Premiérové Prostřeno! už od pondělí 22. ledna!

Prostřeno! XVII (1) - upoutávka

První premiérové Prostřeno! v roce 2018 se odehraje v Praze a Středočeském kraji, dvakrát se podíváme do Rakovníka. Těšit se můžete na čtyři ženy a jediného muže, dvě hostitelky od sebe dělí skoro půlstoletí, benjamínkem pořadu je navíc vegetariánka.

Teenagerka Markéta šokuje tím, že kolegům nepodá ruce – má prý panický strach z virů, mikrobů a bakterií. Ale v jejím doupátku to nijak sterilně nevypadá, spíš naopak… Jako úkol týdne bude bonusový chod z cizrny, to by mohla studentka Markéta znát. Nebude mít během týdne hlad? Nebo se jí soupeři dodatečně přizpůsobí? A jak bude Markéta bodovat? Tato otázka se logicky vynoří vždy, když se u stolu objeví někdo, kdo by maso nevzal do úst. Středočeská pětice v tom není jednotná a rozdělí se na dva tábory. Kdo všechno se bude cítit ukřivděný? A čím překvapí maminka Martina? Ta si přinese vlastní mističky, ve kterých si domů odnáší to, co u stolu nesní. Finále v její režii bude hravá i výchovná „večeře s přesahem“.

Lákadlem pro to stát se nejlepším hostitelem je nadále výhra 60 tisíc korun. K další odměně v podobě 10 tisíc korun dopomohou svými hlasy diváci, kteří mohou ze soutěžících vybrat toho, jenž se jim nejvíce líbí. A s prázdnou neodejde ani jeden z hlasujících diváků, který si může rovněž odnést 10 tisíc korun. Dívejte se na premiérové Prostřeno! a hlasujte!

Pondělí: Důchodkyně Zdeňka (64) hosty nasytí klasickým menu s moderními prvky, občas se ale nebude stačit divit

Paní Zdeňka je překvapená, kolik mladých děvčat se v kuchyni jejího hezky zařízeného domu se zahrádkou sešlo, avšak nejvíc ji překvapí, když si s ní teenagerka Markéta odmítne podat ruku. Ale nemusí to brát osobně, nejmladší soutěžící je prostě tak úzkostlivě čistotná, že prý občas nosí i gumové rukavice, jaký strach má z mikrobů a bakterií. To hostitelce sice připadá výstřední, těžkou hlavu jí ale Markéta teprve způsobí sdělením, že je vegetariánka. A žádná umírněná, maso prostě nejí, tudíž ani vývar nebo škvarkové placky. Ještěže je tu úkol týdne! Z naložené cizrny paní Zdena připraví salát a to jí vlastně přijde vhod. Markéta nezůstane úplně hladová, nakonec si dá i přílohy ke stehnům z husokachny, což jsou dva druhy výborných domácích knedlíků a dva druhy zelí. A také je tu dezert, sladké rychlé řezy a k nim zmrzlina, kterou si zkušená kuchařka připravila už včera.

Zdeňka má vlastní domácí polévkové koření

Paní Zdeňka není nervózní, zvládne i drobné nehody, za které může „zákon schválnosti“. Nefungující papiňák způsobí, že pro silnější chuť vývaru dá do polévky vlastní polévkové koření plus bujónovou kostku, v důsledku čehož je vývar poněkud přesolený. Lubošovi se moc nelíbí ani servírování bohatého předkrmu. Ve vydlabaném avokádu je smíchaná dužina s konzervovaným tuňákem a cibulí, k tomu ještě cizrna a zmíněné domácí škvarkové placky. Dámám ale předkrm chutná a líbí se jim i to, jak talířek vypadá. Martina, která dbá na svoji linii, si dokonce přinesla i mističky, kam si bude dávat jídlo, co nesní. A zábava v pondělním Prostřeno! je stylová. Týká se prostírání…

Úterý: Nejmladší hostitelka, studentka Markéta (16), je vegetariánka, která vaří vejce v rychlovarné konvici, hostů se nechce dotýkat a zvolí duchařskou zábavu

První dva dny premiérového týdne přinesou zajímavý kontrast. Dvě ženy, které dělí půlstoletí a v kuchyni se předvedou po sobě, už snad ani odlišnější být nemohou. Včera vařila zkušená a vyvařená důchodkyně Zdeňka a v úterý to bude mladičká studentka fotografie Markéta, poněkud výstřední dívka, která je navíc vegetariánka. Není divu, že v šestnácti to není žádná mistryně kuchyně, Markéta dokonce tvrdí, že vařit vůbec neumí, vajíčka vaří ve varné konvici a do pořadu se přihlásila z dlouhé chvíle.

Markéta se přihlásila z nudy!

Prý se ve škole nudila při suplování, a tak se jen tak z hecu přihlásila. A názvy jídel si vymyslela ještě předtím, než se rozhodla, co bude vařit. A podle toho menu také vypadá – například polévka „nudlový zázrak“ není vůbec nudlová, ale dýňová. Přestože Markéta svým hostům ruku při seznámení nepodala, během týdne se osmělí, ale maso si nedá ani na Zdenčino ustavičné naléhání. Ovšem spojenkyni najde v mladé mamince Martině, s níž ji pojí nejen profesní zájem o fotografování, ale zčásti i životní styl. Martině prý u Markéty všechno chutná, a dokonce se jí líbí i hostitelčina stísněná „trucovna“, kterou má v pražské vile, kde s rodinou bydlí. Komu ale nechutná, to je sama hostitelka. Ta nejí a jen se na hosty spíš mlčky dívá. To atmosféře u stolu nepřidá, hosté jsou z toho rozpačití a ani se moc nenajedí. Pod úvodním „vaječným expresem“ se skrývá prostý zeleninový salát se ztraceným vejcem. Nejlepší je asi dýňová polévka, zapečené brambory s brokolicí tvoří maličké porce, protože brambory na plnění se kuchařce zčásti rozpadly. A největší rozpaky vzbudí sladká tečka – odfláknutý banán s kakaem jinak také „Markét továrna na čokoládu“. Zábava je taková pubertální recese s podporou kamarádek – vyvolávání duchů. A pěkně v gumových rukavicích, to aby se Markéta nemusela nikoho dotýkat. Jak moc je to exhibice? Nebo je to míněno vážně, jak se obává paní Zdeňka? Jeden duch tady unikne, ale to je spíš hostitelčin trapas a sranda pro ostatní…

Středa: U Terezy (22) se hosté dobře najedí a pomalu, ale jistě se rozdělí na dvě nesouhlasné koalice

Tereza se předvede jako šikovná kuchařka a pozorná hostitelka, po včerejšku je to příjemná změna. Najíst by se konečně mohl i gurmán Lubomír nebo Markéta, na kterou už předem připravená Tereza myslí u hlavního chodu. Třetí hostitelka jídla připravuje s péčí a myslí i na to, že nejprve jíme očima. Její předkrm – rajčata plněná masem – jsou tepelně upravená, pěkně naservírovaná. Jde o mleté maso, gratinované se sýrem, naplněné do oloupaných rajčat. Hovězí vývar s domácími nudlemi je ověřená klasika a téměř sázka na jistotu, stejně jako panenka na hlavní chod. To samé se dá říct i o šťouchaných bramborách a pepřové omáčce, které hlavní chod doplní. Tereza se žádné chyby nedopustí a Zdeňka je na její straně. A na závěr se jí povede i celkem pracný „domácí krtkův dort“ – samozřejmě nikoli z polotovaru.

Hosté si během zábavy vyrobí trička

I zábava v grafickém studiu, kde hostitelka pracuje a kde si hosté mohou něco vyrobit, je přijata s povděkem. Během dobré večeře ale dojde k diskusi, protože Zdeňka nevěří tomu, že včera mohlo Martině u Markéty chutnat, jak vehementně tvrdila. Takovým testovacím balónkem by mohly být Martininy krabičky na zbytky od večeře – včera si domů nic neodnesla. Jak to tedy je? Chválí Martinu Markéta (ale občas i Luboš) proto, aby je vysoce obodovala, až přijde jejich večer? Zdeňce tohle prostě vrtá hlavou. Je to taktika?

Čtvrtek: Podnikatel Lubomír (25) si v kuchyni věří, ale dámám se svým moderním menu s drahým tuňákem a makronkami prostě nezavděčí

Na večeři u jediného muže týdne, mladého podnikatele Lubomíra, jsou dámy hodně zvědavé. Luboš vypadá, že má jídlo rád, že mu i rozumí, a může hodně překvapit. Sebevědomý hostitel ale bude nakonec docela zklamaný. Ne ze svého výkonu, jako z návštěvy. Určitě si něco myslí o pověstném házení perel… Vsadil hodně na suroviny a celkem jednoduché postupy, chtěl být moderní a světový, jenže možná až moc. Svým způsobem nejlépe dopadl start, salát s ovčím sýrem se ukázal jako dobrý nápad a dámy nechaly své talíře prázdné. Dokonce ani obávaný ovčí sýr nikdo neodmítl, dokonce ani Markéta! Vývar s játrovými knedlíčky může bez knedlíčků i Markéta, protože v něm není ani stopa masa. Bohužel je ale polévka studená.

Lubomír podává studená jídla

Kritika Lubošovi na náladě nepřidá, ale dorazí ho hlavní chod, který skoro nikomu nechutná. Tagliatelle s bazalkovým pestem jsou přijaty dobře a může je i Markéta, ale velký steak z tuňáka, obalený v sezamu, dámy zklame. Sezam je prý hořký a tuňák také dost studený, no docela katastrofa. Z hlediska hostitele jde o čirý nevděk, neznalost. A nejednoznačně dopadne i sladká tečka, náročná na přípravu, protože makronky je podle Luboše nutné vážit na gramy. A pro jistotu si je připravil den předem. Na v menu avizovanou zmrzlinu se slaným karamelem už rezignoval, prý proto, že je toho jídla už nějak moc. Makronky jsou opravdu sladké, navíc je jich málo. A dámy u Luboše občas žízní… Prostě nezavděčíš se lidem všem, to platí u jídla dvakrát. K tomu Zdeňka zase začne šít do Markéty s Martinou. Ve čtvrtek se budou dlabat dýně a po tomhle jejím rýpání by mohla být Markéta s nožem v ruce až nebezpečný tvor. Navíc když jsme v Hrdlořezech…

Pátek: Martina (29) touží připravit „večeři s přesahem“, což také udělá. Budou soupeři z jejího originálního večírku nadšení?

Páteční hostitelku nelze už od pondělka přehlédnout. Mladá maminka patnáctiměsíčního syna je na mateřské, fotí a studuje grafický obor. S partnerem prý žijí ve volnějším vztahu – blondýnka Martina je vůbec taková trošku alternativní. Není vegetariánka, ale má vztah k lehčí a zdravé bio stravě, takže úkol týdne (cizrnu) má už ve svém jídelníčku. Menu nijak nepřekvapí, ale ani nenadchne Zdeňku nebo Luboše, který něco takového očekával. Dva chody ze surovin od farmáře obsahují i alternativu pro vegetariány. Hosté ale ještě netuší, co je při jídle čeká. Martina chce během poslední večeře hostům zinscenovat pocity některých postižených lidí.

Hosté otestují všechny své smysly

Takže například předkrmový čočkovo-těstovinový salát s polníčkem nebo hummus budou jíst kolegové poslepu, se zavázanýma očima, aby si uvědomili, jak se při jídle cítí nevidomí. Luboš se stále nějak nemůže do salátu strefit, vlastně ani neví, jestli mu na talíři ještě něco zbylo. A co lidé bez rukou? Na jejich problémy upozorní konzumace husté mrkvové polévky se zázvorem, spíš je to kaše. Hosté se krmí, připomíná to svatbu, ale tuhle polévku by na svatbě rozhodně nechtěla Zdeňka ani Tereza. A na hlavní chod má hostitelka připravené kolíčky na prádlo, to aby si soupeři uvědomili, jaké to je, když ztratíte čich. Přistoupí ještě někdo na tuhle hru? Chce mít někdo červený a otlačený nos? A jak budou soupeřům chutnat cuketové řízky nebo kuře, vařené brambory a salát? Lubošovi se zdá jídlo moc obyčejné, Markétě „super“ a Zdeňka svůj názor už asi nezmění. Té chutná jen domácí zmrzlina z tvarohu, ale „tajný perník“ podle babiččina receptu je zvláštně překořeněný. A soupeři dostanou i porci hlavní zábavy – focení! V roli modelky bude sama hostitelka pózující v různých kostýmech, Martina se totiž určitě nestydí. Kdo od ní dostane pochvalu za nejpovedenější fotku? A hlavně – kdo první premiérové Prostřeno! uprostřed Česka vyhraje?

Sledujte premiérové Prostřeno! každý všední den v 17.50 a hlasujte!

Sdílejte článek
Štítky Prostřeno!

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 30. 4. 2024

Berani, tento den nemusí být zrovna nejenergičtější. V poslední době jste tvrdě pracovali a vaše tělo potřebuje čas na doplnění energie. Travte nějaký čas v klidu doma. Schoulete se s čajem a dobrou knihou a nechte svou mysl cestovat, kam chce. I když vaše tělo zpomaluje, vaše mysl je aktivnější než kdy jindy. Mohl by to být plodný čas pro strategické tvůrčí změny, které byste chtěli provést doma nebo v práci.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.