Prostřeno!: Tesař Tomáš jí smůlu a piliny, nandá je i hostům
Jeden mladý muž, tři blondýnky a jedna tmavovláska si v Jihomoravském kraji porovnají svoje kulinářské a hostitelské umění a půjde o celkem vyrovnaný týden.
Složení jihomoravské sestavy je tedy převážně ženské, týden zahájí jediný muž, mladý tatínek Tomáš. A právě tesař Tomáš si přál, aby týden prožil se samými chlapy, čeká ho ale pravý opak. Brzy se stane podruhé otcem a hned nazítří po finále má svatbu. A dámy nakonec Tomáše překvapí a do jeho nového života mu věnují takový dárek, až ho dojmou skoro k slzám. Jaký svatební dar si pro kolegu holky vymyslí, aby mu přinesl štěstí a nezapomněl na ně?
Úkolem týdne je chřest, často budou všelijaké závitky, také se bude péct domácí pečivo. Tématem týdne je i rodičovství, jeho radosti a starosti, protože některé z účastnic jsou samoživitelky. A Tomáš dostane od holek docela životní školu… Na přetřes přijde také vegetariánství, neboť štíhlá Lucie maso skoro nejí. Jak moc bude na sebe i ostatní přísná a ochutná u ostatních vepřové, když sama podává panenku? Občas se bude hrát a zpívat, ale hlavně hodovat. Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku a opět nezapomeňte hlasovat! Vždyť deset tisíc může vyhrát nejen váš favorit, ale také vy!
Pondělí: Mladý tatínek a tesař Tomáš (22) tak miluje dřevo, že občas sám ochutnává piliny a smůlu, stejnou možnost dá i soupeřkám!
Jako první se na jihu Moravy představí brzy již dvojnásobný otec Tomáš, který se hned druhý den po finále ožení v kostele se svou nastávající. Kdyby to bylo jen na něm, u stolu by si první hostitel přál jen samé chlapy, ale protože odříkaného chleba největší krajíc, vyjdou na něj samé ženy. A pořádné krajíce ze svého, v domácí pekárně upečeného chleba bude rozdávat i hostitel k předkrmu. Šikovný Tomáš, ač mlád, toho v životě stihl už poměrně hodně. Kromě již zmíněného rodičovství prý už od dětství hraje na kytaru, což bude součástí zábavy, moc rád drandí na motorkách a vaří. O tom, jak úspěšně, se sám i dámy přesvědčí u stolu, na kterém přistane paštika s domácím pečivem, česnečka, „dušená kráva na mrkvi a žampionech, šťouchaný brambor“, který bude opravdu dobře maštěný.
Tomáš nešetří máslem ani sádlem, na kterém rád vaří. Jeho hlavní chod nakonec připomíná ragú, jsou to kousky masa se zeleninou, mrkve je v dušeném hovězí dost, takže omáčka je sladká. Česneku je podle dam v polévce spíš málo, přestože jsou v polévce až čtyři palice; jenže předlouho vařené… Tomáš je hostitel příjemný i sebevědomý, žádnou výtkou se nenechá rozhodit, dokonce ani faktem, že u stolu sedí jedna umírněná vegetariánka, která jeho předkrmové paštice moc nedá. V servírování má hostitel ještě mezery, je to spíš takové rustikální, až dřevorubecké prostírání. Navíc se Tomáš ve svém malém bytě potýká s nedostatkem místa, což chce se svou rozrůstající se rodinou brzy vyřešit. I první dezert – tvarohový koláč s ovocem – s malými výhradami uspěje a ve výsledku se nemá mladý amatérský kuchař za co stydět. Velikonoční zábava pletení pomlázek by se hodila spíš pro pány.
Úterý: Listonoška Lucie (40) maso skoro nejí, ale hostům nabídne panenku. Ocení to?
