mu daly domácí široké nudle, do kterých se pustil bez pomoci strojku. Náprava hlavního chodu zabrala nějaký čas, čekalo se, a těstoviny jsou hodně na skus, což všichni také nemusejí. Díky milovnicím sladkého dopadne i ve středu nejlépe dezert (čokoládová panna cotta s ovocem), přesto Dominika najde mouchy i na posledním chodu. A protože jsme v kulinářské soutěži, hostitel si zvolí tematickou zábavu související s jídlem – ochutnávku poslepu. Přestože je Adrian z vlastního výkonu zklamaný, nakonec je u stolu docela legrace.
Čtvrtek: Přes pár chybiček se hosté u Evy (35) dobře najedí, pobaví, bonusem je po včerejšku i prostorný mezonetový byt
Sympatická Eva je čerstvě vdaná, i když s manželem žijí už několik let a mají spolu dvouletého Huga. Eva vystudovala uměleckou školu a malování má dnes jako koníček, její partner zase vyřezává ze dřeva. Umělecká rodinka obývá prostorný mezonetový byt v Kolíně, kde mají na své výtvarné záliby místo. Dost místa nabízí i kuchyně, ve čtvrtek hlavní ateliér paní Evy. Její menu hosty zaujme už tím, že na druhý chod dostanou kohoutí vývar s nudlemi – takovou polévku asi ještě nikdo nikdy nejedl. Soupeři jsou zvědaví, jaký bude rozdíl mezi běžným kuřecím nebo slepičím vývarem, o co bude polévka z kohouta silnější. A také se těší na steak z vepřové krkovičky a cibulové brambůrky. Záhadou je pro ně poslední chod „Banana Chimi s vanilkovou zmrzlinou“. To je dezert z Mexika s tortillou, banánem, zmrzlina by měla být domácí.
Večeře u Evy začne kuřecí paštikou s mandlemi a brusinkami s domácí bagetkou. O domácí paštice má své pochybnosti David, pak ale vezme Evu na milost a polévku jí velmi pochválí. Dokonce ji i dojí s tím, že ty předešlé vlastně za moc nestály. U stolu se na okamžik skoro schyluje k hádce, protože Dominika si také žádné servítky nebere, navíc tahle pražská a středočeská pětka pořád hledá nějakého taktika. Eva je ale dobrá hostitelka a v klidu pokračuje dál. Její hlavní chod je chutný, ale dokonalý není, krkovička se někomu zdá trošku tuhá a cibulové brambůrky, na které hostitelka dost spoléhala, jsou spíš propadák. A kdo si přidal pepřovou omáčku, neudělal dobře, protože byla pepřová už tak dost. Peprná je i zábava – hra twerk s pingpongovými míčky, kdy hosté musí energicky vrtět a třást zadkem, dokud míčky nevypadnou. Kupodivu se do té blázniviny aktivně zapojí i nejstarší David a nebojí se, že se zesměšní.
Pátek: Podlahář David (47) podává tresku, kterou sám chytil v Norsku, polévku z bažanta, kterého ulovil na honu, a svíčkovou z daňka
Při šmejdění po novém domě návštěvu překvapí nejen Davidovo moderní venkovské bydlení, ale také dětský pokoj malého kluka, o kterém nevědí, jestli je to Davidův syn, vnuk nebo jak to vlastně je? David zvědavost kolegů v průběhu večeře uspokojí a už se moc těší, až jim předloží své vybrané menu. Normálně by byla poslední večeře dost nákladná, ale protože myslivost a rybaření jsou Davidovým velkým koníčkem, může se spolehnout na vlastní zdroje. Hosty překvapí skladba pátečního jídelníčku. Ale je jasné, že ryby a zvěřina vždy představují riskantní volbu, navíc jejich kombinace. V tom má hostitel trochu smůlu, při větším štěstí by narazil na nadšenější strávníky.
V kuchyni si David věří. Nebude zklamaný, že třeba jeho milovaná treska připadá Dominice bez chuti? Prostě jako mražená ryba a ne čerstvá, jak tvrdí rybář? Za některé věci si ale trémista David může sám. Do svého bažantího vývaru zapomněl zavařit kapání, navíc polévka připadá hostům mastná, včera si na kohoutovi pochutnali u Evy víc. Dominiku, která nemusí smetanové omáčky, vůbec nepotěší hlavní chod. Dančí svíčková s domácím knedlíkem by mohla být božská, ovšem až na ten knedlík, který se hostiteli bohužel srazil. Ani srovnání včerejší a dnešní vanilkové zmrzliny nedopadne pro Davida dobře. S Dominikou u stolu je zase legrace, i když někdy jsou její poznámky už na hraně. David pak jako správný nimrod soupeře vezme ven a svěří jim do rukou vzduchovku, aby si zastříleli na terč. Nadšení jsou všichni a tahle zábava je příjemným završením nejen pátečního finále, ale i celého týdne. Prozradí si soupeři navzájem, jak bodovali? Najde se mezi nimi hledaný taktik?
A jak to v Praze a středních Čechách celé dopadne? Bude jeden vítěz, nebo se bude výhra dělit? Dívejte se na další Prostřeno!, protože napínavé to bude až do konce!
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE
Užijte si také další oblíbené pořady, seriály a filmy, které pro vás máme k přehrání ONLINE a zdarma na iPrima.cz: