Setkají se legendy Prostřeno!
REPRÍZA Ještě než se rozjedou premiérové díly další sezony oblíbené kulinářsko-hostitelské show, televize Prima připravila speciální výroční týden.
Prostřeno! slaví deset let a Prima pozvala ke stolu pět legend, které se zapsaly do myslí i srdcí diváků. Hostitelé se neznají, ale je jisté, že dobrou náladu nezkazí. O další výhru se pokusí legenda legend Ludmila Žembéryová, extrovertní Martin Hrubý alias Stefany, Jana, dáma na úrovni Brna, která servírovala mušle sv. Jakuba, Ital Giorgio, který jako první a naštěstí i poslední dostal v Prostřeno! pohlavek, a celý týden uzavře „žena na cestách“. Bodrá Zlatuše je už úplná celebrita…
Určitě je na co se těšit a na co se dívat, bude legrace a spousta dobrého jídla. Co se u hostitelů změnilo a čím překvapí tentokrát? A jaký úkol týdne zaskočí je? Musí uvařit něco ze svého prvního menu, snad si vzpomenou. Kdo z legend pořadu vyhraje krásných šedesát tisíc korun?
Pondělí: Svérázná paní Ludmila (67) vaří u dcery a opět nezklame. Večeře se jí povede a pobaví kolegy i diváky
Ludmila Žembéryová Zdroj: archiv TV Prima
Pamětnice Lída stála před devíti lety skoro na startu pořadu. Pro jistotu si cestou na natáčení kupovala a dál kupuje na benzínce „paketu“, kdyby to jídlo za nic nestálo. V pondělí to ale neplatí, to je její den, tak si přeje, aby jí diváci drželi palce. Co se u paní Lídy změnilo? Prý ji od té doby, co účinkovala v pořadu, lidí všude poznávají – je to prostě hvězda. Zhubla a aby se divákům líbila, koupila si nové oblečení, dokonce prý i nové spodní prádlo, jenže kufr jí manžel omylem odvezl domů. Co si vezme na sebe? A nové boty ji tlačí, nakonec je Lída bez bot.
Vaří u dcery, protože doma prý maluje a dělá celou „konstrukci“ baráku. Potrápí ji moderní sporák, do kterého se "ťuká jako na telefon". A co ještě ji kromě sporáku zaskočí? Úkol týden! S tím, že bude znovu vařit halušky s lečem, tedy nepočítala. Už takhle má co dělat, i když dcera jí občas s něčím pomůže. Podle prvního menu si Ital Giorgio myslí, že má hostitelka snad nějaký „kuřecí shop“, protože drůbež je v každém chodu. Lída občas něco zapomene, polévku omylem skoro osladí a vyjadřuje se hodně jadrně. Co se stane, až dorazí další legendy? Nejvíce Lídu překvapí Martin, protože přijde jako své alter ego Stefany. Co to přišlo za krasavici? Večeři zahájí proklínaný úkol týdne, následuje předkrm s broskví jak z 80. let, vývar s knedlíčky, velký úspěch má zejména hlavní chod – šťavnatá krůtí roláda je prý báječná. A zábava? „Vyrábět anděly ze dřeva za doprovodu kytary a k tomu zpěv – bylo to vtipné a užili jsme si to všichni,“ směje se při té vzpomínce Zlatka. Paní Lída byla se svou večeří i atmosférou spokojená, zvládla to a teď už si může natáčení jen užívat.
Úterý: Martin (40) alias Stefany šokuje Lídu a opět vyvolá maximum pozornosti. Je to ale výborný a pozorný hostitel, který jídlu rozumí
Martin Hrubý Zdroj: archiv TV Prima
Martin, který se představil jako muž i žena se svými extravagantními převleky, se stal nezapomenutelný jak pro své hostitele, tak pro diváky. A jako extrovert je rád, že si může dát opáčko, protože se mu jeho loňské účinkování v pořadu moc líbilo. Prý to bylo prostě super. A jak to bude v roce 2019? Martin je showman a při vaření se docela vyblbne ve své kuchyni, klidně by mohl uvádět nějakou cooking show. Jak jeho proměnu na blonďáka Martina zvládne Lída? Moc neví, která bije, dokonce si bude muset Martina osahat, aby se přesvědčila, že je to skutečně muž. Co je na něm přirozené a co umělé? Zmatená Lída pořád hledá tu Štěpánku ze včerejška…
Jak se cítí ostatní v Martinově načančaném domově plném andělíčků? Dobře, je to velmi pozorný hostitel i zkušený kuchař. A vsadí na moderní kuchyni. Dýňová polévka připadá naprosto vyvážená Zlatce, která si už předtím pochutnala na carpacciu z červené řepy s rukolou a kozím sýrem. Jak dopadne hovězí po burgundsku, se kterým si dal kuchař tolik práce? Janě chutná, i když si jídlo představovala trochu jinak, Giorgio postrádá více omáčky, ale podle Zlatky bylo opět vše, jak má být. Lída moc nejí, protože jí to pořád vrtá v hlavě. Uvolní se až při zábavě, to je divočina, takové malé travesti show pro všechny zúčastněné. Sladkou tečku Martin podává i s úkolem týdne – v tomto případě štrúdlem. Jako „koncert chutí, harmonií a noblesy“ shrnula celý Martinův večírek Zlatuše.
Středa: Jana (58) zkouší podnikat v gastronomii a ve své zimní zahradě servíruje své degustační „menu de luxe“. Bude mít větší úspěch než minule?
Jana Bartlová Zdroj: archiv TV Prima
V tento speciální týden se hodně cestuje. „Včil Brno,“ zavelí Martin k hromadnému nočnímu přesunu do města, kde bydlí další legenda, ekonomka Jana. Ta se do povědomí diváků zapsala svým přesvědčením, že jídlu opravdu rozumí. A pokud někomu její výtvory nechutnají, pravděpodobně není na patřičné výši, aby takovou kvalitu ocenil. Jana si vzala dovolenou, aby si to své repete náležitě užila. Působí mnohem vstřícněji a uvolněněji než minule a po roce a se prý na to překvapivé opáčko moc těší i ona. Lída už má konečně svůj kufr s oblečením, ale zapomněla na bačkory, které si půjčila od Martina. Proč ale v bačkorách dorazila i na Janinu hostinu?
Ital Giorgio je v Brně úplně poprvé a ještě netuší, že na úvod budou opět mušle sv. Jakuba. Jana hosty zase usadí v zimní zahradě. Polévku vynechá, raději udělá více předkrmů najednou. Začne se drůbeží paštikou, následuje losos, hostitelka začátek večeře pojala jako degustační předkrm. Jak Giorgio správně předpokládá, Lída bude postrádat v menu polévku. Masové závitky jsou vlastně španělské ptáčky, českou klasiku ještě předchází teplý předkrm – asijské zeleninové závitky, menu je podle Martina dost rozlítané. Sladkou tečkou je jednoduchý čokoládový dezert, ale způsobem servírování skoro až překombinovaný, protože i dezertů bude více. Tentokrát je hostitelka v pohodě, šťastná, že je u ní veselo. Mušle sní i Lída a děsí se až pak, chutnají jí hlavně hovězí závitky. A Zlatka lituje, že se před večeří už docela najedla a na degustační menu se u Jany servírují docela velké porce. Před hlavním chodem návštěvu čeká ochutnávka pálenek, jsme na Moravě. Snaží se Jana soupeře opít?
Čtvrtek: Sympatický Ital Giorgio (37) toho stihne opravdu hodně: uvaří super večeři, zaskočí pro dcerku do školky a Lídě koupí nové pantofle
Giorgio Sergi Zdroj: archiv TV Prima
Itala Giorgia, který dostal v Prostřeno! pohlavek, si diváci jistě pamatují. Nebylo to kvůli jeho vaření, to mu šlo skvěle. Ale sahal, kam neměl – na rybičky. Dnes se ale předvede jako gentleman, a aby Lída nemusela chodit v bačkorách, skočí jí ještě před vařením koupit boty. A co je u IT specialisty po dvou a půl letech nového? Giorgio se oženil, vzal si matku své roztomilé holčičky, mají nového psa a okolí domu docela prokouklo. Jak mu to půjde v kuchyni tentokrát? Lída touží po řízku, ale Giorgio se rozhodl pro speciality mezinárodní kuchyně, z minulého menu připraví gratinovaný lilek. Předkrm „mořský duet“ – tuňák a krevety v pivním těstíčku – je pro „rybožravce“ Zlatku na jedničku s hvězdičkou. Následuje povedená francouzská cibulačka s parmazánem a svíčková Wellington, o které včera Jana prohlašovala, že trvá šest hodin, ta bude dokonce s vlastním demi-glacé.
