Žloutkové věnečky. S tímto receptem se stanete Šéfem za pár minut
Zdeněk Pohlreich je miluje a vy si je oblíbíte také. V dalším dílu pořadu Šéfem za pár minut vyzve Zdeněk Pohlreich cukrářku Ivetu Fabešovou, aby připravila lahodné žloutkové věnečky z odpalovaného těsta. A tady je rozepsaný recept na tuto oblíbenou cukrovinku:
Recept na žloutkové věnečky od Ivety Fabešové
Jak říká Iveta Fabešová, je věčná škoda upéct kvalitní odpalované těsto a pak ho naplnit pudinkem. Do věnečků prostě patří poctivý žloutkovo-vanilkový krém. Odpalované těsto:
- 150 g plnotučného mléka
- 150 g vody
- 3 g soli
- 120 g másla
- 180 g hladké mouky
- 300 g vajec
Žloutkovo-vanilkový krém:
- 1/2 vanilkového lusku
- 436 g plnotučného mléka
- 120 g žloutků
- 87g cukru krupice
- 35 g kukuřičného škrobu
- 30 g másla
- poleva
- cukrový fondán
- voda
Postup:
Začněte odpalovaným těstem. Mléko s vodou nalijte do hrnce, přidejte máslo a jakmile bude směs vřít, vsypte do hrnce naráz hladkou mouku. Začněte takzvaně odpalovat, míchejte směs, dokud se na dně hrnce nevytvoří povlak. Pak přendejte těsto do mixéru a nechte ho trochu vychladnout. Postupně k němu přidávejte vejce. Konzistence těsta by měla být polotekutá. Přendejte ho do cukrářského sáčku se zubatou špičkou a nastříkejte zhruba půl centimetru vysoké věnečky na plech vyložený pečicím papírem. Pečte v troubě vyhřáté na 180 °C zhruba 25 minut. Troubu během pečení neotvírejte.
Než budou věnečky upečené, připravte si krém. Do rendlíku vlijte mléko, přidejte celý vanilkový lusk i s vyškrabanými semínky a nechte zahřát. V míse smíchejte žloutky s cukrem a na závěr míchání přisypte škrob, případně pudink. Na žloutkovou směs nalijte horké mléko, promíchejte a vraťte do hrnce. Znovu směs přiveďte k varu a zhruba minutu za stálého míchání povařte. Přelijte krém opět do mísy a vmíchejte máslo. Horký krém přikryjte potravinářskou fólií a dejte ho do lednice vychladnout.
Upečené věnečky vyndejte z trouby a než vychladnou, rozpusťte v hrnci fondán s trochou vody. Cukrová hmota by neměla dosáhnout více než 45 °C. Rozřízněte věnečky napůl, vrchní část namočte do fondánu. Spodní část naplňte připraveným studeným krémem a přiklopte.
Recepty za pár korun zvládne podle návodů Zdeňka Pohlreicha a Ivety Fabešové každý!
Šéfem za pár minut sledujte ve čtvrtek ve 22:55 nebo v repríze v neděli od 10:30 na Primě.