Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.

Štědrovečerní kapr bez kostí? Naučíme vás, jak ho připravit

Smažený kapr s bramborovým salátem patří k českým Vánocům stejně, jako cukroví nebo stromeček. Nejčastěji se obalují a smaží klasické podkovy. Jejich velkou nevýhodou ale je, že jsou plné kostí. A tak abyste letos měli o něco méně strachu ze zapíchnuté kosti v krku, zkuste pro změnu připravit kapří filet.
Vydáno: 18.12.2018
Štědrovečerní kapr bez kostí
Štědrovečerní kapr bez kostí Autor: profimedia.cz
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Kapr je opravdu chutná ryba, dokonce i Francouzi ho považují za lahůdku. Velmi ale záleží na tom, odkud pochází a jak s ním v kuchyni naložíte. Chyby se dají udělat už při kuchání, pokud není ryba zbavena krve nebo dojde k protrhnutí žluči. Často si rybí maso kazíme i dlouhým nakládáním do citronové šťávy. Ta je poměrně agresivní a kapřímu masu prospěje, jen pokud ho v ní necháte krátkou dobu, jinak se začne rozpadat. Chcete-li kapří maso vylepšit jeho naložením, zkuste mléko, víno nebo pivo. V takové lázni můžete kapra nechat klidně i přes noc, jeho maso se díky tomu zjemní a zmizí nepříjemný pach.

A další věc, která nám vánoční chuťový zážitek může znepříjemnit, jsou kosti. Abyste je nemuseli z masa vybírat přímo na talíři, ukážeme vám, jak se jich zbavit předem. Díky odstranění žeberních kostí a prořezáváním menších kůstek zůstane krásný kus kapřího masa bez kostí, který pak stačí jen nakrájet, obalit a usmažit

Podívejte se, jak na to:

Filetování kapra 1
Filetování kapra 1

Základem je mrtvý vykuchaný kapr. Nejdříve odřízněte hlavu, řez udělejte hned na skřelemi šikmo od hřbetu k břišní části tak, aby skončil těsně za prsní ploutví. Z hlavy můžete připravit vývar pro základ rybí polévky. 

TIP: Skřele se nacházejí na předělu mezi hlavou a tělem, který chrání žábry před vnějším poškozením.

Filetování kapra 2
Filetování kapra 2

Odřízněte ocasní ploutev.

Filetování kapra 3
Filetování kapra 3

Podélným řezem kolem páteře rozřízněte kapra na dvě poloviny. Řez udělejte od hlavy směrem k ocasu a ostřím nože kopírujte silné žeberní kosti do jejich zhruba dvou třetin.  

Filetování kapra 4
Filetování kapra 4

Obě poloviny kapra položte vnitřní částí dolů a opatrně odřízněte hřbetní kost a vznikne krásný filet z kapra. Řez opět začínejte směrem od hlavy k ocasní části.

Filetování kapra 5
Filetování kapra 5

Z takto očištěného filetu kapra bez hřbetní kosti odstraníme i kosti žeberní. Filet si obraťte kostmi nahoru a seřezávejte je směrem od páteře k břišní části. Ideálně použijte dlouhý tenký ostrý nůž, abyste odstranili více kostí najednou. Ořez z kapra najde své využití pří přípravě rybí polévky.

Filetování kapra 6
Filetování kapra 6

Nyní se ve filetu nacházejí už jen drobné kůstky, které jsou rozmístěny po celém trupu kapra. Hustými řezy ve vlákně masa je ale můžete rozporcovat na zhruba 3 milimetry krátké.

Foto: archiv Globus

Článek je zařazen v: Vánoce, kapr
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama