Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Co se starším chlebem a pečivem? Nevyhazujte je, ale chutně zrecyklujte!

Neznám domácnost, kde by se její manažeři dokázali strefit do přesného množství nakupovaného pečiva (dnes to doma se zhruba šedesátiprocentní účinností řešíme IHNED PO NÁKUPU esemeskami typu: mám housky). Pečivo obvykle bezhlavě nakupují i jinak zcela nevařiví členové domácnosti. Kdo by odolal nabídce těch báječných pekařství, kterých je dnes všude plno. A tak chléb i pečivo v domácnostech obvykle přebývá a také se nejčastěji vyhazuje. Což je chyba!
Vydáno: 11.01.2019
Co se starším chlebem a pečivem? Nevyhazujte je, ale chutně zrecyklujte
Co se starším chlebem a pečivem? Nevyhazujte je, ale chutně zrecyklujte Autor: iStock
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Tak tedy, přátelé: pečivo se nevyhazuje. To, o nějž už nemáme zájem, můžeme:

  • rozdrobit a dát ptáčkům nebo na kompost jiným živočichům
  • rozemlít – po případném zbavení kůrek, které zužitkujeme podle předchozího bodu, nakrájet, vysušit a rozemlít na strouhanku (ta z vícezrnného pečiva je obzvlášť skvělá)
  • kreativně přetvořit (například podle receptu níže).

Ideální uchovávání pečiva

Na suchém místě, nejlépe v čistém látkovém sáčku nebo zabalené v utěrce (pobyt v mikrotenu pečivu, obzvlášť ještě teplému, nesvědčí, při delším uskladnění se zvyšuje riziko zplesnivění), případně v klasickém dřevěném „chlebníku“ nebo ošatce, zakryté utěrkou. 

Rezerva a/nebo záchrana případného přebytku: do mrazáku (chléb je šikovné si předkrájet).

Vhodné využití zbytků

» jako součást zapékaných pokrmů (sladké i slané varianty „zemlbáby“)

» do karbanátků a sekaných (masových i jiných)

» na zahušťování omáček a polévek

» na strouhanku – na obalování i na vytvoření posypky pokrmu či krusty zapékaných jídel

» tvrdší pečivo – na rychlé rozpékané sendviče, na topinky

» na krutony do polévky

» pro ptáčky na zimu…

Recept pro vás, který je důkazem, že v jednoduchosti je krása a strouhanka neslouží jen k obalování:

Těstoviny se strouhankovým pestem

Těstoviny se strouhankovým pestem
Těstoviny se strouhankovým pestem
Alenka Hrbková / Recyklovaná kuchařka

Přesto, a možná právě proto, že jsem rozená recyklátorka, když se někde objeví potvrzení faktu, že podobná jídla mohou dosáhnout na hodně vysoké mety, pokaždé zažívám obrovský pocit uspokojení. Když se před mnoha lety začal na světové gastronomické „scéně“ ve všech pádech skloňovat pojem cucina povera, tedy chudá kuchyně italského venkova, bylo to pro mnohé jako zjevení. Jídla, v nichž počet přísad spočítáte na prstech jedné ruky a pro které často nemusíte ani do krámu, ovšem neoblažují jen šetřílky. I ty, které nehřeje pocit, že se nic nevyhodilo a vše zužitkovalo, okouzluje jejich chuť, přímočarost a jednoduchost. Ale abychom se tou chválou prostoty zase nezakuckali – pro olej i sýr platí i bonmot Oscara Wildea o tom, že má velmi prostý vkus. Má totiž rád jen to nejlepší.

Co budete potřebovat:

  • velkou hrst lístků bazalky
  • 50 g strouhanky z den starého pečiva
  • 1 stroužek česneku
  • sůl
  • 75 ml extra panenského olivového oleje
  • 100 g parmazánu
  • 400 g špaget (1 balíček)

Postup:

1. Lístky bazalky, strouhanku, česnek a špetku soli rozmixujte. Nechte mixér běžet a do směsi pomalu přikapávejte olej a 30 ml studené vody. Mixér zastavte a seškrabte směs ze stěn mísy, pak šlehejte dál. Pesto přesuňte do podávací mísy a vmíchejte k němu nastrouhaný parmazán.

2. Těstoviny uvařte podle návodu na obalu tak, aby zůstaly al dente. Sceďte je, ale ne úplně dosucha, trochu vody z vaření na nich ponechte. Vsypte je do mísy k pestu, zlehka promíchejte a podávejte.

Zdroj: Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové

Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové
Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové
archiv Smart Press
Článek je zařazen v: recyklace, chléb, pečivo, těstoviny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama