Prostřeno! První hostitelka připraví retro menu!
V Olomouckém kraji, převážně na Hané, se sejde parta smíšená a pestrá, převážně mladší, takže nejstarší z nich, důchodkyně Anežka, se bude cítit chvílemi možná nesvá.
Ostatní mají zase pocit, že se Anežka málo projevuje. Pánové a nejmladší Bára si ze začátku stěžují, že jídlo je moc retro, jenže i oni (kromě Jiřího) sami paradoxně přispějí do těchto prý až „komunistických old school“ jídelníčků. Úkol týdne bude třaslavý, výsledek nejistý – jde totiž o aspik. A jak často bývají přílohy většinou bramborové, tentokrát půjde výjimečně o dny knedlíkové. Aspoň teoreticky, protože na ubohý karlovarský knedlík u nejmladší Báry ani nedojde.
Jiří má nejen odlišné, asijské, menu, ale také je strůjcem originální teorie. Bývalý voják, jenž zřejmě vidí všude strategii a taktiku, si myslí, že televize vždy vybere a zaplatí jednoho taktika, aby zpestřil program soutěže. A korunu tomu dodá Bára, která, ač v soutěži naprosto vybouchne a hosty tím nechtěně pobaví, tuto teorii z žertu podpoří. Je to ona? Uvěří tomu snad ještě někdo? Je to zmatek… Kdo to nakonec v Olomouckém kraji vyhraje a bude se radovat ze 60 tisíc korun? Kdo ze soutěžících získá největší divácké sympatie a tím vylepší domácí rozpočet o deset tisíc korun? A který z hlasujících diváků se bude radovat ze stejné částky? Sledujte Prostřeno! od pondělí do pátku, bude to napínavé!
Pondělí: První hostitelka Adriána (27) se svým menu narazí, naštěstí to bere sportovně, rozpláče se až při pohledu na uniformu
Mladá maminka Adriána je vyučená servírka a moc ráda vaří, ke gastronomii má vřelý vztah. Přesto jí soupeři naloží hned v úvodu docela hodně kritiky. Hlavně Bára a Jiří jsou u stolu slyšet. Nevybíravě se ale o pondělním menu vyjádří i Martin, který se na české menu dívá až ideologickými brýlemi. Večeři, která obsahuje jarní salát s kuřecím masem a opečenou bagetkou, česnekovou polévku a rajskou omáčku s masovými koulemi a kynutý knedlík hodnotí jako „retro, obyčejnou, dokonce komunistickou“! Nejvíce to od Martina schytá rajská omáčka, to jí ale křivdí, protože rajská omáčka vznikla v Neapoli a odtud se v 19. století rozšířila hlavně do střední Evropy a v časech Jana Nerudy to byl oblíbený nedělní oběd.
Nicméně i Jiří má pocit, že na takové jídlo by si mohl zaskočit do bufetu, na Prostřeno! má vyšší nároky. Pravda je, že se salátem si hostitelka mohla dát více práce, česnečku udělala podle vlastního obohaceného receptu. Je tam sýr i šunka, pro někoho je v polévce česneku moc, pro jiného málo, jak už to tak u česnečky bývá. Podle Báry je to jen voda, v níž něco plave, ale Anežce naopak chutná. Již zmíněná rajská je pečená, knedlíky se Adriáně bohužel srazily, takže nakonec dopadne nejlépe dezert. Ten chválí bez rozdílu všichni; sladká tečka „lesní pokušení“ je dokonce pečený dort, žádný pohár se zmrzlinou. A hostitelka neošidí ani úkol týdne, na který soutěžící v pondělí tak rádi zapomínají.
Úterý: Důchodkyně Anežka (64) se spolehne na pečenou kachnu, ale ani s touhle osvědčenou klasikou se nezavděčí všem
V úterý pojedeme na venkov do příjemného domku, kde bydlí vášnivá cestovatelka Anežka. Vyvaří si tahle dobrosrdečná důchodkyně, která se na svou večeři celkem dobře připravila, peníze na další ze svých cest? Anežka začne dobře, i když i její předkrm je opět „retro“. Plněná vajíčka s prosciuttem, zeleninová obloha a opečený toustový chléb tvoří esteticky pěkný a hodně bohatý první chod. Spolustolovníci pak musejí hostitelku brzdit, když jim nalévá zahuštěnou čočkovou polévku s uzeným žebírkem a bramborem, protože mají strach, že už by jim nestačily síly a žaludek na kysané zelí, kačení stehna a plněné bramborové knedlíky.
