Recepty

18. prosince 2018 06:01

Anna Kopečková

Štědrovečerní kapr bez kostí? Naučíme vás, jak ho připravit

Smažený kapr s bramborovým salátem patří k českým Vánocům stejně, jako cukroví nebo stromeček. Nejčastěji se obalují a smaží klasické podkovy. Jejich velkou nevýhodou ale je, že jsou plné kostí. A tak abyste letos měli o něco méně strachu ze zapíchnuté kosti v krku, zkuste pro změnu připravit kapří filet.

Kapr je opravdu chutná ryba, dokonce i Francouzi ho považují za lahůdku. Velmi ale záleží na tom, odkud pochází a jak s ním v kuchyni naložíte. Chyby se dají udělat už při kuchání, pokud není ryba zbavena krve nebo dojde k protrhnutí žluči. Často si rybí maso kazíme i dlouhým nakládáním do citronové šťávy. Ta je poměrně agresivní a kapřímu masu prospěje, jen pokud ho v ní necháte krátkou dobu, jinak se začne rozpadat. Chcete-li kapří maso vylepšit jeho naložením, zkuste mléko, víno nebo pivo. V takové lázni můžete kapra nechat klidně i přes noc, jeho maso se díky tomu zjemní a zmizí nepříjemný pach.

A další věc, která nám vánoční chuťový zážitek může znepříjemnit, jsou kosti. Abyste je nemuseli z masa vybírat přímo na talíři, ukážeme vám, jak se jich zbavit předem. Díky odstranění žeberních kostí a prořezáváním menších kůstek zůstane krásný kus kapřího masa bez kostí, který pak stačí jen nakrájet, obalit a usmažit.

Podívejte se, jak na to:

Základem je mrtvý vykuchaný kapr. Nejdříve odřízněte hlavu, řez udělejte hned na skřelemi šikmo od hřbetu k břišní části tak, aby skončil těsně za prsní ploutví. Z hlavy můžete připravit vývar pro základ rybí polévky.

TIP: Skřele se nacházejí na předělu mezi hlavou a tělem, který chrání žábry před vnějším poškozením.

Odřízněte ocasní ploutev.

Podélným řezem kolem páteře rozřízněte kapra na dvě poloviny. Řez udělejte od hlavy směrem k ocasu a ostřím nože kopírujte silné žeberní kosti do jejich zhruba dvou třetin.

Obě poloviny kapra položte vnitřní částí dolů a opatrně odřízněte hřbetní kost a vznikne krásný filet z kapra. Řez opět začínejte směrem od hlavy k ocasní části.

Z takto očištěného filetu kapra bez hřbetní kosti odstraníme i kosti žeberní. Filet si obraťte kostmi nahoru a seřezávejte je směrem od páteře k břišní části. Ideálně použijte dlouhý tenký ostrý nůž, abyste odstranili více kostí najednou. Ořez z kapra najde své využití pří přípravě rybí polévky.

Nyní se ve filetu nacházejí už jen drobné kůstky, které jsou rozmístěny po celém trupu kapra. Hustými řezy ve vlákně masa je ale můžete rozporcovat na zhruba 3 milimetry krátké.

Foto: archiv Globus

Sdílejte článek
Štítky Vánoce kapr

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 17. 4. 2024

Berani, dnes se vám může přihodit nečekaná finanční událost. Možná budete stát s otevřenou obálkou v ruce a nebudete schopni slova. Ať už se jedná o nečekaný bonus, dárek nebo překvapivou dividendu z akcií, investujte peníze moudře. V poslední době jste utratili spoustu peněz a bylo by dobré, abyste začali doplňovat bankovní konto.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.