Žloutkové věnečky. S tímto receptem se stanete Šéfem za pár minut

Zdeněk Pohlreich je miluje a vy si je oblíbíte také. V dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut vyzve Zdeněk Pohlreich cukrářku Ivetu Fabešovou, aby připravila lahodné žloutkové věnečky z odpalovaného těsta. A tady je rozepsaný recept na tuto oblíbenou cukrovinku:

Recept na žloutkové věnečky od Ivety Fabešové

Jak říká Iveta Fabešová, je věčná škoda upéct kvalitní odpalované těsto a pak ho naplnit pudinkem. Do věnečků prostě patří poctivý žloutkovo-vanilkový krém. Odpalované těsto:

  • 150 g plnotučného mléka
  • 150 g vody
  • 3 g soli
  • 120 g másla
  • 180 g hladké mouky
  • 300 g vajec

Žloutkovo-vanilkový krém:

  • 1/2 vanilkového lusku
  • 436 g plnotučného mléka
  • 120 g žloutků
  • 87g cukru krupice
  • 35 g kukuřičného škrobu
  • 30 g másla
  • poleva
  • cukrový fondán
  • voda

Postup:

Začněte odpalovaným těstem. Mléko s vodou nalijte do hrnce, přidejte máslo a jakmile bude směs vřít, vsypte do hrnce naráz hladkou mouku. Začněte takzvaně odpalovat, míchejte směs, dokud se na dně hrnce nevytvoří povlak. Pak přendejte těsto do mixéru a nechte ho trochu vychladnout. Postupně k němu přidávejte vejce. Konzistence těsta by měla být polotekutá. Přendejte ho do cukrářského sáčku se zubatou špičkou a nastříkejte zhruba půl centimetru vysoké věnečky na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 25 minut. Troubu během pečení neotvírejte.

Než budou věnečky upečené, připravte si krém. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte celý vanilkový lusk i s vyškrabanými semínky a nechte zahřát. V míse smíchejte žloutky s cukrem a na závěr míchání přisypte škrob, případně pudink. Na žloutkovou směs nalijte horké mléko, promíchejte a vraťte do hrnce. Znovu směs přiveďte k varu a zhruba minutu za stálého míchání povařte. Přelijte krém opět do mísy a vmíchejte máslo. Horký krém přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho do lednice vychladnout.

Upečené věnečky vyndejte z trouby a než vychladnou, rozpusťte v hrnci fondán s trochou vody. Cukrová hmota by neměla dosáhnout více než 45 °C. Rozřízněte věnečky napůl, vrchní část namočte do fondánu. Spodní část naplňte připraveným studeným krémem a přiklopte.

Recepty za pár korun zvládne podle návodů Zdeňka Pohlreicha a Ivety Fabešové každý!

Šéfem za pár minut sledujte ve čtvrtek ve 22:55 nebo v repríze v neděli od 10:30 na Primě.


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 19. 4. 2024

Berani, dnes bude ve vzduchu vládnout lehkovážná, téměř bláznivá energie. Vesmír vás vybízí, abyste se vzdali železného sevření seznamu povinností a trochu se pobavili. Představte si všechen tlak, který na sebe vyvíjíte, jako kouli na noze, kterou je třeba uvolnit. Není důvod brát se neustále tak vážně.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.