Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Proklatě chutná Itálie: Tyto dobroty musíte ochutnat!

Do Itálie se jezdí nejenom za láskou k památkám a moři, ale především za skvělým jídlem, které právě na Apeninském poloostrově chutná jednoduše božsky. Máme pro vás tipy, díky kterým proměníte každou párty v neobyčejný gurmánský zážitek.
Vydáno: 31.08.2018
Proklatě chutná Itálie: Tyto dobroty musíte ochutnat
Proklatě chutná Itálie: Tyto dobroty musíte ochutnat Autor: istock.com
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Tyhle delikatesy podávejte a i tchyni spadne brada.

Sýry původem z Itálie

Se sýry z marketu nikoho dvakrát nepřekvapíte. Místo toho dejte šanci těm ryze italským, na které si zajděte přímo do sýrárny. Počítejte ale s tím, že se budete vracet poměrně často, ta chuť je totiž nepopsatelná.

Jaké sýry vás nadchnou? Jednoznačně smetanová gorgonzola s výraznou chutí typu piccante či naopak ta jemná a méně výrazná dolce. Co s ní? Klidně si ji jen tak namažte na italskou bagetku, její máslová konzistence vám to umožní.

Nudí vás klasické česnekové jednotlamky? Nedivíme se! Chce to změnu, proto sáhněte po nadýchaném italském krému z gorgonzoly spolu s ricottou.

Smetanový krém s gorgonzolou a ořechy!

Jak na ni? Je to opravdu snadné!

  • 150 g gorgonzoly, doporučuji tu pikantní
  • 150 g ricotty, pokud máte rádi jemnější verzi, přidejte jí klidně více
  • hrst vlašských či piniových oříšků, pepř, případně hruška (1ks)

Stačí ingredience smíchat, propojit a následně dochutit pepřem, nasekanými vlašskými ořechy. V létě ji sem tam vylepším také o nastrouhanou hrušku.

Pokud rádi kouzlíte v kuchyni, určitě vyzkoušejte božskou italskou focacciu. Na webu Prima FRESH pro vás máme skvělý recept:

Dýňová či mrkvová polévka s parmazánem a italskou šunkou

Nechce se vám stát v tomto vedru u plotny, ale vaše rodinná smečka doslova šilhá hlady? Vyzrajte to na to rychle a chutně. Vsaďte na zeleninový krém, který vytuníte do dokonalosti.

Možná to už dávno víte, možná taky ne. Ale mrkvový krém údajně vařila moc ráda princezna Diana pro svého milovaného Charlese. Když této neobyčejné polévce dáte šanci, třeba konečně pochopíte, co je na ní tak úžasně chutného.

  • 500 g mrkve či dýně
  • oříšek másla, olivový olej
  • středně velká cibule
  • 3 větší brambory
  • 250 ml smetany (12 %)
  • starší italská bagetka, bylinkové máslo na opečení
  • parmská šunka a nastrouhaný parmazán
  • koření a sůl podle chuti

Nakrájenou zeleninu podusíme na cibulce s trochou másla či případně olivového oleje, vaříme do změknutí, rozmixujeme ponorným mixérem a dochutíme. Servírujeme nejen s opečenou bagetkou na bylinkovém másle, ale také bohatě zasypeme orestovanou parmskou šunkou a hoblinkami parmazánu.

La dolce vita – láska na první ochutnání. Semifreddo vás nadchne

Italská gastronomie kraluje také v rámci vyhlášených dezertů a sladkých dobrot. Pokud ujíždíte na tiramisu, určitě dodržujte tradici a dopřejte si typické italské suroviny. Preferujte mascarpone, dlouhé cukrářské piškoty (zkuste to jako my v redakci a upečte si aspoň jednou oblíbené italské savoiardi), hořké kakao a italský mandlový likér. Jak jsem na cestách Itálií poznala,  tak Italové do něj podle místních zvyklostí přidávají dokonce někde i koňak, whiskey či marsalu (sicilské likérové víno). Jakmile ochutnáte tuto nefalšovanou verzi, už nikdy vás nenadchne ta z pomazánkového másla, dětských piškotů a tolik oblíbeného českého (ne)rumu.

Semifreddo můžete dochutit na několik způsobů, nicméně chuti ořechů a čokolády spolu s vanilkovým luskem se opravdu jen tak něco nevyrovná. Jedná se o mražený krém, který v Itálii děti i dospělí doslova milují. A vy budete odteď na tom podobně!

Budeme potřebovat:

  • 1 x mascarpone
  • 3 až čtyři žloutky, záleží na velikosti
  • až 5 lžic holandského kakaa (doma milujeme opravdu čokoládovou chuť)
  • 225 ml smetany na šlehání
  • 50–60 g krupicového cukru, někdy se navíc přidává i med
  • čokoládové hobliny, vanilkový lusk

Žloutky s poloviční dávkou cukru utřeme do pěny, zbylou část cukru umixujeme  se šlehačkou, opatrně přidáme italský sýr, hobliny čokolády a trochu zrníček z vanilkového lusku, následně smetanovou část spojíme se žloutky, ingredience propojíme a nalijeme do úzké a vyšší nádoby tzv. do srnčího hřbetu. Posypeme hoblinkami čokolády, piniovými oříšky či opraženými lískovými jádry. Božsky také chutná, když semifreddo zasypete italskými mandlovými sušenkami cantuccini. I ty se snadno upečete doma, ty kupované totiž nejsou ono.

Vyzkušejte i recept z Prima FRESH na semifreddo s lentilkami:

-LZ-

Článek je zařazen v: Itálie, cestování, gorgonzola, italské sýry, italská kuchyně
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama