Prostřeno!: Mezi Adélou a Kylem to bude pěkně jiskřit
Prostřeno! zamíří do Olomouckého kraje, kde se v boji o titul nejlepšího hostitele a výhru 60 tisíc utkají tři ženy a dva muži.
Parta je to opět pestrá. Rozmanitá skupina čítá teenagera Karla, zralého tatínka na plný úvazek, původem Američana Kylea, nebo důchodkyni Prisku, která se v pořadu jednou už kdysi o vítězství ucházela. A tím výčet soutěžících, kteří diváky a své hosty pozvou hlavně na Jesenicko, do hor a někdy až k polským hranicím, nekončí. I zábava bude výjimečně rozmanitá a většinou proběhne v exteriéru.
Podívejte se na exkluzivní upoutávku:
Kulinářsky bude hodně v kurzu losos, který se dostane na stůl hned několikrát – pečený, uzený i syrový. Také to bude vepřový týden, Kyle už nechce panenku ani vidět, tak ve čtvrtek dostane u Adélky pro změnu konfitovanou krkovičku. Na hovězí si musí počkat, až si ho ve finále udělá sám. Ale sympatická Adéla se mu líbí, proto shledá její večírek „téměř dokonalým“. Úkol týdne nebude snadné hladce zařadit do jídelníčku a ani jako samostatný pokrm tofu často neobstojí. A Jana musí pro tofu až do Polska… Jak si s tím vším soutěžící z Olomouckého kraje poradí? To uvidíte, když si nenecháte ujít další týden s Prostřeno! Sledujte svoji oblíbenou show od pondělí do pátku a nezapomeňte hlasovat, vždyť deset tisíc korun může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!
Pondělí: Student Karel (18) si pro své hosty připravil menu jako od šéfkuchaře a jako zábava se sekala hrdla – od sektu…
Karel Turek Zdroj: archiv TV Prima
Jako první se v pondělí k plotně postaví benjamínek skupiny Karel, který si rád přivydělává na brigádách v profesionální kuchyni. Středoškolský student oboru průmyslový design vařením doslova žije, jde o Karlovo hobby. Ani soutěžního vaření se první hostitel nebojí a rozpálí úplně všechny plotýnky. Však také jeho menu bude moderní a časově náročné – samé omáčky a serepetičky. Na stole se ocitnou suroviny, které tak trochu předznamenají jídelníčky dalších dní.
Na úvod bude losos, pečený a se salátem, ozdobený několika druhy semínek. Dýňová polévka je již stálicí pořadu, přesto se vždycky najde někdo, kdo ji ochutná poprvé. Vepřová panenka s bramborovo-lanýžovým pyré se hostiteli povedla a lanýž dodal jídlu výraznější a nezaměnitelnou příchuť. A nakonec byl cheesecake s malinami, ovoce ozdobí nejen první, ale i mnoho dalších dezertů z Olomoucka. Obyčejná nebude ani zábava. Karel pro hosty připraví sabrage. Bude se někdo šavle bát? Nebo si všichni zkusí useknout hrdlo láhve a těšit se na bublinky? Každopádně na dobroty se hned první večer soupeři načekají. To bude trochu těžká zkouška, jak to kolegové vezmou? Budou mít všichni dostatek pochopení pro mladého studenta? A stihnou se mezi sebou aspoň něco říci? Bude jim vadit, že Karlova maminka už v pořadu vařila a mohla dát synovi cenné rady?
Úterý: Temperamentní hostitelka Jana (42) vsadila na domáckou kuchyni a pro tofu běžela až do Polska
Jana Dřevojánková Zdroj: archiv TV Prima
Druhý večer si vezme na starost temperamentní a šikovná prodavačka, dnes dělnice v cukrárenské výrobě Jana. Vdaná maminka dvou dospívajících synů vsadí na domácí kuchyni, kterou je zvyklá denně vařit pro své tři chlapy. Pracovitá Jana se stará o domácnost, o zahradu, doma chovají spoustu králíků, ti ale v úterním menu nejsou. I dnes bude na jídelníčku vepřové maso a pro někoho to bude až moc domácká kuchyně. Ale pro jiné by zase mohla být domácí klidně ještě o kousek víc.
