Seriály a filmy

13. dubna 2018 19:00

Lucie Gretzová

Prostřeno! Mezi hosty budou už od počátku taktici!

Prostřeno! s mladými hostiteli proběhne v Libereckém kraji. Hlavní šedesátitisícovou výhru si na severovýchodě Čech budou chtít vyvařit a vysoutěžit tři muži a dvě ženy.

Prostřeno! s mladými hostiteli proběhne v Libereckém kraji. Hlavní šedesátitisícovou výhru si na severovýchodě Čech budou chtít vyvařit a vysoutěžit tři muži a dvě ženy. A čeká je opravdu náročný úkol týdne nejen na čas, ale i na kuchařskou zkušenost – domácí chléb. Jak si s tím hostitelé poradí? Pojedou domácí pekárny naplno a budou se v nich mísit a péct již koupené chlebové směsi? Ano i ne.

Na Liberecku to bude tentokrát hodně o taktice – dva pánové se totiž rozhodli, že budou body šetřit. Martin a Radim jsou taktici, i když každý jinak a Martin spíš z recese a radosti ze hry. Mladý vysokoškolák také na své hosty zkusí pár chemických pokusů. Snad to u něj ve vile nevybouchne. Stane se z toho dramatická bitva taktiků? Nebo to nakonec bude všem skoro jedno a odpustí si? Hosté mají pěkně mlsné jazýčky. Kdo ze soutěžících získá největší divácké sympatie a tím vylepší domácí rozpočet o deset tisíc korun? A který z hlasujících diváků se bude radovat ze stejné částky? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a dozvíte se to!

Pondělí: Šárka (25) se snaží a připraví originální menu, ale chybičky se vloudí a mezi hosty jsou od už počátku taktici

Jako první se k plotně postaví usměvavá operátorka výroby Šárka, která vystudovala hotelovou školu a o víkendech vypomáhá v rodinném penzionu. Zadaná slečna připraví zajímavé menu. A bude zvědavá na příchod svých soupeřů. Jeden z hostů ji překvapí informací, že už jednou v jejich libereckém 3+1 byl. Na mejdanu. „To jsem nebyla doma?“ zajímá Šárku, která má o čem přemýšlet. Naštěstí je tím návštěvníkem Radim… Šárka vsadí na neobvyklý předkrm. Je to sice plněná slaná palačinka, která je ještě navíc obalená v trojobalu a znovu usmažená, takže je to celkem kalorická bomba, ale odlehčená salátkem na špízu.

Odlehčená je i lehká čočková polévka, která je bez zásmažky a hosty příliš neosloví, potřebovala by lépe dochutit. Hostitelka si celkem vyhraje s roládami z krůtího masa, které naplní vajíčkem a zariskuje s houbami, trochu válčí při jejich plnění, k masu podává brambory a fazolové lusky. A ne každému zachutná sladká tečka, svěží kokosová buchta s flambovaným ananasem, komu ale chutná, tak pak hodně. Šárka může jen tepelně upravené ovoce – má nevšední alergii na čerstvé ovoce a vitamin C, což zčásti ovlivní i další stolování. A zábava? Některé potěší, některé trochu vyděsí, i když je poklidná a u stolu. Ne každého baví sázení květin a zdobení květináčů.

Úterý: Trojnásobná maminka Helena (35) vystudovala dějiny umění a hosty pozve do útulného venkovského domu

Druhá hostitelka má kreativního uměleckého ducha, zčásti prý studovala i v Portugalsku a Brazílii, takže je pravděpodobné, že Helena umí portugalsky a s tím souvisí i její brazilská zábava, ukázka bojového umění s tanečními prvky – capoeira, zatím bílá vrána v pořadu Prostřeno! Helena má ráda lehčí kuchyni, nosí nepřehlédnutelné originální šperky, bydlí v útulném domku plném pohody, který je zařízen v tradičním i moderním duchu. Úterní menu je zčásti ovlivněné zahraničím, zčásti je i domácké. Oba směry představuje předkrm, což je paštika z drůbežích jater, opět doplněná domácím pečivem, které hostitelka prý připravuje celkem často a běžně.

Název polévky Vichyssoise neumí skoro nikdo přečíst, ale tato polévka se v pořadu již několikrát vařila. Jde o krém z jihofrancouzského města Vichy, hlavními surovinami jsou pórek a brambory. V létě se polévka podává vychlazená, v zimě teplá až horká – a pro tuto verzi se nakonec hostitelka rozhodla. Talíře zůstanou k Helenině radosti prázdné a už se všichni těší na hlavní chod, zapečené kotlety s plátky brambor a šlehačkou. Jídlo, které v té či oné podobě známe všichni z domova, a právě proto si ho hostitelka vybrala. Jenže nebude právě kvůli tomu připadat ostatním moc obyčejné? Hezký je způsob servírování v zapékacích miskách, ale někdo to má radši méně vypečené… Neslavně dopadne pokus o malé dortíky Pavlova. I když sněhový dezert s ovocem vypadá jednoduše, jednoduchý na přípravu úplně není. Helena se svým večerem proto zcela spokojená není, to ale ještě netuší, jak moc bodování ovlivňují její mužští soupeři.

Středa: Stydlivý Jan (25) se pokusí o zajímavou večeři, i když ho to stojí hodně nervů i krve

Referent Jan bydlí se svým bratrem, ale dámy se chvíli domnívají, že je snad gay. A nebojí se zeptat, proto se dozvědí, jak se věci v Honzově bydlení i orientaci vlastně mají. Odborný referent prostě momentálně nemá holku a třeba si ji prostřednictvím pořadu najde? Vždyť vařit umí dobře a v jídle se vyzná. Něco mu pokazí nervozita, na něčem by to chtělo ještě trochu zapracovat, ale jinak všechna čest. Mladý hostitel nešetřil na surovinách, investoval do čerstvého lososa a kupovaného králíka.

Honzovi se při vaření třesou ruce a ošklivě se řízne, dokonce tak, že se mu rána rozkrvácí i druhý den a uprostřed týdne zašpiní zčásti i příbory a nádobí. Přesto zvládne dokončit špenátový krém, který by byl lepší asi jemnější. Dobře dopadne pečené králičí stehno na kořenové zelenině, podávané s bramborovými špalíčky a kedlubnovým zelím. To dopadne nejhůře, prý je nahořklé, ale králík je šťavnatý a opečené špalíčky se k jídlu dobře hodí. Hostitel se pustí i do pečeného moučníku, i když se klepe, že mu cheesecake dobře neztuhne – ale vyjde to! Tahle mladá mlsná parta umí název dezertu vyslovit a také ví, jak má cheesecake chutnat. Přesto se bude u stolu docela kritizovat. Ustojí Honza kritické hlasy? Odhalí už někdo oba taktiky? A co legrační zábava s těstovinovou písmenkovou abecedou? Pobaví mladé a neklidné?

Čtvrtek: Benjamínek týdne Martin (20) boduje opravdu nízko, je to hráč. Budoucí jaderný chemik, který dělá pokusy nejen na hostech, ale i na sobě, by musel dokonale uvařit, ale na soutěžní pořad je to málo…

Vysokoškolák Martin pojal týden jako velkou taktickou hru, rád by se prý viděl v televizi. A nikdo neví, co od něj má čekat. Podle tajemného menu i ohledně bodování. Martin navíc umí překvapit sám sebe. Třeba jeho úkol týdne bude premiéra, ale úspěšná! Dokonce i přesto, že svůj olivový chlebík navrchu spálí. Martin je spíš takový pokerový hráč, chvílemi až flegmatik. Prostě mladý recesista, který miluje kostýmy, své hosty přivítá převlečený za banán a pozve je do svého nikterak naklizeného studentského pokoje a pobaví legrační troubou v jinak pěkné kuchyni rodinného domu.

Své chody zahalí do tajemných, místy až provokativních názvů. Co je třeba takový starter „tajemná špona“? Závitek, ale nikoli kovový, nýbrž šunkový a s náplní z másla a nivy. Martin při tom trochu zadře tyčový mixér, ten bude ještě potřebovat na přípravu svého „lehce vařeného, lehce zeleného, čistě veganského druhého chodu“, který je ochucený mátou. I tato kombinace soupeřům zachutná. Špatné není ani „kuře v kari župánku s národní čínskou rýží“, které je ale pro soutěžní večeři možná až moc snadné. Nevadí, on to hostitel nakonec zkomplikuje svými pokusy, některé si vyzkouší i sám na sobě. Následuje totiž „(ne)chutná chemka“, improvizovaný pokus s molekulární kuchyní, dezert má chutí připomínat zmrzlinu. A chemická je i zábava. Koho bude bavit a kdo si pochutná na neobvyklém dezertu?

Pátek: Bývalý zedník Radim (23) má velké kulinářské ambice, sám boduje nízko. Kolik bodů si vyvaří liberecký pizzař? Bude to nervák až do konce…

Poslední hostitel Radim, který zběhl od zedničiny do pizzerie, vaření a jídlo doslova miluje, jednou by se rád stal šéfkuchařem. Určitě by rád vyhrál, v létě by se chtěl oženit se svou přítelkyní, s níž bydlí v malém mezonetovém bytě. Co se skrývá u Radima na půdě? Hned v úvodu se trochu nervózní hostitel, který se ani nestihl převléknout, před hosty zmíní, že nestíhá… Kolegy už podruhé v tomto týdnu čeká paštika (tentokrát dvojitá) a také hráškový krém, nyní s opečenou slaninkou a krutony. Martin se o finálním menu vyjádří velmi nelichotivě, už jen když ho prý čte – a to ještě nic neochutnal! Zdá se mu moc tučné, nebo je to opět taktika? Přitom menu je poměrně ambiciózní.

Radim si umí pohrát s pizzou, ta však bude až součástí zábavy, jinak se mu ale věci vymykají z rukou. Zatímco se v pekárně peče (a ani nedopeče) domácí chléb, hostitel uloží pořádnou flákotu předem marinované krkovičky do alobalu, v němž se bude vepřové péct. Jenže na něco zapomene a musí své dílo opravit. A tím se zdrží a v důsledku toho všeho bude nakonec vůbec rád, že své menu dokončí. Kávová panna cotta nehoustne, hrášková polévka se skoro vyvaří a nakonec je jedna velká záhada i pro kuchaře, ale Radim ještě u stolu žertuje o sexu. A to se vůbec nelíbí stydlivému Honzovi… Předkrm je sice bez příborů, ale vypadá lákavě, hezky vypadá i hlavní chod, který ale nemá nijak výraznou chuť. A během poslední večeře se bude právem hodně řešit i taktika.

A jak to nakonec dopadne? Kdo vyhraje? Dobré jídlo, nebo taktika? Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 5. 12. 2024

Možná se chystá podnikatelská příležitost ve vzdáleném státě nebo dokonce v cizí zemi. Mohlo by to vyžadovat hodně cestování nebo možná i stěhování. Můžete z ní mít smíšené pocity, ale je nepravděpodobné, že byste ji odmítli. Mohl by to být skutečný zlom. Vaše zdraví by v příštím roce mělo být pevné a zářivé a budete mít energii pustit se do jakéhokoli projektu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.