16. listopadu 2021 07:00
Aneta GretzováPřipravujeme cukrářský speciál Prostřeno!
Jeden muž a čtyři ženy. Cukráři, milovníci tvorby dortů a sladkostí. Přitom ale ti, kdo sladké moc nemusí. Jaké bude tento týden Prostřeno? Plné taktiky, nebo sladkého spříznění duší? Speciální Prostřeno! tohoto týdne bude plné výzev i překvapení.
Soutěžící budou i v tomto týdnu bojovat o hlavní výhru 60 tisíc korun a také o diváckou přízeň, která jim může přinést 10 tisíc. Ze stejné částky se pak bude moct těšit i jeden z diváků, pokud bude štěstěna na jeho straně. Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a hlasujte!
Pondělí: Markéta Krajčovičová vystudovala střední umělecko-průmyslovou školu sklářskou, obor tvorba a výroba skleněných figurek. Po maturitě studovala dál na státní jazykové škole v Liberci, kde udělala státní zkoušku z anglického jazyka. Cukrařině se věnuje dvanáct let. Prvním impulzem byl dort pro dceru. Baví ji dělat dorty, které nevypadají jako dort, ale jako skutečné věci – kufr apod. Co bude podávat? 1) Čerstvý domácí chléb s bůčkovou pomazánkou, 2) hráškový krém, 3) rybu v papilotě, šťouchané brambory s kudrnatou petrželkou, 4) makronky.
Úterý: Andrea Burešová Lišková má vysokoškolské vzdělání v oboru mediální komunikace. Pracovala jako modelka, fotoeditorka a produkční ve filmové postprodukci. Nyní se živí jako cukrářka. Cukrařině se věnuje asi osm let. První impuls byli její synové – vždy jim vyráběla různé věci, pekla a modelovala. Na její práci ji baví kreativita a časová svoboda. Co považuje za vítězné menu? 1) Hovězí a lososový tatarák na bramborovém lupínku, 2) polévku z čerstvých rajčat s parmezánem a smetanou a babiččiny houstičky, 3) vepřovou panenku, štouchaný brambor, 4) jahodový koláč.
Středa: Helena Fléglová je lektorkou cukrářských kurzů, viceprezidentkou Asociace kuchařů a cukrářů ČR a cukrářkou Národního týmu kuchařů a cukrářů ČR. Cukrařině se věnuje asi 10 let. V cukrářském světě se ocitla již v 16 letech na brigádě. Zlomový okamžik pro ni byla stáž v cukrárně Bubo Barcelona, kterou zaštiťoval světově známý Carles Mampel. Baví ji neuvěřitelná variabilita, kreativita a rychlá zpětná vazba od zákazníka, ať už po ochutnání dortu, nebo po absolvovaném kurzu. Jak její menu ohodnotí ostatní? Podávat se bude: 1) crème brûlée z foie gras, 2) bramborovo-pórkový krém, 3) hovězí Wellington, 4) exotic.
Čtvrtek: Jan (Jenda) Jirka se živí především jako kadeřník. Cukrařina a pečení je pro něj koníček, který se stále prohlubuje. Miluje sladké a rád ho připravuje a jí. Jako dítě nechodil do školky, ale byl doma s babičkou a vždy společně pekli. Intenzivně se pečení věnuje až od účasti v soutěží Peče celá země. Když v lockdownu zavřeli salon a on se nemohl věnovat profesi kadeřníka, začal péct na objednávku. Má rád moderní cukrařinu, ale i poctivou klasiku. Při pečení nedá dopustit na poctivé a dobré suroviny. Podávat bude: 1) kanapky – vajíčkové, ze sušených rajčat a se šunkovou pěnou, 2) krkonošský oukrop, 3) chlupačky s houbami, 4) chlupačky s trhaným masem z tajine se zelím , 4) signifikant opium.
Pátek: Adéla Tas Marková vystudovala umělecko-průmyslovou školu s maturitou, obor kamenosochař. Pracovala v gastronomii, jako malířka, sochařka a nyní i jako umělecká cukrářka. Cukrařině se věnuje 7 let. První impuls byl upéct dort pro syna k prvním narozeninám. Nic, co bylo na trhu k mání, jí nechutnalo a ani se jí nelíbilo, a tak vznikl její první dort. Jaké pro své hosty připraví menu? Podávat se bude: 1) ceviche s lososem, 2) bramborovo-hráškový krém s chipsem, 3) sous-vide kachní prsa s omáčkou z portského vína a opečenými grenaillemi a fazolkami, 4) fialkový dort.