Ze sterilovaného zelí, které udělala bohužel jinak než obvykle, je Anežka rozpačitá a ani hosté, kteří čekali chutné domácí kysané zelíčko, nejsou z přílohy nadšení. Kachní stehno se pánům nezdá dostatečně křupavé a poněkud nad plán jsou plněné bramborové knedlíky, trošku rozvařené, protože znovu ohřívané na páře. Kdyby nebyly plněné, hosté by byli radši. Jenže Anežka jim chtěla dopřát a méně bývá někdy více. Ale ještě není vše ztraceno. Hostitelka má pro návštěvu jako poslední štafetky, které vypadají a chutnají jako z cukrárny. Ale i to by překvapivě mohlo někomu vadit… Je to ale klidný večer v příjemném a útulném prostředí, s decentní zábavou, za který se nejstarší hostitelka Anežka nemusí rozhodně stydět.
Středa: Potetovaná mladá maminka Barbora (20) úplně vybouchne. Je to skoro až proti přírodním zákonům, taková smůla… Hodí Bára vařečku do ringu?
Dosud sebevědomé a kritické Báře se nebude dařit v žádném směru a o to je to pro mladou maminku trapnější – dojde i na slzičky zoufalství. Prostě, opět se potvrdilo, že pýcha předchází pád… Nad českou kuchyní Bára ohrnovala nos, ale sama takovou vlastně chystá. Svoji předchozí kritiku vysvětluje tak, že jí nevadí tradiční recepty, ale to, když jsou jídla příliš obyčejná, jednoduchá a odfláknutá. Potud teorie… A jak vypadá praxe? Hosté čekali v úterý na pozvání do bytu v zimě před domem, o což je požádala hostitelka, která ještě měla spoustu práce s tabulí i sama se sebou. Barbora prostě podcenila časovou náročnost celého večera a sama si menu neulehčila.
Už první „hrášková pěna se slaninovým chipsem a domácím pečivem“ zažehla časový skluz, který se hostitelce nepodařilo vybalancovat. Místo pěny podávala uplakaná Bára spíš hráškový krém, smetany asi do jídla přidala moc, nepovedlo se ani domácí pečivo. A čekalo se dál na polévku z hovězí oháňky s domácími nudlemi a játrovými knedlíčky. Všechno včetně obou zavářek bylo opět špatně… Vývar byl přepepřený prý až k nepoživatelnosti, knedlíčky z drůbežích jater nedovařené a přeschlé nudle nešly ani nakrájet, takže z toho byla těstovinová drť. Stále hladoví soupeři se těšili, že snad je konečně nasytí králík na bílém víně s karlovarským knedlíkem. Jenže – rohlíky na knedlík začala Bára teprve krájet! Anežka jí chtěla pomoci, ale s tupým nožem se ani jí nevedlo. Pánové nechtěli hlavní chod konzumovat až někdy uprostřed noci, pomalu se zvedali k odchodu a rozhozená Bára už vaření skoro vzdala, když Adriána dostala spásný nápad: „Dejme si králíka s chlebem!“ Stál aspoň králík s omáčkou za to čekání a nervy? A co soupeři říkali o hruškovém koláči, který se pro změnu připálil? Večer, kdy na zábavu ani nedošlo, byl zábavný celý. Škodolibě zábavný. Pánové ani Adriána hostitelku nijak nešetřili. V bříšku jim sice kručelo, ale zato se nasmáli, až se za něj popadali…
Čtvrtek: Bývalý voják a řidič Jiří (36) vsadí na thajské menu, vzpírání v posilovně a v hlavě mu klíčí zajímavá teorie o natáčení pořadu
Ve čtvrtek dojde na prvního z vařících mužů. Jiří je bývalý profesionální voják, má spoustu zážitků a je docela zvyklý se o sebe postarat. Ani on to ale nebude mít jednoduché, ne všechna děvčata dorazí v dobré náladě, hlavně Bára nezapomněla na svůj nevydařený včerejšek. A u stolu bylo Jirku docela slyšet, rád rozebírá jídlo i Prostřeno!, na které se často dívá a o kterém si myslí, že je tam spousta věcí nahraných a zinscenovaných. Třeba prý podplacení taktici… Je to snad tentokrát Bára, nebo kdo vlastně? Jiří chce natáčení pěkně prozkoumat zevnitř. Ve čtvrtek by ale přece jen chtěl uspět a zaujmout svým vařením. A to se mu uprostřed knedlíkového týdne s hotovkami povede, i když občas musí upozornit Báru, aby už u stolu přestala řešit včerejšek a soustředila se na jeho thajské menu.
O hlavním chodu sice sám prozradí, že i jeho „kuře nasladko“ je taková la retro „čína“ někde z hloubi osmdesátek, ale to nevadí, hlavně když návštěvě chutná. A chutná… Předtím soupeři v Jiřího domě absolvovali návštěvu posilovny, kde si mohli zkusit, kolik toho vleže unesou. Předkrm byl jen lehký a vegetariánský, šlo o smažené tofu s arašídovou omáčkou. A thajská byla i kuřecí polévka Tom Kha Gai, která všem chutnala, nejvíce asi Anežce, která by si klidně přidala, kdyby se nestyděla. Klidně mohla, stejně si s ostatními nezacvičila. Smažený banán v kokosovém těstíčku s domácí vanilkovou zmrzlinou byl rovněž z Asie, jen zmrzlina v mrazáku Jiřímu lehce zhrudkovatěla. Včera se bavil nad Bářiným nepovedeným výkonem on sám, dnes si z Jirky utahuje Bára. Co hostiteli nakuká?
Pátek: Podnikatel Martin (41) měl řeči o „komunistickém menu“, sám ale uvaří guláš s kynutým knedlíkem. A pěkně osolený…
Dvojnásobný tatínek, rozvedený podnikatel Martin, pozve své hosty do ještě rozestavěného domu s komfortní kuchyní, kde to má rád a kde uvaří menu poněkud netradiční. Netradiční v tom, že začne sladkým předkrmem, v důsledku čehož nakonec podává vlastně tři dezerty. Nadplán totiž upeče ještě ovocnou roládu a k tomu bude i sladký úkol týdne. Takové Anežce to nevadí, soupeři ale nad tím docela kroutí hlavou. Valašský frgál s hruškami a drobenkou jako předkrm? Hostitel se tváří, proč ne, když polévka a hlavní chod jsou slané. To jsou, a hodně. Kdo má rád sladké i slané, si tedy v pátek u Martina užije…
U stolu se pořád rozebírá středa a čtvrtek, Bára a Adriana pořád něco řeší, Anežku z toho už bolí hlava, pánové tomu už ani nerozumějí. Hostitel se hlavně snaží, aby uvařil dobrou a bohatou zeleninovou polévku. Ta je především květáková a ochucená paprikou, takže je stejně oranžová jako guláš s domácím knedlíkem. S gulášem si hostitel vyhraje, ale přece jen se u vaření potí a nervuje, proto mu asi ujela ruka se solí. Bude to hostům vadit? A co řeknou na to, že poslední panna cotta je z polotovaru a úkol týdne je navíc splněn, protože želatinu už dezert obsahuje? I když Bára, která má italského švagra, už zase nejlépe ví, jak má taková panna cotta vypadat, protože v Itálii ji tedy dělají bez ovoce – a vůbec… Anežka překvapí, jak se zapojí do zábavy s počítačem. Že by za to mohl panáček slivovice, který si zamíchala do džusu?
Finále bude zajímavé, a když zapomeneme na fiasko uprostřed týdne, i vyrovnané. Kdo to v Olomouckém kraji nakonec vyhraje? A najde Jiří toho podplaceného taktika? Dívejte se a hlasujte! Sledujte Prostřeno! každý všední den v 17.50 na Primě.