5 horkých drinků, které vás v zimě zahřejí na těle i na duši
Mrazivé dny a něco dobrého k pití na zahřátí. To je kombinace, která snad nikdy neomrzí. Když si ještě navíc přimyslíte praskající krb, příjemnou hudbu či film a bílo za oknem, jedná se jistě o představu ideálně stráveného odpoledne nebo večera. Zalít v hrnku pytlík s čajem vám sice moc práce nedá, ale ani vás to nijak zvlášť neuspokojí. Zkuste se odměnit něčím chuťově zajímavějším!
Máme pro vás recepty na domácí horké drinky plné chutí a vůní, jejichž příprava je rychlá a snadná. A ručíme za to, že po jejich vypití roztají i ti největší zmrzlíci!
Moštový svařák bez alkoholu
Co budete potřebovat na 4 hrnky:
- 800 ml jablečného moštu
- 1 svitek skořice
- 4 hřebíčky
- 2 cm čerstvého zázvoru
- 2 sáčky černého čaje
- citron a jablko na podávání
Postup:
1. Mošt nalijte do hrnce a přidejte skořici a hřebíček.
2. Zázvor oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Přidejte ho do moštu.
3. Mošt přiveďte k varu a nechte 2 minuty vařit. Poté odstavte.
4. Do moštu ponořte sáčky čaje a nechte asi 3 minuty louhovat. Poté je vyjměte a mošt sceďte.
5. Svařený mošt rozdělte do 4 hrnků a podávejte s citronem a kousky čerstvého jablka, případně i svitky skořice místo lžiček.
Hot Toddy na bázi vodky
Co budete potřebovat na 1 sklenici:
- 4 cl vodky
- 1–2 lžičky medu (podle chuti)
- 1 cl čerstvé citronové šťávy
- 15 cl horké vody
- 2–3 plátky čerstvého zázvoru
- citron, hřebíček
Postup:
1. Do vhodné sklenice na horké nápoje přidávejte postupně všechny suroviny.
2. Důkladně promíchejte.
3. Dozdobte hřebíčkem zapíchaným v plátku citronu a podávejte.
Golden milk
Co budete potřebovat na 1 hrnek:
- 1 hrnek mléka (živočišného nebo rostlinného, např. mandlového)
- 1 lžíci čerstvé nebo 1 lžičku sušené mleté kurkumy
- 1/2 lžičky mleté skořice
- špetku kajenského pepře
- 1 lžíci medu
- 1 lžičku másla
Postup:
1. Do hrnce nalijte mléko, přidejte oloupanou čerstvou nebo sušenou mletou kurkumu, skořici, pepř a máslo a povařte asi 3 minuty.
2. Mléko přeceďte do hrnku a jakmile trošku zchladne, vmíchejte do něj med a ihned podávejte.
Svařené víno s whisky
Co budete potřebovat na 4 hrnky:
- 1/2 pomeranče
- 1/2 citronu
- 2 mandarinky
- 75 g třtinového cukru
- 3 hřebíčky
- 1/2 tyčinky skořice
- 1 bobkový list
- 1 vanilkový lusk
- 1 badyán
- špetku muškátového oříšku
- 75 cl červeného vína
- 10 cl whisky
Postup:
1. Citrusy důkladně opláchněte.
2. Z pomeranče, mandarinek a citronu vykrájejte dužinu. Vymačkejte z ní šťávu a spolu se slupkami ji vložte do pánve. Vsypte cukr a nechte jej rozpustit.
3. Přidejte koření, zakápněte trochou vína a svařte, aby se všechny chutě a vůně uvolnily. Jakmile začne směs houstnout/sirupovatět, je hotovo.
4. Zbylé víno s whisky ohřejte a ochuťte kořeněným sirupem. Dozdobte sušeným ovocem (například sušeným plátkem pomeranče či citronu) a podávejte.
Horká čokoláda se sušeným chilli
Co budete potřebovat na 1 hrnek:
- 4 cl likéru Baileys Original
- 10 cl horké čokolády
- šlehačku
- čokoládové vločky, marshmallow a sušenou chilli papričku
Postup:
1. Čokoládu ohřejte na slabém plameni a pro její zjemnění přidejte kapku mléka nebo smetany.
2. Do sklenice si odměřte 4 cl likéru Baileys a až bude čokoláda dostatečně horká, přilijte jej.
3. Navrch přidejte šlehačku, ozdobte čokoládovými vločkami, marshmallow a sušenou chilli papričkou, která podtrhne celkovou chuť.