Pro Prisku byla například topinka málo křupavá, obložená masitou směsí ze zeleniny a panenky se sýrem prošla nakonec ještě mikrovlnnou troubou, což se soupeřům moc nelíbilo. Karel zase očekával od druhé hostitelky modernější menu, tohle je prostě česká klasika. Adéla si u vepřového závitku s rýží dokonce vzpomněla na školní jídelnu. Návštěvu také překvapí, že do fazolové polévky přijde ještě kysané zelí, jenže právě tak velí Janin oblíbený rodinný recept. Poslední ovocné řezy jsou krásně barevné, někomu ale překáží želatina, která všechno to ovoce drží pohromadě. A hostitelka? Ta, aby se rozkrájela... Už takhle má dost starostí s úkolem týdne: nejprve běhá po obchodech v Javorníku, takže diváci se mohou pokochat krásným zámkem Janský Vrch ze všech úhlů, nakonec ale musí až do Polska a místo tofu donese aspoň sójové maso. Soupeři jsou zmateni a úkol týdne tak bude znovu obestřen tajemstvím. A stejně akční jako Jana bude i zábava v kovárně, kam hostitelka návštěvu pozve a kde mohou soupeři vybít přebytek energie.
Středa: Důchodkyni Prisce (62) přibyla vnoučata a v Prostřeno! zkouší vyhrát už podruhé. Jenže hosty zaskočí zvláštními způsoby a možná se jí i trochu bojí
Priska Wildtová Zdroj: archiv TV Prima
Uprostřed týdne předvede, co u plotny dovede, bývalá servírka, dnes důchodkyně Priska. Na první dojem zaujme nezvyklé křestní jméno, Priska je ale maďarsky Irena. Druhá hostitelka žije až na polských hranicích ve Vidnavě, pětinásobná maminka a osminásobná babička soudí, že na výchovu je třeba přísnost a tvrdá ruka. Na své potomky je hrdá a asi byla úspěšná, dcery přijdou mamince pomoci, když potřebuje. Paní Priska se do pořadu přihlásila sama již podruhé a po letech si to chce vyzkoušet ještě jednou. Tentokrát doufá, že potká lepší partu lidí než minule. Jak se jí reparát podaří?
Pro své hosty nachystá česnečku, prošpikuje vepřovou panenku a naplní kynuté borůvkové knedlíky. Priska je svérázná hostitelka – co na srdci, to na jazyku. Hosté budou jen koukat, protože na kritiku okamžitě reaguje. Někteří se dokonce budou hostitelky bát. Nálada u stolu je poněkud stísněná, Priska působí nabroušeně, jakmile někdo nedojídá. A zlobí se už u prvního chodu. Plácla se přes kapsu, koupila uzeného lososa, jenže předkrm podávaný na lístcích rukoly jen se zálivkou a opečenou bagetkou připadá soupeřům příliš jednoduchý. Zato česnečka má říz a Priska si dala práci i s nápaditým servírováním, takže polévka má úspěch, jen Kyle se podivuje nad syrovým žloutkem v bujonu. Nikdo nemá zvláštní výhrady ani k hlavnímu chodu, což je špikovaná vepřová panenka, pečený brambor a grilovaná zelenina. Kyle, který si hlídá kalorie, považuje však špikování za zbytečné a také není takovým ctitelem panenky jako našinci. Domácí plněné borůvkové knedlíky jsou jako moučník moc syté, někomu by poslední porce stačila i na hlavní chod. Hostitelka překvapí klidnou a poučnou zábavou, když soupeře pozve do muzea ve Vidnavě.
Čtvrtek: Sportovkyně Adéla (36) to má ráda ostré. Učí se anglicky, je sama a líbí se Američanovi Kyleovi. Dají to spolu dohromady?
