Recepty

11. ledna 2019 06:00

Anna Kopečková

Co se starším chlebem a pečivem? Nevyhazujte je, ale chutně zrecyklujte!

Neznám domácnost, kde by se její manažeři dokázali strefit do přesného množství nakupovaného pečiva (dnes to doma se zhruba šedesátiprocentní účinností řešíme IHNED PO NÁKUPU esemeskami typu: mám housky). Pečivo obvykle bezhlavě nakupují i jinak zcela nevařiví členové domácnosti. Kdo by odolal nabídce těch báječných pekařství, kterých je dnes všude plno. A tak chléb i pečivo v domácnostech obvykle přebývá a také se nejčastěji vyhazuje. Což je chyba!

Tak tedy, přátelé: pečivo se nevyhazuje. To, o nějž už nemáme zájem, můžeme:

  • rozdrobit a dát ptáčkům nebo na kompost jiným živočichům
  • rozemlít – po případném zbavení kůrek, které zužitkujeme podle předchozího bodu, nakrájet, vysušit a rozemlít na strouhanku (ta z vícezrnného pečiva je obzvlášť skvělá)
  • kreativně přetvořit (například podle receptu níže).

Ideální uchovávání pečiva

Na suchém místě, nejlépe v čistém látkovém sáčku nebo zabalené v utěrce (pobyt v mikrotenu pečivu, obzvlášť ještě teplému, nesvědčí, při delším uskladnění se zvyšuje riziko zplesnivění), případně v klasickém dřevěném „chlebníku“ nebo ošatce, zakryté utěrkou.

Rezerva a/nebo záchrana případného přebytku: do mrazáku (chléb je šikovné si předkrájet).

Vhodné využití zbytků

» jako součást zapékaných pokrmů (sladké i slané varianty „zemlbáby“)

» do karbanátků a sekaných (masových i jiných)

» na zahušťování omáček a polévek

» na strouhanku – na obalování i na vytvoření posypky pokrmu či krusty zapékaných jídel

» tvrdší pečivo – na rychlé rozpékané sendviče, na topinky

» na krutony do polévky

» pro ptáčky na zimu…

Recept pro vás, který je důkazem, že v jednoduchosti je krása a strouhanka neslouží jen k obalování:

Těstoviny se strouhankovým pestem

Přesto, a možná právě proto, že jsem rozená recyklátorka, když se někde objeví potvrzení faktu, že podobná jídla mohou dosáhnout na hodně vysoké mety, pokaždé zažívám obrovský pocit uspokojení. Když se před mnoha lety začal na světové gastronomické „scéně“ ve všech pádech skloňovat pojem cucina povera, tedy chudá kuchyně italského venkova, bylo to pro mnohé jako zjevení. Jídla, v nichž počet přísad spočítáte na prstech jedné ruky a pro které často nemusíte ani do krámu, ovšem neoblažují jen šetřílky. I ty, které nehřeje pocit, že se nic nevyhodilo a vše zužitkovalo, okouzluje jejich chuť, přímočarost a jednoduchost. Ale abychom se tou chválou prostoty zase nezakuckali – pro olej i sýr platí i bonmot Oscara Wildea o tom, že má velmi prostý vkus. Má totiž rád jen to nejlepší.

Co budete potřebovat:

  • velkou hrst lístků bazalky
  • 50 g strouhanky z den starého pečiva
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 75 ml extra panenského olivového oleje
  • 100 g parmazánu
  • 400 g špaget (1 balíček)

Postup:

1. Lístky bazalky, strouhanku, česnek a špetku soli rozmixujte. Nechte mixér běžet a do směsi pomalu přikapávejte olej a 30 ml studené vody. Mixér zastavte a seškrabte směs ze stěn mísy, pak šlehejte dál. Pesto přesuňte do podávací mísy a vmíchejte k němu nastrouhaný parmazán.

2. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby zůstaly al dente. Sceďte je, ale ne úplně dosucha, trochu vody z vaření na nich ponechte. Vsypte je do mísy k pestu, zlehka promíchejte a podávejte.

Zdroj: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové

Sdílejte článek

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 14. 12. 2024

Máte od někoho blízkého podivné vibrace? Je pravděpodobné, že se na vás tato osoba nezlobí. Možná se jen obává nadcházejících změn v profesním prostředí. Vše nasvědčuje tomu, že tyto obavy jsou neopodstatněné. Nabídněte svému příteli, že ho pozvete na oběd, a jen naslouchejte. Budete moci odlehčit situaci a poskytnout tolik potřebný nadhled.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.