Seriály a filmy

1. ledna 2021 09:00

Lucie Gretzová

Prostřeno! bude u těch nejlepších. Pět šéfkuchařů se pustí do boje

Zdeněk Pohlreich, Václav Frič, Jaroslav Sapík, Gianfranco Coizza a Khanh Ta se postaví k plotně. Prostřeno! bude u těch nejlepších.

REPRÍZA V kuchyni své oblíbené restaurace, bez pomoci dalších kuchařů. A kritizovat je budou jejich kolegové z branže. Nebo ne? Jak tohle dopadne a kdo nakonec obstojí před svými konkurenty, ale také před celým národem?

Celý týden bude ve znamení skvělé kuchyně. Té, za kterou jezdí lidé z celé republiky. Teď můžete díky pořadu Prostřeno! Speciál – Šéfkuchaři nahlédnout pod ruce i pokličky těch nejlepších ve svém oboru. Na koho se můžete těšit a co se o nich dozvíte? Minimálně to, že vařit opravdu umějí.

Podívejte se, na koho se můžete těšit:

Zdeněk Pohlreich

Zdeněk Pohlreich se do povědomí široké veřejnosti dostal díky svému působení v pořadech TV Prima. Mezi ty nejznámější patří gastronomické reality-show Ano, šéfe a Na nože podle námětu britských pořadů kuchaře Gordona Ramseyho. K těmto dvěma prvním pořadům se později přidaly také Šéf na grilu, Česko vaří s Pohlreichem, Vařte jako šéf!, Už dost, šéfe!, Teď vaří šéf!, Rozpal to, šéfe! a Zdeňkova akademie a Superšéf.

A jeho životopis? Na přelomu 70. a 80. let byl členem reprezentačního baseballového týmu. V roce 1986 emigroval, působil v Nizozemsku a Austrálii jako šéfkuchař. Po návratu z emigrace postupně pracoval na stejných pozicích v pražských hotelech Renaissance, Villa Voyta, Radisson SAS nebo Marriott.

V roce 2007 založil vlastní podnik v ulici Na Poříčí poblíž náměstí Republiky – Café Imperial ve stylu prvorepublikových Grand Café. O rok později zakládá druhou restauraci Divinis na Starém Městě za Týnským chrámem, ta je vedena v italském duchu. Zatím posledním přírůstkem do sítě Pohlreichových podniků je v roce 2016 otevřené moderní české bistro Next Door by Imperial, které se nachází naproti první restauraci.

Václav Frič

Sedminásobný mistr republiky a světový šampion v otevírání ústřic. Václav Frič dal před lety sbohem hotelové gastronomii a otevřel si hospodu na vsi Na Pekárně. Václav se rozhodl být kuchařem už na základní škole a vaření je pro něj dodnes srdeční záležitost.

Je velkým milovníkem klasické české kuchyně, ale skvěle také umí ryby a dary moře. Pro ty, kdo chtějí poznat klasiku se vším všudy, nabízí i zabíjačku, pro citlivější povahy jsou tu buchty, vdolky a pro všechny i špičková svíčková. Českou kuchyni umí Václav Frič jak z partesu; nechápe ji ale jako strnulý soupis receptů a jakkoli ctí tradice, nepodléhá zbytečnému sentimentu.

Jaroslav Sapík

Jaroslav Sapík je považován za legendu české kuchyně. Jeho motto je: Žádná kuchyně není špatná, jsou jen dobří a špatní kuchaři. Pochází z rodiny, která se kuchařskému řemeslu věnuje již od 17. století. Sám se snaží propagovat českou kuchyni, přináší na stůl staré rodinné recepty a ukazuje krásy české kuchyně. To dělal i na obrazovkách televize Prima, kde byl hlavním aktérem pořadu Česko na talíři.

Jaroslav Sapík se vyučil v hotelu Ambassador, zkušenosti sbíral později také v zahraničí. Řadu let spolupracuje s Pražským hradem, kde pomáhá zajišťovat stravování při významných událostech. Připravoval menu pro prezidenty, krále, monarchy a papeže. V roce 1992 otevřel kousek za Prahou v malé vesničce Klokočná rodinnou restauraci a penzion U Sapíků. Jaroslav Sapík je zarytým obhájcem české kuchyně, o které tvrdí, že je nutné ji vrátit do té pozice, kterou zastávala ještě na počátku minulého století, kdy s úspěchem soutěžila s Vídní i Budapeští a držela krok s Paříží.

Gianfranco Coizza

Mistr italské kuchyně se narodil a vyrůstal na Sardinii, která se neomylně podepsala na jeho vášnivém vztahu k jídlu. Jak Gianfranco Coizza říká, na Sardinii má jídlo úplně jiný význam než u nás: je o setkávání, rituálech, rodině, která je na tomhle slunném ostrově vždycky velká a pořádně rozvětvená. Rodinné jsou tu i restaurace, malé farmy s tím nejčerstvějším masem, olivové háje…

Jeho maminka byla navíc ředitelkou odborné školy, kam Gianfranco mohl hodil na kurzy vaření nebo pečení. Jeho táta měl pro změnu velkoobchod s potravinami. A oba rodiče doma často a rádi vařili. Jídlo bylo pro Gianfranca život prostě odmalička. Nevzdálil se mu ani tehdy, když nakonec odešel do Toskánska studovat literaturu – při škole pracoval ve vinařství, v tratoriích…

K nám do Česka se podíval poprvé v roce 1992, v roce 2001 se tu zabydlel a Praha zůstala jeho domovem natrvalo. Potkal tu svou ženu, stal se tátou a svého syna už také pomalu zasvěcuje do kulinárních tajemství. V Praze pomáhal otevřít několik restaurací. Menu sestavoval například v Aldente nebo Alforno Focacceria. Poslední tři roky působí jako lektor v Gourmet Academy. Od listopadu 2018 byl spolumajitelem a šéfkuchařem v Jan Paukert Bistro. Letos těsně před pandemií otevřel v Dolních Chabrech se svou životní partnerkou Annou Kovačič, známou módní fotografkou, restauraci A posto. Jeho partnerka vymýšlela designový koncept.

Khanh Ta

Šéfkuchař Khanh Ta se s vietnamskou kuchyní důkladně seznámil během stáže v Culinary Arts School v Saigonu a práce v rodinných hanojských bistrech. Jako rodilý Jilemničák strávil většinu života v Česku, kde ho neodmyslitelně ovlivnila i moderní evropská kuchyně. Za zmínku stojí například praxe v restauraci Story Michala Černého či Entrée pod taktovkou Přemka Forejta. Spolu se svým bratrem Giangem otevřeli v roce 2014 restauraci Gao Den v pražských Stodůlkách. Cílem bylo převést pravou vietnamskou kuchyni do kultivovaného a moderního prostředí.

Po úspěšném fungování restaurace se rozhodli pro otevření dalšího podniku – Taro, kde servírují sedmichodovou degustaci na baru kolem otevřené kuchyně. Khanh Ta a Giang Ta, z nichž první se věnuje výhradně vaření a druhý zase provozu, svoji restauraci představují jako fine dining podnik neboli nejvyšší formu zážitkové gastronomie, která snoubí skvělé jídlo spolu s luxusní atmosférou.

Sledujte Prostřeno! každý všední den od 17.50 na Primě.

SLEDUJTE PROSTŘENO! ON-LINE


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 8. 10. 2024

Ve vzduchu je spousta transformační energie, kterou byste měli využít. Možná jste příznivci diety, kterou zahájíte zítra. Když přijde zítřek a je tu obrovské jídlo v podobě pizzy, limonády a hranolků, najednou dieta opět začne zítra. Využijte silnou energii dnešního dne, abyste se tohoto návyku zbavili a provedli ve svém životě skutečnou změnu.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.