5. prosince 2016 09:50
Prostřeno! Nebezpečná kamikaze na koloběžkách z vrcholu Ještědu! Potmě a v lijáku!
Tento týden se s pořadem Prostřeno! podíváme na sever Čech, kde se v Libereckém kraji utkají tři ženy a dva muži – něžné pohlaví bude tudíž v mírné přesile.
Parta to bude věkově dosti smíšená, i co se chutí týče. Jako bílá vrána se mezi soupeři vyjímá první soutěžící Blanka, která je striktní vegetariánka, ani mléčným výrobkům moc neholduje. A je jasné, že všem ostatním „masožroutům“ docela zamotá hlavu. Jak moc se to odrazí v bodování? U Lojzíka si zase budou muset hosté trochu uklidit, aby měli na jeho jídlo aspoň trochu chuť. A ostatní amatérští kuchaři překvapí naštěstí příjemně – dobrou kuchyní, vaří skoro jako profíci. Na zábavu se bude chodit hodně ven a ta pondělní je opravdu adrenalinová – sjezd na koloběžce i s nehodou! A v sobotu se tahle parta sejde k Poslední večeři. Tedy pozvánku dostanou všichni a budou také zvědaví, zda všichni nakonec dorazí. Setkání proběhne u Lojzíka. Všichni jsou zvědaví, zda už konečně dokázal uklidit. Dojde na reparáty a ke skupině se přimíchá i Lojzíkova maminka. Bude mu tentokrát oporou v kuchyni?
Sledujte Prostřeno! od pondělí do soboty a nebudete litovat!
První večeři připraví mladá a hezká Blanka, toho času na mateřské dovolené. Ta, ač je vegetariánka, hostům uvaří maso. O to větší šok pro ně potom je, když se jim svěří s tím, že ona sama maso už od dětství vůbec nejí a ani ho jíst nehodlá. Hosté jsou z toho celkem paf, ale kreativní, zdravý a krásně naservírovaný předkrm ve stylu amuse-bouche je příjemně překvapí. Hned po něm je čeká adrenalinový zážitek. Ještě hladoví mají sjet Ještěd na koloběžkách. Jedna z účastnic se tohoto výletu v mlze a za soumraku vzdá, nejstarší Milada ale do toho jde a promokne a Lojzík upadne a zraní si dokonce loket. Vymrzlí soupeři se těší k Blance domů na horkou tomatovou polévku v italském stylu a chutná jim, i když by mohla být klidně ještě teplejší. Jaké budou roštěnky na divoko od kuchařky, která se teprve učí vařit a maso ani neochutná? Budou prý takové nemastné neslané a ani pečená zelenina není nic moc, pepřová omáčka je spíš odfláknutá. To čokoládový nepečený cheesecake je lepší a dokonce ještě ochucený troškou chilli. Konec sladký, všechno sladké? A co úkol týdne, prozradí hostitelka, co rozpustilého na soupeře tentokrát čeká?
„Pokud Blanka do téhle soutěže šla,“ vrtá po včerejšku v hlavě zkušené kuchařce Miladě, „musela počítat s tím, že se bude vařit hlavně z masa.“ A její volba je jasná – stará dobrá česká kuchyně. A je toho jako pro regiment. Maso je v předkrmu „kuřecí lízátka“, v polévce kaldoun s knedlíčky a nudlemi a v hlavním chodu, což je telecí s domácími širokými nudlemi. Ty jsou už předpřipravené. Co si dá Blanka? Zbydou na ni jen ty nudle, grilovaná zelenina a poslední ovocný řez? Ten ovšem jen v případě, že aspik na piškotu a ovoci není živočišného původu. Není divu, že hostitelce dělá kromě nového nevychytaného sporáku – trouba se v úterý nezastaví – vrásky na čele Blanka a trápí ji, jak vegetariánku nasytí. U stolu bude kvůli tomu docela dusno. Je Blanka opravdu tak nekompromisní? Ano, dokonce se zeptá, kolik má kuře křídel, aby si ostatní uvědomili, kolik křídel je třeba, aby se všichni nasytili. Ale vděčnému strávníkovi Lojzíkovi to nevadí, ten Blance s masem klidně a rád pomůže. I tentokrát se jde za zábavou ven, je ale poněkud klidnější než v pondělí, půjde o ukázku umění asistenčních psů. Ty Blanka miluje, dokonce má doma pro svého pejska schůdky, aby se dostal pohodlně do její manželské postele.
Lojzík není moc zkušený kuchař, i když vaří rád, naučil se to od maminky, která ho nabádala, aby se nepouštěl do nevyzkoušených věcí. A měl ji poslechnout, protože například s játrovými knedlíčky, byť z koupené zavářky, si neví moc rady. Masová směs s rýží, což je hlavní chod, mu dá taky trochu zabrat, kousky drůbežího masa jsou větší a poněkud bez chuti, Lojzík se přizná, že prý maso s naloženými kapiemi neumí ani moc nakrájet. Šunkové retro rolky na předkrm ani moc rolky nejsou, chybí v nich šlehačka, nejlepší z celého menu je moučník, hutný, ale chutný krupicovo-tvarohový koláč s ovocem. Jídlo je sice podprůměrné, horší je ale prostředí. Lojzík je z malého hospodářství na venkově, miluje zvířata a s pořádkem a hygienou je poněkud na štíru. Hostům se nelíbí špinavé nádobí, upatlané skleničky, letité hliníkové příbory ani nejsou kompletní, záchod nesplachuje a páchne… Soupeři jsou ale hodní a místo remcání se nakonec dají do uklízení – něco si sami opláchnou a celkově to Lojzíkovi ani nedají moc „sežrat“. Nakonec je to docela zábavný večer, k čemuž přispěje i návštěva u roztomilého telátka a ochutnávka čerstvě nadojeného kravského mléka. Ukáže se, že Blanka nejí nejen maso, ale nesnáší i mléko a šlehačku. Co ta Blanka vlastně jí?
Ve čtvrtek hosty k sobě domů pozve mladý číšník Tomáš a je to po včerejšku příjemná změna. Tomáš bude podávat moderní menu, chybět nebude ani kachnička a něco navíc pro Blanku. Jako hostitel se Tomáš opravdu snaží, soupeři se mají na co těšit. Předkrm bude krásně naservírovaný kotouč z lososa a brambor, dále bude opět vývar, silný a s domácími nudličkami. Ke každému jídlu se podává to správné víno, ale Blanka jeho snahu zcela neocení. Tomáš jí dokonce uvařil zvlášť zeleninový vývar, opravdu na to přísahá a dokonce ji zve do kuchyně, aby se přesvědčila. Jenže při nalévání polévky se mu asi ze sběračky do její polévky vloudil kousíček masa a to bude něco! Přesto se Blanka ve čtvrtek asi nají nejlépe. Lojzík sedí po včerejšku u večeře jako zařezaný a hostitele požádá, aby mu každé víno nalil do jiné skleničky, což je vzhledem ke středě a stavu jeho skleniček skoro drzost. Dokáže Tomáš napjatou atmosféru uvolnit? Podaří se mu to u zábavy, kdy předvede něco ze svého barmanského umění.
Jako poslední uvaří skromně a nenápadně působící obchodní zástupkyně Jaromíra, které říkají Mirka. Dnes jí Blanka nebude vytýkat nedostatečně slavnostní outfit, Mirka se vyfikla a krásně prostřela stůl. Po celém týdnu má hostitelka dostatek informací, kdo co nejí, co mu chutná, může tedy Blance uvařit dýňovou polévku a pokusí se jí dokonce předložit hlavní chod – brojlera na pepři z domácího chovu, protože si myslela, že bio maso by jí nemuselo až tak vadit. Je z toho jedno velké bio nedorozumění, to zase nechápe Blanka, protože pak by už přece nebyla vegetariánka? Chybět nebude ani páteční tradiční hra na pravdu a hledání taktika. Není tím taktikem poslední dva dny vlastně Lojzík? Samozřejmě že i Blanka si něco vyslechne, protože to všem notně zkomplikovala. A nakonec se jde po výborné večeři, kde nechyběl předkrm z krabích tyčinek a salát caprese s domácími houskami a další vývar, tentokrát s játrovou rýží, na bowling. V herně si hosté dají poslední chod, ovocný koláč s drobenkou, podle Lojzíka nejlepší koláč z celého týdne – to on ale říká pokaždé…
No a hlavně se dozvíte, kdo v Libereckém kraji tento týden vyhraje!