Recepty z grilu od Pohlreicha a Fabešové. Jak na tortillu z vepřové panenky a bublaninu
„I s malým grilem se dá dělat velikánské divadlo,“ prohlásí šéf a vrhne se na přípravu tortilly z panenky se zeleninou a zakysanou smetanou, kterou nakonec zapeče s čedarem, který by na ni Mexičan rozhodně nedal. Iveta Fabešová se v pořadu Rozpal to, šéfe! tentokrát postarala o vynikající třešňovou bublaninu.
Tortilla s vepřovou panenkou
Suroviny:
- vepřová panenka
- sůl
- pepř
- olej
- žlutá paprika
- červená paprika
- červená cibule
- bílá cibule
- jarní cibulka
- sušený medvědí česnek
- chilli paprička
- čerstvý koriandr
- zakysaná smetana
- sýr cheddar
Postup:
Maso řádně osolte a opepřete. Dejte ho na rozpálený gril, a než se ze všech stran opeče, připravte si teplou zeleninu. Na oleji začněte restovat obě cibule nakrájené na proužky. Přidejte větší kousky paprik a jarní cibulku. Ochuťte solí, pepřem a sušeným medvědím česnekem. Nasekejte k zelenině jednu chilli papričku a pak do ní vmíchejte zakysanou smetanu a čerstvý koriandr.
Panenku můžete v průběhu opékání ještě rozříznout, otevřít a dát znovu na gril, aby byla rychleji hotová. Před dopečením ji pokapejte olivovým olejem. Pak nakrájejte maso na kousky a přidejte ho k zelenině. Tortillu dejte změknout na gril, naplňte ji připravenou teplou směsí a pečlivě zabalte. Navrch položte plátky čedaru a dejte tortillu ještě na chvíli na gril. Jakmile sýr povolí, můžete podávat.
Recept na třešňové clafoutis (bublanina)
Suroviny:
Těsto
- 100 g vajec
- 100 g cukru krupice
- špetka soli
- 100 g mandlové mouky
- 30 g hladké mouky
- 300 g crème fraîche
- 500 g celých třešní bez pecek
- moučkový cukr na posypání
- máslo na vymazání formy
- třtinový cukr na vysypání formy
Postup:
Formu o průměru 20 cm vymažte máslem a vysypte třtinovým cukrem. Mandlovou mouku smíchejte s cukrem a přidejte dvě vejce. Přidejte hladkou mouku a crème fraîche. Řádně promíchejte a těsto vlijte do vysypané formy. Poklaďte třešněmi a vložte do trouby nebo grilu předehřátého na 170 °C. Pečte zhruba 25 minut. Po upečení pocukrujte. Jíst můžete přímo lžičkou z formy.