Perfektní vařená vejce: Tajné triky jak uvařit a oloupat dokonalé vejce natvrdo!
Vařené vajíčko je klasika nejen na velikonoce! Chcete ho úplně perfektní? Naučte se několik zlepšováků a triků, které dovedou vaše snažení k dokonalosti!
Možná už plánujete pohoštění na Velikonoce. Kolik vajec letos uvaříte? Do pomazánek, na barvení, plněná nebo třeba jen tak s chlebem a pažitkou k snídani.
Uvařit vajíčko vypadá jako ta nejjednodušší věc na světě, ale je to trochu jako se slavným vejcem Kryštofa Kolumba: snadné to je, když víte, jak na to!
Vajíčko je skvělá volba k snídani, na přesnídávku nebo rychlou večeři. Už dávno neplatí, že patří mezi nezdravé potraviny, právě naopak! Vajíčko se řadí mezi nejvýživnější potraviny na světě! A má to svou logiku, vždyť kdybychom ho slepici nesebrali, vzniklo by uvnitř kuře. Jedno vejce natvrdo obsahuje vitaminy A, E, B5, B12, B2 a vitamin D, dále fosfor, selen, kyselinu listovou, vápník i zinek. To vše v jednom kulatém balení.
Neztloustnete po nich, je plné kvalitních bílkovin a obsahuje zdravé tuky, zato sacharidy ve výrazné menšině. Navíc vás zasytí na dlouho, i když jedno vařené vejce má asi jen 77 kalorií.
Jak vajíčko uvařit, aby bylo prostě perfektní?
- Perfektní vejce natvrdo je hračka, když ovšem víte, jak na to! Zkuste se držet našeho vaječného manuálu a osvojte si několik zlepšováků vedoucích k dokonalosti!
- Než se pustíte do vaření vajíček, musí mít pokojovou teplotu. Vyndejte je proto z lednice a nechte ohřát. Dělá se to proto, že vejce s pokojovou teplotou ve vroucí vodě neprasknou a budou perfektní.
- Možná nemáte čas čekat, pak můžete zkusit malý fígl. Do vody v hrnci zkuste nalít lžičku octa, díky kterému vajíčka také nepopraskají.
- Vajíčka musí být při vaření celá ponořená. Proto vyberte hrnec, do kterého se vejde tolik vody i vajec, aby tuto podmínku splnily.
- Pozor, než vajíčka dáte dovnitř, musí se voda v hrnci už vařit! Teprve pak vkládáte vejce.
- Musíte sledovat hodinky. Pokud zapomínáte, nastavte si časovač na požadovaný čas.
- Vajíčka natvrdo se mají vařit 10 minut, aby měla lehce krémový vnitřek. Ale nejdéle 12, pak je určitě převaříte!
- Po uvaření vložte okamžitě vajíčka buď do vody s ledem, nebo je ochlaďte pod tekoucí studenou vodou.
- Nenechávejte je na plotně v hrnci s horkou vodou, vařila by se dál! Převařený žloutek je suchý a drolí se.
A jak vařená vejce nejjednodušeji oloupat?
Určitě víte, jak je frustrující, když se nedaří oloupat vařené vejce a celé ho tím pokazíte? Pokud skořápka hladce nesklouzne z bílku, máte zaděláno na vaječný malér. Vejce se přilepí ke skořápce a v lepším případě vám vznikne hrbolatý a nevzhledný jedinec. V horším vejce celé rozlomíte.
Pro zajištění spolehlivého procesu loupání zkuste několik nejoblíbenějších tipů a triků, díky nimž oloupete vajíčka jedna báseň.
- Opravdu platí, že vejce se vkládá do vody, až když vaří. Pokud to neuděláte, zmenšujete si šance na hladké oloupání!
- Dbejte na dobu spotřeby vajíčka. Pravidlo je, že starší vejce se snáze loupají. Pokud můžete trochu plánovat, používejte vejce, která byla v lednici alespoň týden. Jak vejce zrají, jejich vlhkost se postupně uniká přes póry ve skořápce, což způsobuje, že se na koncích rozpínají jakési vzduchové kapsy. To má za následek uvolnění skořápky z vaječného bílku a snáz se loupají.
- Zásada naprosto zásadní: loupejte pouze vychlazená vejce!
- Loupejte od širšího konce! Jakmile jsou vejce chladná, odloupněte skořápku ze silnějšího konce.
- Loupejte pod tekoucí vodou, to je další osvědčená rada! Pokud zápasíte, studená tekoucí voda pomůže oddělit skořápku od vejce.
autor: Kamila U.