Jako dezert Giorgio plánuje citronový koláč, prý francouzsko-anglická záležitost. A odvážný a obětavý otec musí při pečení korpusu na chvíli opustit byt a skočit pro dcerku do školky. Korpus to v klidu přežije, přesto ale musí hostitel začít s krémem znovu, ten se napoprvé nepovede. Pak se Giorgio pomazlí s pravou svíčkovou, která tvoří základ slavného Wellingtonu pečeného v listovém těstě. Lída z menu opět netuší, co bude jíst, a zas vyhrožuje svojí „paketou“. Stefany dorazí v hodně krátkých šatech a s dlouhou blonďatou parukou. Všechny pobaví Lída, která si nepamatuje jména a vůbec… Prý to musíš zažít, to prostě nevymyslíš… A zatímco se dopéká maso, hosté si uspořádají takové italské retro disko, Lída shodí papuče a dobře si zatancuje. Jak dopadne hlavní chod? Podle Stefany je to mana, chuťový orgasmus, ale pro Lídu i Zlatu je maso uvnitř až příliš růžové.
Pátek: Paní Zlatuši (53) obrátilo Prostřeno! doslova život naruby. A jak říká, vrací se na místo činu a ráda si zasoutěží znovu…
Zlatuše Polachová Zdroj: archiv TV Prima
Paní Zlatka nemůže mezi legendami přirozeně chybět. Nejenže upoutala diváky jako svérázná lidová kuchařka, ale její televizní kariéra tímto účinkováním neskončila a Zlatuše se proslavila i jako cestovatelka v show Ženy na cestách. Její manžel uvítá návštěvu na prahu chlebem a solí a též panákem pálenky. A ten nebude jediný… Co se za těch deset let u Zlatky změnilo? Kuchyně je skoro stejná, v poličkách přibyly suvenýry z cest. Momentálně je poslední hostitelka doma, protože trošku marodí, ale velkou radost jí dělá malý vnouček. Zlatuše je vyvařená kuchařka, která ráda ochutná něco exotického, ale doma je spíš na klasiku.
Jako úkol týdne zopakuje svůj tvarůžkový závin, jenže i mistr tesař se někdy utne – a Zlata slaný štrúdl připálí. Pak už ale nepokazí nic: chutný je lehký tuňákový salát, po němž následuje silná valašská kyselice, která chutná všem. Na hlavní chod je panenka v pepřové omáčce. Na maso se chvíli čeká a návštěva si mezitím prohlíží fotoknihy z cest. Při manipulaci se skleněným stolkem dojde k nehodě a sklo se rozbije. A hostitelka to musí jít trochu rozdýchat ven na vzduch… „Mrzelo mě to hodně,“ konstatuje naštvaně Zlatka. U stolu je už ale nálada na vzestupu a k překvapení všech je panenka s pepřovou omáčkou a hranolky jen středně propečená. Najednou to Zlatuši nevadí?! Zábava s héliovou bombou překvapí Martina ještě víc, to by od hostitelky nečekal. A proč Zlatka servíruje mezi jídly citronový sorbet? To se dozvíte, když si nenecháte ujít finále speciálního dílu Legendy se vracejí:
Kdo to v tomto výročním kulinářském klání nakonec vyhraje? Bude to jediný šťastlivec, nebo se bude výhra dělit? Sledujte výjimečné Prostřeno! A pokud s výsledkem nesouhlasíte, vezměte spravedlnost do vlastních rukou a hlasujte!
Dívejte se od pondělí do pátku od 17.50 na Primě. SLEDUJTE PROSTŘENO ONLINE