Pětice z Olomouckého a Zlínského kraje se v Prostřeno! tváří jako kamarádi... Ale?
Nevšedně hned ve dvou krajích se sejde pět amatérských kuchařů z Moravy, kteří se budou ucházet o výhru a titul hostitele týdne. Sestava to bude smíšená, dva muži a tři ženy se potkají v Olomouckém i Zlínském kraji, v Prostějově na Hané i v Napajedlech na Slovácku.
Soutěžící z Prostějova se dokonce znají od vidění. Budou z nich přátelé? Zprvu to vypadá na pohodovou partičku, i když „nemáme si moc co povykládat,“ stěžují si věkově rozdílné ženy. Ve hře je padesát tisíc a všichni o výhru usilují, na druhou stranu nejsou tak otevření, aby šli do otevřeného střetu nebo drsné taktiky. Tak trochu nedobrovolným bavičem je Karel, který všechny chody svého menu vaří poprvé. „Ten je takový nedojezený,“ myslí si Pavlína, která mu ráda přidá. Všechno mu chutná a neupejpá se. Úkol týdne se trochu vymkne zadání „ovoce v teplé kuchyni“ a zvrhne se v odvážné flambovací pokusy, díky čemuž zůstane zadání až do pátku neodhalené. Nejmladší kuchaři mají velké kulinářské ambice, vyhraje to někdo z nich?
Pondělí: Rozvedená maminka Pavlína (38) vsadila na ryby a lehkou kuchyni
Sympatickou Pavlínu do pořadu přihlásila dcera, a protože prý už má napsaný seznam věcí, co všechno by si za peníze pořídila, určitě nebude chtít svoji dceru zklamat a o výhru se odhodlaně pokusí. Štíhlá hostitelka má ráda sport a lehkou kuchyni, z masa hlavně ryby a tomu odpovídá i její menu. Losos je součástí předkrmu i hlavního chodu. Úhledně servírovaná plněná lososová vejce i dýňová polévka mají úspěch, spíš kladně je hodnocen i hlavní chod. Pro paní Lídu je ale jídlo studené a moc ji neoslovilo. „Hlavní chod mě zklamal nejvíc,“ tvrdí i Jiří. „V holandské omáčce byly žmolky.“ Co je fit na „fit kaši“? Chybí v ní smetana nebo máslo, jak je obává Karel? Smetana tam je, ale sójová, a také mrkev. Při klidné zábavě – malování na textil – se hosté mohou aspoň více se sblížit… Až při sladké tečce, rakouském dezertu podle receptu Pavlíniny kamarádky, se vyrojí pytel výtek: mohl by se přikyselit, přisladit, drobenka je „tvrdkavá“, moc křoupavá… Je to jen náhoda, diví se Jirka, nebo už začíná hra? „Hostitelka se nám málo věnovala, připadalo mi, že tam jsme stále sami, nenasadila moc vysokou laťku,“ konstatuje také nejkritičtější Lída.
Úterý: Jiří (31) vsadil na zahraniční kuchyni a kvalitní suroviny
„Myslím si, že mám šanci na výhru,“ věří si druhý hostitel, který se též netají tím, že by rád zvítězil. Pro své soupeře chystá ambiciózní a zčásti francouzské menu. Jistě má šanci, pokud ovšem nic nepokazí, protože nervy pracují. Jiří hosty pozve do prostorného rodinného domku se zahradou a jeho hlavním trumfem je kus argentinské svíčkové. „Pohlreich by mi záviděl,“ chlubí se na kameru zlatým hřebem svého menu. Jirka chce mít všechno dokonalé a je si vědom úskalí svíčkové Wellington, kdy se maso obalí ve směsi koření a hub, sušené šunce a nakonec se upeče v lískovém těstě. Jednoduché není ani předkrmové sýrové suflé, má-li být pěkně nadýchané. Francouzská cibulačka mohla být víc teplá, ale hostitel moc zahřát nepotřebuje. Z Jirky lije jako z konve, venku je vedro a oba dva chody jsou poměrně syté. Jak dopadne již zmíněná mezinárodní specialita? Vyplatilo se to dlouhé čekání? Svíčková Wellington už v pořadu párkrát na stole byla a nedopadla vždy ideálně, v úterý ale byly hostitelovy modlitby vyslyšeny. Hlavní chod je šťavnatý a hostitel se umí pochválit. Jiří nezapomněl ani na dobrou šťávu k bramborové kaši. Zábava se odehraje na dvorku, kde se bude podávat i chutný cheesecake.
Středa: Důchodkyně Ludmila (62) tvrdí, že vyhrála sama nad sebou, ať to dopadne, jak chce
Nejstarší Lída s lahodným příjmením Malinová včera po dvou pozřených lžičkách odmítla Jiřího cibulačku, dnes je ale skoro syrová cibule součástí jejího předkrmu, což ostatní překvapuje. Co se skrývá pod „cibulovými bochánky“? Jaká bude zkušená hospodyně hostitelka a kuchařka? Je jasné, že paní Lídě to jde v kuchyni od ruky, ale na žádné novoty moc není a její menu to jen potvrzuje. Staré věci s patinou má ostatně ráda i na zahradě a v bytě, kde pečuje o dědictví po rodičích a kde má spoustu porcelánu, skla a keramiky. Lída ráda využije luxusu letní kuchyně, takže nemusí úpět v horku u zapnuté trouby, její svíčková se upeče přes dvůr. Může zkušenou hostitelku vůbec něco překvapit? Může, vaření v Prostřeno! jsou prostě nervy: „Jsem zmatená jak saně v létě,“ přizná uhoněná Lída. Ve svátečním vývaru z brojlera s domácími nudlemi a dobře ochucenými knedlíčky chybí zelenina, ta se prý ale do sváteční polévky nedává… Lída spoléhá na svoji svíčkovou omáčku s domácím knedlíkem, jenže na hlavní chod se hosté načekají. Bude svíčková jako od babičky dostatečnou odměnou? Bohužel, maso je tvrdé, přestože se peklo tři hodiny. Proč ale všichni dostanou jen dva knedlíky? Pro jedlíka Káju je to málo, přidá si ještě od Pavlíny. A dojí se v Památníku Velké Moravy, kde je i ochutnávka stravy našich předků. Dobré jahodové řezy se podávají už zase u Lídy, kde je vděčně přijat i úkol týdne. Zmrzlina totiž bodla…
Čtvrtek: Karel (38) je bavič týdne, na jeho bizarním večírku o jídlo ani tak nejde
I když si Pavlína myslí, že se Karel přišel do Prostřeno! hlavně najíst, není to pravda. Nezaměstnaný otec dvou dětí by také rád vyhrál, peníze by se mu hodily. Karel ale opravdu moc rád jí, bude umět vařit? V kuchyni je zahlcen manželčinými taháky, vyzná se v nich vůbec? Měl by, potřebuje je: „Všechno, co budu vařit, dělám úplně poprvé,“ přiznává otevřeně svůj risk. Bude to zisk? Karel se v kuchyni cítí jako doma, normálně však vaří hlavně těstoviny. Po ucházejícím předkrmu s masovými kuličkami a kulajdě se rozjíždí „máslová party“. Všechno je na másle, i když suché vepřové pečeni by to mohlo pomoci. Mohlo, kdyby ovšem Kája nepokazil koncovku. Jeho „vepřové kotlety ve smetanové omáčce“ jsou exemplární ukázkou toho, jak se omáčka dělat nemá. Zvláštní tvarohový dezert je stále teplý. Celý večírek je zábavná a dosti zmatená jízda, Karel si plete i narozeniny dětí a vůbec… Experimenty pokračují i při zábavě, což je jakási improvizovaná „flaška“, ale o největší zábavu se postará sám Karel, který by si mohl otevřít kulinářskou žertovnou show, a jeho předčítání receptů. A hostitel se smyslem pro humor se též počítá…
Pátek: Provozní čerpací stanice Petra (26) ke každému jídlu nalévá zvláštní víno. Chce hosty opít?
Proti uvolněnému včerejšku je ve finále atmosféra napjatá… Uvolní ledy alkohol? Nejmladší kuchařka podává ke každému jídlu jiné víno, sama se při vaření posilňuje slivovičkou, jsme na Slovácku. Chce Petra hosty opít, jak si myslí Jirka? Lídu pohorší, že hostitelka nalévá víno dokonce k hříbkové polévce! V té je babiččino koření a voní až z obrazovky. Petra je rozverná, ale Pavlína se prý určitě opít nenechá a Lída si myslí, že je to z nouze cnost. Menu neshledává nijak pracným. Na hlavní chod je králík a toho prý už nemůže ani vidět. Včera ho ještě mohla, a v pátek už ne? Zajímavé, myslí si Pavlína, která ho nejí z útlocitných důvodů, ale ona to má s masem vůbec všelijak. Zato oba pánové si na králíkovi pochutnají a chválí: je vynikající, křupavý, dozlatova. Karel si dělá srandu z králíků klidně dál a ještě u toho skoro spolkne kost a spořádá Pavlíninu porci masa. Místo slíbených šťouchaných brambor je na talíři spíš kaše, jak dopadne dezert? Creme caramel vypadá jak z nějaké top restaurace, ale pro Lídu je to obyčejný pudink. Petra své hosty rozmazluje, nezapomene ani na portské, otázkou ovšem je, zda jí to bude něco platné… Potěší hosty zábavné focení, což je hostitelčin koníček? Budou mít aspoň památku, protože tahle parta se už asi nesejde…