Prostřeno! Všichni čekají, jestli Iva dorazí!
Podnikatel ve stavebnictví Jaroslav (50) miluje maso, hodně sladké dezerty a uvaří romskou kuchyni.
Uprostřed týdne se hosté těší na tradiční romská jídla, která jsou na Jardově jídelníčku, a stále ještě čekají, zda do jeho velkého a naklizeného bytu konečně dorazí také Iva. Dobře si pochutnat nebo se pobavit mohou samozřejmě i ve čtyřech, a hostitel se Ivinou nepřítomností rozhodit nehodlá. Když zazvoní zvonek u dveří, na prahu nestojí mladá žena, ale kapela, kterou si hostitel, který prý sám také kdysi hrával, pozval na svoji hudební zábavu. Než si ale soupeři zatancují, ochutnají středeční menu. Jak si uprostřed týdne pochutnají? Třetí hostitel, tatínek dvou rozjívených kluků, uznává tradiční hodnoty i tradiční chutě, některé recepty odkoukal doma od maminky.
Smutná chvilka
Na úvod budou holubky s mletým a uzeným masem a rýží, dušené v rajském protlaku. Ty sice někomu připomínají závodku, ale chutnají. Jaroslav se polévkového koření nebojí, jeho vývar bez chuti nebude, ale jsou v něm dost velké kusy zeleniny. Následují halušky, které překvapivě nebudou ani se zelím nebo s brynzou a slaninou, ale s balkánským sýrem, s kousky vepřového masa a přepáleným máslem. Právě tak prý dělali halušky u hostitele doma, kde je stále často vaří, a Jardovi to jde s prkýnkem a těstem svižně od ruky. Hlavní chod ale ve výsledku nevypadá moc vábně a ani chuťově všechny neuspokojí.
Romská hudba
Originálem je i Jardův smetanový nepečený dezert s jahodami, který prý někdy dělá doma pro rodinu. Jak bude Jaroslav odteď hlasovat? Je to taktik?
Dívejte se na Prostřeno! každý všední den od 17.50 a hlasujte!