Lucie své hosty nepozve domů, ale do bytu rodičů svého přítele. To by jí mohlo ubrat nějaké body, stejně jako fakt, že nejí maso, snad jen kuřecí. Lucie pro to má své důvody; během studia prý zažila praxi v potravinářském provozu, který ji odradil od konzumace masa. Lucka v tom ale není stoprocentně důsledná, slibuje, že občas něco ochutná, hlavně drůbež. Ovšem sama na to jde od lesa a pro hosty na hlavní chod udělá dokonce osvědčenou panenku! A spolustolovníci to řeší mnohem víc, než je to Lucii, které by čtyřicítku nikdo nehádal, milé. Někdo ji kvůli tomu považuje za taktičku. Ovšem to, že slaninu nedá do úst, pravidelně cvičí a jako listonoška nachodí kilometry, je na její dokonalé postavě znát.
Soupeřům hostitelka nabídne zdravý zeleninový předkrm z plněné zavinuté cukety. Po včerejšku bude po česnečce cibulačka, ta ale na rozdíl od předkrmu, kam by se měl vejít i úkol týdne, nedopadne úplně podle hostitelčiných představ. Vepřová panenka, špenátový přeliv, pappardelle – to je chutné hlavní jídlo s celkem nezvyklou přílohou. Široké nudle jsou příjemná změna. Poněkud napjatou atmosféru, která vznikla u stolu kvůli masu a Tomášovým všetečným dotazům, uvolní zábava, což je nasávání vína koštýřem, která hosty pobaví – a Tomáš se může pochlubit velkou kapacitou svých plic. Jako poslední chod soupeři dostanou lehký jogurtový koláč, ve kterém je hodně želatiny, na té Lucie nešetřila. A kvůli tomu si Tomáš myslí, že Luciino vegetariánství je spíš jen póza, protože správný vegetarián přece želatinu nepozře.
Středa: Samoživitelka Sabina (39), prý typická Moravačka z Brna, vsadí na oblíbené rodinné recepty. Zachutnají i soupeřům?
Včera se zábava po určitém napětí dostala do vysokých obrátek díky koštýři a dnešní hostitelka, která se považuje moravskou patriotku, by byla ráda, kdyby nálada vydržela. Má ráda uvolněnou a veselou atmosféru a chce k tomu přispět nejen dobrým jídlem, ale i svou povahou. Sabina je momentálně bez partnera a potěšilo by ji, kdyby třeba nějakého perspektivního diváka zaujala. Prý by se vdávala pořád. Má už za sebou také docela dobrodružnou minulost, jak se svěří do kamery. Pracuje převážně z domova jako virtuální asistentka a má se co otáčet, je totiž samoživitelka a stará se o svého čtyřletého syna. Připravila mu pěkný útulný domov a syn je pro ni momentálně vším. Ale dnes to není seznamka, takže nejvíc záleží na kvalitě menu: je pestré a také trochu tajemné.
Dva oblíbené rodinné recepty toho hostům moc neřeknou – pod názvy „měkké maso s bramborem“ a „sladké pokušení“ se skrývá vepřová krkovice napřed usmažená a pak téměř do rozpadnutí upečená v ostré zeleninové směsi halali. Poslední sladké pokušení je nepečené a chutí prý připomíná medovník. Do Mexika míří předkrm „guacamole s rozpečenou bagetkou a vajíčkem“, který se hostitelce povedl, polévkou je voňavý bramborovo-pórkový krém. Sabina je spontánní kuchařka, občas jí něco spadne na zem, také se sama spálí nebo skoro opaří, hosty nechá po příchodu u stolu chvíli čekat, aby se mohla po té honičce v kuchyni trochu upravit, ale nakonec to všechno zvládne a návštěvě po přípitku chutná. Což je hlavní, i když soupeři musejí chvílemi čekat, protože je toho třeba ještě hodně udělat. A zábava uprostřed týdne bude kreativní.
