Seriály a filmy

14. listopadu 2023 13:57

Komerční sdělení

Režijní debut Jitky Čvančarové Vlaštovka nabízí napětí a lidsky silný příběh

Již tento pátek 17. listopadu se v české premiéře hry Vlaštovka představí Jitka Čvančarová a Daniel Krejčík. Emotivní, a především lidsky silný příběh, který na motivy skutečné události napsal španělský dramatik Guillem Clua, uvede Malá scéna divadla Studio DVA.

Věhlasná učitelka zpěvu ve svém domě přijímá mladého muže, který se chce zdokonalit v hlasové technice. Již úvodní dialogy však dávají tušit, že se v následujícím ději plném narůstajícího napětí začnou překvapivě odkrývat osudové skutečnosti v životech obou postav.

„Mnozí tvrdí, že by si autoři měli při psaní divadelní hry držet určitý odstup od reality. V případě Vlaštovky jsem to neudělal,“ říká ke svému textu Guillem Clua. Hra se podle něj pokouší porozumět důsledkům nenávisti a zkoumá metody, kterými se snažíme zachránit vlastní duši. Clua ještě dodává: „Hlavní postavy mají mnoho důvodů k tomu, aby si vzájemně ublížili, ale dokáží pochopit bolest toho druhého a zabránit tak vnitřnímu zvířeti zvítězit.“  Václav Marhoul, který je uměleckým spolupracovníkem režisérky, si myslí, že: „Vlaštovka je skvělá právě v tom, jak lidsky vychází nesmírně pozitivně.“ Byť podle něj obsahuje a zpracovává zcela zásadní a závažná témata, diváci z ní odejdou víc posílení, citlivější, víc chápající, více smířliví.

Vlaštovka je pro Jitku Čvančarovou výjimečná

Pro Jitku Čvančarovou není Vlaštovka jen režijním debutem a zajímavou hereckou příležitostí, znamená pro ni mnohem víc: „Přišla mi do cesty v období, kdy jsem na nějaký čas poodstoupila od své profese. Její text je však výjimečný a dotýká se základních lidských hodnot, principů a nastavení.“ Hru jí dal přečíst Daniel Krejčík, kterému prošlo za poslední dobu rukama velká spousta scénářů a o Vlaštovce říká, že je jednou z nejlepších divadelních her, co ho za život potkaly. A doplňuje: „Už v půlce jsem byl přesvědčen, že si zaslouží se z papíru dostat na jeviště.“ Oba herci doufají, že diváci, stejně jako hlavní postavy hry, na tuto hodinu zpěvu nikdy nezapomenou.

Českou premiéru uvede 17. listopadu 2023 Malá scéna divadla Studio DVA.

Sdílejte článek
Štítky divadlo Jitka Čvančarová divadelní hra Daniel Krejčík protagonista Václav Marhoul Guillem Clua

Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 5. 2024

Tento den nemusí patřit k vašim oblíbeným, Berani. Možná si až příliš uvědomujete omezení, která vám přináší vaše hlavní zaměstnání. Pravděpodobně budete toužit po odpovídající odměně za svou práci. Tento den je vhodný k definování nových osobních a profesních cílů. Budou vás podporovat při plnění vašich povinností. A co takhle mezitím požádat o zvýšení platu?

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.