Poslední premiérové Prostřeno! před letními prázdninami si opravdu užijete!
V Moravskoslezském kraji se sejde ryze mužská parta, půjde tak čistě o pánskou jízdu.
V Moravskoslezském kraji se sejde ryze mužská parta, půjde tak čistě o pánskou jízdu. Bude to někomu vadit? První hostitel Dominik vyrůstal spíše se ženami, ale určitě se s tím vyrovná, vždyť pracuje na šachtě. Přestože se sejdou samí muži, bude to společnost pestrá, někteří soutěžící jsou nepřehlédnutelní: poznáme dva Tomáše, tomu staršímu se říká Hanks a žije jako na začátku minulého století – bez elektřiny v památkově chráněném dřevěném větrném mlýně.
Účastníci, kteří podnikají a pracují většinou rukama v chlapských profesích, uvaří převážně chlapská menu, nezaleknou se ani knedlíků a moučníků. Pánové si užijí i zábavu s popelářským nebo hasičským vozem. A jakého úkolu týdne se obávají? Splnitelného – surovinou jejich povinného kulinářského výtvoru bude toustový chléb. A přesto úkol týdne někdo nesplní… Bude to pohodová parta? Najde se i tentokrát nějaký taktik? Který šťastlivec si odnese šedesát tisíc korun? A kdo ze soutěžících získá největší sympatie diváků a tím vylepší domácí rozpočet o deset tisíc korun? Sledujte Prostřeno od pondělí do pátku a určitě nezapomeňte hlasovat!
Pondělí: Horník Dominik (30) je originál, který si připíjí kohoutkovou vodou a místo ubrousků hostům rozdá útržky toaletního papíru
Svérázný hostitel si pro své hosty připraví svérázný večer. Dominik v bytě, kam pozve svou pánskou partu, bydlí i nebydlí. S přítelkyní má momentálně tichou domácnost, takže žije na střídačku s maminkou a u partnerky si to žehlí, seč může, když chodí za svou malou dcerou. Prý vaří často – zda je to součást rodinné strategie, nevíme. Kdyby vyhrál, konečně by se prý možná oženil. Tak budeme Dominikovi držet palce, aby se mu jeho večeře povedla. Každá kuchyně mu je údajně malá, nejradši by asi vařil ve školní jídelně, jak vtipně komentuje svoje poněkud nervózní a chaotické vaření, ale na výsledku to není naštěstí moc znát.
Pánové se zaradují, když zjistí, že na hlavní chod bude guláš s knedlíkem, který se Dominikovi povede. A moc dobře mu vyjde i poslední chod, byť je moučník jeho premiéra. V tom případě jinak celkem kritičtí soupeři hostitelovo „sladké překvapení“ uznale chválí. Už méně se jim líbí absence ubrousků a místo nich na stole natrhaný toaleťák (!), různě přeházené nejednotné příbory a sklenice. Pivo ke guláši hostitel pije z láhve, asi to tak má rád. Kultivovaná večeře to u mladého havíře s napůl maďarskými kořeny není, ale na druhou stranu špatný není ani předkrmový smíšený salátek a krémová polévka z brokolice a hrášku. A hostitel je s vlastním výkonem nakonec docela spokojený…
Úterý: Kamioňák Jakub (33) je chlap jako hora, který má doma kamennou postel, a ani on se nebojí knedlíků. Navaří, pobaví s hasičskou stříkačkou a všem vytře zrak.
Druhý hostitel má rád maso, pořádnou českou kuchyni a přiznává, že za tu dobu, co je ženatým otcem dvou dětí, docela přibral. Snaží se ale sportovat, i když času je málo. Vařit umí, je to vyučený kuchař, ale nikdy se vaření profesionálně nevěnoval. Manželce chce ale připomenout, jak dobře to umí. Nervózní není, protože jako profesionální řidič je zvyklý řešit hodně vypjaté situace, tak úterní večeři ve svém hezkém domově bere spíš jako zábavu, soutěž a šanci na výhru. Vždyť peníze se v rodinném domě vždycky hodí... A navíc, protože pánové se k němu trousí jako švábi na pivo, hostitel si díky jejich zpoždění stihne v klidu připravit nejen všechny chody, ale i úkol týdne, který si rádi zakousnou, zatímco čekají na Tomáše a Dominika.
„Slezská kapsička“ je plněný předkrm z listového těsta se zelím a klobásou, který je předehrou k poctivé polévce ze slepice, co prý ještě nedávno běhala po dvoře. Zlatým hřebem mnohem uvolněnější hostiny než včera je svíčková s karlovarským knedlíkem, která se hostiteli moc povede, ovace u stolu jsou upřímné. A výborně dopadne i „čokoládová tečka“, velmi podobná včerejšímu moučníku, ale prý „pokud byl ten Dominikův dobrý, tak Kubův je vynikající“. No a zábava s hasičskou stříkačkou, což je další Jakubův koníček, to je přesně něco pro velké kluky. Nadšený Hanks se u hry tak zmáčí, že se musí převléknout do hostitelových suchých kalhot, ovšem v těch plave, protože Jakub je obr. Zábavná zábava tak měla ještě škodolibě zábavnou dohru…
Středa: Tomášovi (30) se lepí smůla na paty, chvíli nefunguje elektrika, na jídlo se čeká a připálí se. Vyjde mu ale popelářská zábava, sen kluků malých i velkých…
V patře menšího domu žije na venkově Tomáš, který se vyučil jako automechanik a dnes pracuje v Třineckých železárnách. Je už dvojnásobným tatínkem a doma nevaří. Prý to zkoušel jen párkrát v životě – a na jeho večeři je to znát. Navíc má docela smůlu, během jeho vaření chvíli nejde elektrický proud, což už tak zpožděného hostitele zdrží ještě víc a na klidu mu to nepřidá. U svého bytu má velkou terasu, kterou využije na grilování. Mohl by to být velký úspěch, jenže přestávky a zmatky způsobí, že Tomáš maso zabalené v alobalu připálí a vepřové poněkud vyschne. Naopak americké brambory dá do trouby pozdě, proto se déle čeká. Čekání poznamená celý večer, soupeři jsou ale docela tolerantní, asi se dobře baví, mužská společnost je každý den stmelenější.
Bez internetu by dnes nikdo nedal ani ránu, i první recept na zapečené chlebíčky si hostitel našel na internetu. Z chovu ze sousední vesnice pochází maso na polévku, uzená polévka s domácími nudlemi chutná nejvíce Hanksovi, to je ale celkem vděčný strávník. Po připáleném hlavním chodu, který byl k hostitelově škodě lépe vymyšlený než vyrobený, by měly na stůl přijít palačinky. Starší, druhý Tomáš se už těší, jenže palačinek je nakonec málo, protože hostitel podcenil množství potřebného těsta. A přitom Hanks by si dal tak rád nášup! Snědl by palačinek prý klidně deset, na rozdíl od předkrmu, který skoro celý nechal… Ale stejně má dobrou náladu, protože i Tomášova zábava je další splněný klukovský sen. Pánové si budou hrát na popeláře s opravdovým popelářským vozem!
Čtvrtek: Druhý Tomáš řečený Hanks (49) je velký svéráz. Podivínský hostitel uvaří prostá lidová jídla a v jeho mlýně bez elektřiny zazní hymna.
Součástí areálu staršího z obou Tomášů je památkově chráněný celodřevěný mlýn, o který „Hanks“ pečuje, aby rodinný odkaz, o nějž léta bojoval, přežil i jeho. A žije jako kdysi. Se svými zvířaty a bez elektřiny a moderních vymožeností, vařit bude na původním sporáku, v místnosti je i pec. Nevýhody to podle hostitele nemá žádné: „Žijete v souladu s přírodními cykly, buď je den, nebo noc.“ Ženu už Hanks nemá, rozvedli se, protože každá, když jí ukáže svoji „automatickou pračku“, prý radši uteče. Z nejlevnějšího menu týdne se ještě nají koza, nejdražší položkou jsou sýry na hlavní chod. Hosty přivítá prostřený selský stůl s čistým kostkovaným ubrusem a petrolejkou, světnici osvětlují svíčky, je to těžká romantika pro dobroduhy, ve mlýně prý i straší… Pánům se týden líbí víc a víc, samozřejmě nejvíce je zaujme starý mlýn. Ale místo dašího šmějdění musí dojít pro dřevo, aby se oheň rozhořel a oni se vůbec najedli.
Hostitel se diví, když se kolegové dožadují dalších chlebů se sádlem a cibulí na předkrm, obyčejné jídlo jim přišlo k chuti. Z polévky na stole se kouří a Tomáš je opět překvapen, že docela úspěch má i jeho obyčejná slezská česnečka. Co si o takové lidové hostině jako ve skanzenu myslí vybraný Libor? Líbí se mu to a těší ho, že i hlavní chod si na nic nehraje. Zapékané brambory s domácí klobáskou přelité kysanou smetanou se pekly v litinovém pekáči v kamenné peci s další zeleninou, troškou klobásy a přírodními sýry. Kdyby to bylo na kuchaři, nepřišla by do jídla uzenina žádná, protože Hanks v létě maso nejí. Hostitel je velký vlastenec a podle toho bude vypadat i jeho zábava. Doma se obejde bez rádia a televize, tak si zpívá jako naši předci. A tentokrát to bude hymna! Kdo se přidá? Poslední chod je ovocný, pestrý i prostý, ale v bio kvalitě. A aby byl dojem dokonalý, hosty přijde do světnice zkontrolovat i koza Pepina…
Pátek: Podnikatel, estét, detailista a gurmán Libor (49) sbíral celý týden informace, aby ve finále oslnil
Navzdory vlastní realitě by si Hanks ze mlýna ve finále přál podívat se do nějakého komfortního „vyvoněného“ domova. A to mu jeho vrstevník, podnikatel Libor, dopřeje. Svůj dům ve Frýdku-Místku si nákladně rekonstruoval, takže působí jako nový. A nechybí v něm vinotéka, protože rozvedený otec tří dětí má víno rád a umí ho skloubit s jídlem. Dnešní večer bude dlouhý, slibuje poslední hostitel, protože si chce finále užít a protože podává o jeden chod navíc, než je zvykem.
Jako teplý předkrm bude „supreme z jarního kuřátka, zelený chřest, polenta“, na hlavní chod „pomalu pečené jehněčí kolínko na červeném víně a kořenové zelenině, kroupový salát se špenátem a medvědím česnekem“. Jehněčí a kroupy ale nevoní každému... To jsou ústřední speciality vybrané poslední večeře, na první předkrm je waldorfský salát s jablky a ořechy, známý i u nás, k němu ještě filet z kachního prsa a rybízová omáčka. Libora mrzí, že takové dobroty neochutná Hanks, když v létě maso nejí – a jehně, to už vůbec ne! A pak je tu ještě trošku do Indie hozený karotkový krém s červenou čočkou. Na čem se pánové shodnou, to jsou palačinky, naposledy u Libora budou ještě zapečené s tvarohem. Prý vynikající! Libor si nadělil tuhle hostinu jako výzvu před svými blížícími se padesátinami, na které se ale ještě vůbec necítí. Jak mu to v jeho velké a moderní červené kuchyni půjde od ruky? Jakub si myslí, že tohle všechno nemůže stihnout. Jenže pozorný hostitel plánuje i neošizený a delikatesní úkol týdne. Pokračuje ve vysoké gastronomii a nikde nezaváhá. Ocení to hosté? Venku na terase si mohou pánové při chvilce čekání natočit pivko. A pokračuje atraktivní zábava pro muže. Naposled to je malá projížďka na starých motorkách a mopedech, které sbírá majitel veteránů Libor. Samé krásné stroje…
A jak to v pátek v Moravskoslezském kraji celé dopadne? Nevynechejte finále, co když dostanete chuť hlasovat, a možná tak i vyhrát deset tisíc korun?!
Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku v 17.50 a hlasujte!