Adéla Šíblová Zdroj: archiv TV Prima
Čtvrteční večer má na svých bedrech sympatická prodavačka Adéla. Ta pracuje jako vedoucí v obchodě svých rodičů, žije sama se svým psem v bytě v Mikulovicích a celkem si libuje, že má aspoň čas na své sportovní koníčky. Na holých zdech sice chybí obrázky, ale hosté si mohou prostudovat její bohatý cestovní pas a prohlédnout sbírku medailí, protože sport a cestování jsou vášně čtvrté hostitelky. Adéla je totiž dobrodružka. Miluje překážkové závody, skialpinismus, poznala Kambodžu a Vietnam. Má ráda výzvy, na druhou stranu se stydí před kamerou a taky se trochu obává Prisky, protože po včerejšku neví, co od ní může čekat.
Její menu bude tak trochu letem světem. Adéla má ráda krevety a steaky a dává přednost moderní kuchyni. Zpočátku bude čtvrtá hostitelka bojovat s nervozitou, ale postupem času se uvolní, místy až tak, že nad svými výkony v kuchyni propuká v záchvaty smíchu. Svůj večer si dokáže užít, ale musí si pospíšit, protože začíná netradičně zábavou. Hosty pozve na koňský ranč, sraz je na statku, aby si vyzkoušeli ten nejkrásnější pohled na svět z koňského hřbetu. A to jí vyšlo, všichni se projeli a mají dobrou náladu. Vydrží jim ten úsměv, až ochutnají bruschettu s rajčaty nebo s avokádem a lososem? Kdo si myslí, že pálivá thajská polévka se nedá vůbec jíst? Konfitovanou krkovičku se zeleninou na másle a opečenými brambůrky si Adéla předem naložila, aby bylo maso pěkně šťavnaté. Poslední „toskánská šarlotka s lesním ovocem“ se sice rodí nadvakrát, poprvé se krém v dezertu, který kdysi Adélka ochutnala v Itálii, nepovede, pak ale sladká tečka vyjde na výbornou. „Skoro perfektní večeře,“ pochválí Adélku Kyle, který po ní pokukuje už od pondělí.
Pátek: Alchymista a likérník Kyle (50) pochází z Bostonu, ale zamiloval si Jeseníky, kde zůstal a ve velkém domě sám vychovává pět dětí
Kyle Bairnsfather Zdroj: archiv TV Prima
Ve finále poslední večeři připraví originální hostitel, Američan Kyle, který pochází z Bostonu a v Česku žije od roku 1993. Profesí bylinkář a likérník má vlastní firmu, miluje hory, přírodu a klid. Je otcem pěti dětí. Když Kyle odjížděl na dobrovolnickou misi, asi netušil, jak dopadne. Partnerka ho opustila a na děti zůstal sám, ale na Moravě se mu zalíbilo. Kyle jakožto „táta máma“ se umí postarat o celou domácnost a vaření pro něj není žádný problém. I když ženská ruka by se v jeho velkém domě hodila a děti by mu prý hodnou přítelkyni ze srdce přály.
Kyle nachystá menu plné amerických i zahraničních pochoutek, které zahájí lososový tatarák. Co na všechny ty cizokrajné chody řekne například Priska? A co Adéla, které Priska osamělého a šikovného tatínka poněkud netaktně dohazuje? Kyle má rád pestrou kuchyni a zčásti se stará o to, aby nejedl moc „jedů“ a kalorií. Své mezinárodní menu zahájí lososovým tatarákem, ochuceným trochu jinak, než jsme zvyklí. Nevšední chuť má i jeho kuřecí citronová vaječná polévka z Řecka. Snad jeho mexický hlavní chod – tacos a burrito – nebude po papričkách tak pálivý, že by se Jana znovu zakuckala. Je tu ale jiná výtka – placky měly být radši teplé, jinak se ale způsob servírování hostům líbí. A jaký bude cheesecake s borůvkovou omáčkou a zmrzlinou? Bude originální americký dezert lepší od Američana, nebo ho upekl v pondělí lépe Karel? Co na to soupeři? Zapůsobí na ně prohlídka likérky a ochutnávka absintu? A co Adéla, nechala by se od Kylea pozvat na kafe? Dohazovačka Priska si myslí, že ti dva by se k sobě báječně hodili…
Jak skončí celý olomoucký týden? Kdo to vyhraje a kdo mu to bude přát? Zvítězí dobré jídlo, příjemná atmosféra, nebo taktika? Sledujte Prostřeno! a opět nezapomeňte hlasovat!
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE