Prima maminka

17. listopadu 2017 07:30

Anna Kopečková

Dezert nejen na sváteční den: Karamelový trifle s pusinkami

Trifle je dezert, který uspokojí nejen vaše chuťové, ale i zrakové buňky. Ochutnejte ho v lahodné podzimní verzi.

Trifle je tradiční staroanglický dezert, na němž je sympatických hned několik věcí. Jednak se nemusí péct a jeho příprava vám nezabere moc času. Jednak vypadá krásně, protože se podává ve skleněné míse nebo pohárech a skládá se z několika různě barevných vrstev. Trifle se dá všemožně obměňovat v závislosti na dostupných surovinách, vaší chuti a fantazii. A v neposlední řadě je samozřejmě chuťově vynikající.

A i když to dá asi hodně přemáhání, nezapomeňte ho nechat dobře odležet, aby se všechny chutě rozvinuly a dokonale prolnuly.

Karamelový trifle s pusinkami

Co budete potřebovat na 4 porce:

Na hrušky:

  • 1 lžíci másla
  • 4 pěkné hrušky, oloupané, zbavené jaderníku a nakrájené na plátky
  • 50 g přírodního cukru
  • 50 ml smetany ke šlehání

Na karamel:

  • 125 ml smetany ke šlehání
  • 120 g přírodního cukru
  • 1/4 lžičky mleté skořice

Na dokončení:

  • 300 ml jablečné nebo hruškové šťávy
  • 2 lžíce hruškovice (nemusí být)
  • 120 g cukrářských piškotů
  • 250 ml smetanového jogurtu rozšlehaného s vanilkovým cukrem
  • 120 ml smetany ke šlehání
  • opražené mandlové lupínky
  • hotové sněhové pusinky na ozdobu

1. Na hrušky rozehřejte máslo ve velké nepřilnavé pánvi. Vložte hrušky a za občasného obracení je opékejte asi 5 až 10 minut, až zezlátnou. Přidejte cukr a smetanu a asi 2 minuty povařte, až se cukr rozpustí. Dejte stranou.

2. Na karamelovou omáčku promíchejte všechny přísady v malém kastrůlku a zahřívejte na středním stupni, až se cukr rozpustí. Nepřikryté povařte asi 3 minuty do zhoustnutí. Dejte stranou.

3. V misce promíchejte šťávu s hruškovicí, pokud ji používáte. Třetinu piškotů namočte do šťávy a vyložte jimi podávací mísu nebo je rozdělte do pohárů. Zakapejte karamelovou omáčkou, rozložte část hrušek, přidejte další namočené piškoty a na ně naneste jogurt, vrstvy opakujte. Zakončete ušlehanou smetanou a posypte mandlovými lupínky. Dezert přikryjte a dejte ho chladit nejméně na 6 hodin. Před podáváním ho ozdobte pusinkami.

Pro všechny milovníky vaření a dobrého jídla vychází právě teď další číslo časopisu Prima FRESH. Nenechte si ho ujít a užijte si konec roku v pohodě, klidu a se spoustou dobrého jídla a pití.

Podobné články

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 18. 1. 2025

Pokud máte problémy ve vztahu nebo v milostném životě obecně, Berani, nečekejte, že se to dnes zlepší. Lidé ve vašem okolí by vás mohli považovat za velmi podrážděné. Může se zdát, že vám cokoli, co kdokoli řekne, leze na nervy. Dokonce i sladké řeči, které vám vaše drahá polovička šeptá do ucha, vám budou připadat jako horký vzduch. Vaše podrážděnost vám však bude odpuštěna a kromě toho, ne každý den musí být tak vášnivý a láskyplný, jak byste si přáli.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.