Prostřeno!: Pesco-vegetarián Damián je zkušený kuchař, ale neuvaří doma
Student Damián (18) nevaří doma. Kromě ryb nejí maso, ale je to už zkušený a nápaditý kuchař, který do svého menu dost investoval.
Téměř o padesát let mladší než včerejší hostitelka je Damián, kterému rodiče nedovolili vařit doma, proto prostírá u Karlova náměstí v zajímavém pražském bytě své nejlepší kamarádky, která ho do soutěže přihlásila. Příjemným překvapením je, že hostitel vaří už dětství, kdy si zamiloval čínskou kuchyni. Dokonce tak, že se kvůli tomu přes tři roky učil čínsky. Baví ho také grafický obor, který studuje. Damián, který jí z masa jen ryby a mořské plody, je takový umírněný vegetarián – pesco-vegetarián. U ostatních ale sympatický mladík, který zprvu působí plachým až zakřiknutým dojmem, maso ochutná.
Podívejte se na exkluzivní video, jak hostům chutnají krevety:
V kuchyni Damián ví, co dělá. Láska k asijské kuchyni mu zůstala, proto své jídlo dochutí zajímavým kořením a na surovinách rozhodně nešetřil: krevety, losos, mango ani avokádo nejsou levné potraviny. A jak to Damián vyřeší s úkolem týdne? Usoudí, že během masopustu „se hodně chlastá“, proto připraví zajímavý přípitek – hruškovici podává originálním způsobem jako tequillu. S přípitkem má úspěch, ale s čím by mohl narazit? Vynechá polévku a podává dva předkrmy. První teplý tvoří krevety, které jsou pro někoho premiéra, ale nakonec velmi příjemná. Druhý studený je lehký avokádový salát, kde je také marinované tofu nebo křepelčí vajíčka. Matilda, která avokádo ještě nikdy nejedla, salát moc neocení, ale holkám chutná, dokonce se zajímají o recept.
Podívejte se, jak chce Damián připravovat lososa:
Z Japonska pochází recept na hlavní chod – losos je nezvykle podávaný s rýží a ochucený nasladko, ale i na něm si soupeři pochutnají. Damián, z té chvály celý rozpačitý, vyzve kolegy k zábavě – kreslení protějšků na talíře na památku. Je to legrace, večer završí ovoce s čokoládou, kde hraje prim mangový sorbet. Damián je rád, že to má za sebou a po zbytek týdne může už jen „jíst a kritizovat“.
SLEDUJTE PROSTŘENO! ONLINE