Dezert, kterým oslníte: Sladké labutě
Vyrobte si efektní dezert, který vám nedá moc práce a rozplyne se na jazyku.
Odpalované těsto, které na výrobu labutí budete potřebovat, je trochu jiné. Ono se totiž nejen peče, ale také vaří. Což neznamená, že by bylo těžší na přípravu. Navíc se z něj dají udělat ty nejkrásnější a nejnadýchanější dezerty. Jen si vzpomeňte na oblíbené větrníky. Nebo malé nadýchané kuličky plněné krémem, kterým se říká profiterolky. A my vám ukážeme, jak z něj upečete krásné a elegantní labutě.
Odpalované těsto krok za krokem
Co budete potřebovat:
• 270 ml vody
• 80 g oleje
• špetku soli
• 200 g hladké mouky
• 4 vejce
1. Do kastrolu nalijte vodu, přidejte olej a malou špetku soli a přiveďte k varu. Do vroucí vody s olejem přisypte prosátou hladkou mouku a důkladně promíchejte.
2. Vzniklé těsto restujte na mírném ohni za stálého důkladného míchání (odpalujte), až se přestane lepit na dno a vařečku.
3. Horké těsto vložte do studené mísy a za stálého míchání a propracovávání ho nechte vychladnout (můžete použít i hnětací robot).
Do studeného těsta vmíchejte jedno po druhém vejce, každé do těsta dobře zatřete a dále propracovávejte vařečkou, až vznikne hladké, husté, leské, ale i měkké a lepkavé těsto.
Jak vyrobíte labutě
Foto: barbarabakes.com
Co budete potřebovat:
• připravené odpalované těsto
• 200 gramů uvařeného vychladlého vanilkového pudinku (krémového) - může být i kupovaný
• 200 g smetany ke šlehání
• trochu vaječného koňaku (lze vynechat)
• cukr podle chuti
1. Třetinu těsta naplňte do cukrářského sáčku s řezanou trubičkou a na vymazaný plech nastříkejte oválky nebo „srdíčka“ (nemáte-li cukrářský sáček, vytvarujte lžící malé hromádky).
2. Ze zbylého těsta nastříkejte sáčkem s úzkou hladkou trubičkou tvary podobné číslici 2.
3. Vše dejte do trouby vyhřáté na 230 °C, krátce zapečte, až se těsto nafoukne (asi 5 minut). Důležité je v tuhle chvíli vydržet a troubu neotvírat, protože by se těsto hezky nenafouklo. Pak snižte teplotu na 160 – 170 °C a dopečte dozlatova.
4. Korpusy nechte vychladnout a mezitím ušlehejte šlehačku do pevna, zlehka vmíchejte pudink a případně trochu vaječného koňaku a cukru, pokud je krém málo sladký.
5. Upečené oválky nebo srdíčka podélně rozkrojte a vrchní díly ještě podélně rozpulte. Na spodní díly nastříkejte cukrářským sáčkem krém, vmáčkněte do něj upečené „dvojky“ jako krky s hlavičkami a na závěr do krému lehce vmáčkněte rozpůlené vršky jako křidélka. Před podáváním labutě pocukrujte.
SLADKÝ TIP: Na naplnění labutí je výborný i karamelový krém.Do kastrůlku nasypte 150 g krupicového cukru a zahřejte ho, až se rozpustí na zlatavý karamel. Opatrně ho zalijte 150 g teplé smetany ke šlehání, na mírném ohni za stálého míchání povařte, až se karamel rozpustí, a nechte vychladit do druhého dne. Pak přidejte ještě 200 g smetany ke šlehání a vyšlehejte do pevna.
A když budete chtít, aby labutě plavaly, můžete k nim ještě připravit čokoládovou omáčku jako sladké „jezero":
170 g tmavé čokolády nastrouhejte a nasypte do kastrůlku. Přelijte ji 250 ml horké smetany na vaření a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí a nevznikne hladká omáčka.
Foto: Marthastewart.com
Mohlo by vám taky chuntat: