17. května 2022 07:00
petra.jarosevska@iprima.czPřipravujeme Chorvatský speciál Prostřeno!
V Prostřeno! tentokrát budou předvádět své umění tři ženy a dva muži. Ovšem úkol týdne na ně čeká luxusní… Mazaná pomazánka s vůní Chorvatska. Kdo se mu věnovat bude, kdo se na něj vykašle a kdo ho jako první odhalí? Podávaná menu budou plná dobrot sluncem zalité kuchyně, kořenit se bude jaderskou pohodou. Kdo si představení v kuchyni užije, a komu se moc dařit nebude?
Zradí někoho potraviny, ruce nebo snad skladba menu, které nebude možné v časovém limitu stihnout? A dají se správné potraviny vůbec sehnat v české kotlině?
Soutěžící bojují jako již tradičně o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může vynést deset tisíc navíc. Ze stejné částky se pak bude těšit i jeden z diváků, pokud ovšem bude mít trochu štěstí. Sledujte proto Prostřeno!, hlasujte – a třeba to budete právě vy!
Jako první se do kuchyně postaví Nikola. V České republice žije čtyřicet let a má české občanství. Jeho syn žije s rodinou v Německu a dcera v Karlových Varech. Celý život pracoval a podnikal ve strojírenství. Nyní je v důchodu. Chorvatsko podle něj zůstává stále více konzervativní zemí s konzervativními křesťanskými hodnotami, kdy je rodina vždy na první místě a žije v soudržnosti. Co bude podávat? 1) dalmatinské překvapení, 2) medimurská zeleninová juha, 3) kachní prsa na dalmatinský způsob, opékaný brambor, zeleninový salát, 4) medimurská pochoutka.
Úterní večer bude patřit Irince. Žije s manželem, se kterým tvoří pár již 50 let. Má dvě děti a pět vnoučat. Ve volném čase ráda vyšívá, tvoří a zdobí – má ráda kreativní činnost. Navštěvuje výstavy obrazů, baví ji čtení a sledování filmů a dokumentů. Sama o sobě tvrdí, že je veselá, pohostinná a komunikativní. Ráda připravuje polévky, rizoto, lečo a sarmu (masem plněný zelný list). Má ráda vše – není v jídle vybíravá. Podávat se v její den bude: 1) banketky, 2) kruty, 3) sarma, rajská omáčka, domácí chléb, 4) záviny.
Středeční večer bude patřit Milanovi. Chorvatsko doslova miluje – má rád přírodu i místní lidi. V neposlední řadě mu chutnají chorvatské speciality a víno. V Chorvatsku byl Milan minimálně dvacetkrát. Miluje výlety s bratrem na katamaránu, kdy společně obeplouvají ostrovy a různá města. Vždy se někde zastaví a ochutnávají místní kuchyni a zároveň Milan čerpá inspiraci na nové recepty a vinné snoubení. Podávat se bude: 1) šafránové rizoto s mušlemi sv. Jakuba, 2) krevetový krém s lanýži, 3) pečená mořská ryba s grilovanými plody moře, mangold s vařeným bramborem, 4) bajadera.
Ve čtvrtek předvede, co v kuchyni dovede, Renáta. Ve dvaceti letech se přestěhovala do Chorvatska za manželem, kterého potkala během dovolené. V Chorvatsku pronajímá apartmány, s rodinou pěstuje olivy a dělá olivový olej. Má pole, kde pěstuje zeleninu. Mají loď a rybaří. Její rodinu živí turismus a pronájem apartmánů. Je třináct let vdova, má dva syny – 32 let a 30 let – a dvě vnoučata. Co bude podávat? 1) zelená pasta sa škampima, 2) juha od rajčice, 3) pašticada sa njokima, 4) dubrovačka rožata.
Jako poslední soutěžící tohoto týdne se předvede Blanka. V osmnácti letech se zamilovala do rybářské vesnice na poloostrově Pelješac a potom do písní slavného zpěváka Olivera Dragojeviće, se kterým měla tu možnost se spřátelit. On jí dal tří úkoly – aby se naučila chorvatsky, našla si kluka Chorvata a dovedla ho na jeho příští koncert. To se vše do písmene splnilo. S tímto „klukem“ žije Blanka už skoro dvanáct let a vychovává tři děti. Blanka píše humoristické romány, které jsou inspirované jejich životem v Dalmácii. V uplynulých letech vyšla trilogie o Jadranské snoubence. Její manžel Tonći je původní profesí číšník, pak akordeonista a momentálně je kapitánem motorové jachty v Dubrovníku. Co bude Blanka podávat? 1) riblja pašteta neboli rybí paštika, 2) hobotnica na salatu neboli salát z chobotnice, 3) brodet od liganja neboli hustá polévka s olihněmi, 4) friška riba na gradelama neboli čerstvá mořská ryba na grilu, 5) výběr z dalmatských pochoutek ke kávě.