Čtvrtek: Kristýna (27) je hodně svá, miluje vesmír a černou barvu, v kuchyni to ale zmákne dobře
Čtvrtá hostitelka je hodně svá a o jídle toho ví z celé party asi nejvíce, i když je ještě mladá a zatím i volná a stále bezdětná. Hosté se k ní těší, protože už tuší, že momentálně nezaměstnaná vyučená kadeřnice může příjemně překvapit. Kristýna řečená Týna či Týnka miluje černou barvu a vesmír. Svůj prostorný třípokojový byt má vydekorovaný tak, že připomíná planetárium. Na temných zdech jsou obrázky hvězd a planet, což se může zdát někomu zajímavé, ale třeba Lucii to připadá depresivní. Na jedné zdi také visí kytara, a není to náhoda, spíš relikvie. Zahrál si na ni kdysi Jakub Prachař, to když se Kristýna zúčastnila show Česko Slovensko má talent. Hostitelka svůj silný hlas předvede během čtvrteční zábavy.
Té předchází menu s chutnými jídly převážně z italské kuchyně, jen hlavní chod, panenka Wellington, patří ke specialitám kuchyně mezinárodní. Přestože právě s tímhle jídlem si dala hostitelka nejvíc práce, výsledek není úplně přesvědčivý: maso je prý trochu vysušené a Tomášovi chybí pořádná příloha, jen zeleninový salát mu nestačí. K předkrmovému caprese upeče Týna ještě italskou focacciu, ta je ale prý málo slaná, ostatně to je i jedna z výtek k hlavnímu chodu. Jarní minestrone je chutná, i když neodpovídá tradičním představám o této zeleninové polévce. Zeleniny je v ní málo, červená po rajčatech není vůbec, zato v ní plavou chutné kuřecí knedlíčky. A všichni se hlavně rozplývají nad poslední panna cottou, protože sladká tečka s vanilkou a ovocem se hostitelce velmi povedla. Prostě v bytě s temnými stěnami se žádná depka nekoná, spíš naopak, i když jednou se i zajiskří…
Pátek: Masérka Hanka (26) své hosty pozve konečně do domu a podává zavinutý nejen předkrm, ale i hlavní chod. Proč je Tomáš dojatý?
Tmavovlasá Hanka, o které si některé soupeřky myslely, že je taktička, protože se zatím příliš neprojevovala, včera slíbila, že až hosté přijedou k ní na venkov, ani ji nepoznají, jak vstřícná a hovorná bude. A to platí a hosty to potěší, stejně jako fakt, že budou konečně hodovat v domě. To nejlepší na konec? Hanka v rozlehlém dvougeneračním domě žije s rodiči a jako svobodná maminka to dokáže ocenit. Vydělává si jako masérka a hosté se už možná těší, že by to mohlo být součástí poslední zábavy. To se ale teprve uvidí…
Poslední hostitelka musí na poslední chvíli improvizovat, když zapomněla koupit barevnou goudu do svého předkrmu, který potěší hlavně Lucii, milovnici sýrů. Hanka se pustila do dvou sýrových rolád ochucených česnekem a sušenými rajčaty. Těch má doma dost, i česneku prý bylo v roládách až moc, jinak ale ještě s pečivem z domácí pekárny návštěvu předkrm potěšil. Původně v nich měl skončit i chřest, ten ale zůstal zapomenutý v hrnci, proto se Hanka rozhodla, že ho bude podávat s přílohou ke svému hlavnímu chodu. Ten je také zavinutý a též dobrý, navíc pěkně naservírovaný. A protože šlo o kuřecí závitky, ochutnat je mohla i Lucie. Polévka z červené čočky hosty příjemně překvapila, třeba Tomáš tuhle drobnou čočku ani neznal. Hostitelka ale zapomněla v troubě korpus na své dortíky s mascarpone a ovocem, a přestože se to pokusila zakamuflovat jako čokoládu, Tomáš si té připáleniny všiml. A také si u Hanky všiml tahací harmoniky a hned na ni zahrál. Je vůbec něco, co Tomáš neumí?
A jak skončí finále v Hančině režii? Uvidí se tahle parta ještě někdy?
Jak dopadne celý jihomoravský týden? Kdo zvítězí tentokrát a odnese si 60 000 korun? Převáží dobré jídlo, nebo taktika? A bude vůbec nějaká?
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě a hlasujte. SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE