Dezert nejen na sváteční den: Karamelový trifle s pusinkami
Trifle je dezert, který uspokojí nejen vaše chuťové, ale i zrakové buňky. Ochutnejte ho v lahodné podzimní verzi.
Trifle je tradiční staroanglický dezert, na němž je sympatických hned několik věcí. Jednak se nemusí péct a jeho příprava vám nezabere moc času. Jednak vypadá krásně, protože se podává ve skleněné míse nebo pohárech a skládá se z několika různě barevných vrstev. Trifle se dá všemožně obměňovat v závislosti na dostupných surovinách, vaší chuti a fantazii. A v neposlední řadě je samozřejmě chuťově vynikající.
A i když to dá asi hodně přemáhání, nezapomeňte ho nechat dobře odležet, aby se všechny chutě rozvinuly a dokonale prolnuly.
Karamelový trifle s pusinkami
Co budete potřebovat na 4 porce:
Na hrušky:
- 1 lžíci másla
- 4 pěkné hrušky, oloupané, zbavené jaderníku a nakrájené na plátky
- 50 g přírodního cukru
- 50 ml smetany ke šlehání
Na karamel:
- 125 ml smetany ke šlehání
- 120 g přírodního cukru
- 1/4 lžičky mleté skořice
Na dokončení:
- 300 ml jablečné nebo hruškové šťávy
- 2 lžíce hruškovice (nemusí být)
- 120 g cukrářských piškotů
- 250 ml smetanového jogurtu rozšlehaného s vanilkovým cukrem
- 120 ml smetany ke šlehání
- opražené mandlové lupínky
- hotové sněhové pusinky na ozdobu
1. Na hrušky rozehřejte máslo ve velké nepřilnavé pánvi. Vložte hrušky a za občasného obracení je opékejte asi 5 až 10 minut, až zezlátnou. Přidejte cukr a smetanu a asi 2 minuty povařte, až se cukr rozpustí. Dejte stranou.
2. Na karamelovou omáčku promíchejte všechny přísady v malém kastrůlku a zahřívejte na středním stupni, až se cukr rozpustí. Nepřikryté povařte asi 3 minuty do zhoustnutí. Dejte stranou.
3. V misce promíchejte šťávu s hruškovicí, pokud ji používáte. Třetinu piškotů namočte do šťávy a vyložte jimi podávací mísu nebo je rozdělte do pohárů. Zakapejte karamelovou omáčkou, rozložte část hrušek, přidejte další namočené piškoty a na ně naneste jogurt, vrstvy opakujte. Zakončete ušlehanou smetanou a posypte mandlovými lupínky. Dezert přikryjte a dejte ho chladit nejméně na 6 hodin. Před podáváním ho ozdobte pusinkami.