Webové stránky skupiny Prima používají cookies k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti. Používáním tohoto webu souhlasíte s užitím cookies v rámci webů skupiny Prima. Více informací
Souhlasím
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat
zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.
Reklama

Hitparáda tataráků: Od trenéra, od šéfa, z hospody i kuchařek

Tatarský biftek neboli tatarák je lahůdka, kterou mnozí (zejména muži) dotáhli k dokonalosti. A nejsou to zdaleka jen profesionální kuchaři!
Vydáno: 22.10.2015
Vyzkoušejte a uvidíte, který vám bude nejvíc chutnat
Autor: Thinkstock a FTV Prima Vyzkoušejte a uvidíte, který vám bude nejvíc chutnat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Už dnes večer se můžete podívat na premiéru pořadu Ano, trenére! Bude sice o fotbalistech, ale i o věcech kolem fotbalu. Takže i o jídle. A ne jen tak ledajakém!

Možná se i k vám donesly zvěsti o tataráku, který trenér Franz Straka servíroval svým svěřencům, aby v nich probudil energii ke hře. Jeho pověstný „tataráček“ už mu nikdo neodpáře a kdo ví, třeba v mužích probouzí i jinou energii než tu fotbalovou.

Tak hlavně hezky přiměřeně:

AT Recepty -  Franzův tataráček
AT Recepty - Franzův tataráček

 

Ano, trenére! vysíláme každý čtvrtek ve 21.30 na Primě

Ovšem není tatarák jako tataráček! Zdá se, že co muž, to jiný recept. A přiznejme si to, někteří muži jsou v této oblasti opravdoví mistři. To, co dělá tatarák tatarákem, je totiž kromě kvalitních surovin i výběr vhodných dochucovadel a jejich správný poměr.

Podívejte se, jak vymazil svůj tatarák velký šéf Zdeněk Pohlreich, kterého trenér Straka ve čtvrtek večer na obrazovce vystřídá:

Svou vlastní vylepšenou verzi, která se stala doslova legendou, má i šéfkuchař Titus Eliáš z restaurace Na Kopci. Je bez vajec, syrové cibule i mleté papriky a díky tomu i mnohem lehčí a svěžejší.

Tatarák podle Tituse Eliáše Foto:

                                                                                                                Foto: Kuchařka Muži sobě

Klikněte si pro recept na tatarák bez vajec a cibule.


Ale tím samozřejmě s tataráky nekončíme. Určitě víte, že skvělý tatarák nemusí být jen z hovězího masa. Není to pak sice už tatarák v pravém slova smyslu, zato si na něm můžou pochutnat i ti, co hovězí maso nejedí.

Hodně oblíbený je tatarák z lososa. Pokud totiž máte to štěstí a seženete čerstvé a kvalitní maso z lososa, byl by skoro hřích ho nezpracovat v jeho nejpřirozenější podobě. Svůj recept má i další známý šéfkuchař – Marcel Ihnačák.

Lososový tatarák Foto:

                                                                                                                           Foto: Moje láska

Klikněte si pro recept: Lososový tatarák podle Marcela Ihnačáka

 

Přidat do tataráku můžete i brambory:

Bramborový tatarák s lososem a chřestem

88tatar-s-losos-chrest266-kopie Foto:

                                                                                                                  Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 200 g filetu z čerstvého lososa bez kůže

• sůl

• na špičku nože cukru

• 600 g oloupaných brambor

• 250 g zeleného chřestu

• 1 lžíci hořčičného semínka

• trochu octa

• 1 menší červenou cibuli

• 1 lžíci olivového oleje

• trochu citronové šťávy

1. Čerstvého lososa nakrájejte na kostičky, smíchejte s půlkou lžičky soli a cukrem a nechte hodinu odležet v chladu.

2. Brambory nakrájejte na kostičky, krátce je povařte v osolené vodě (musí zůstat pevné), sceďte je a nechte vychladnout. Z chřestu odkrojte zaschlé konce a nakrájejte ho škrabkou na brambory na tenké dlouhé plátky. Hořčičné semínko povařte ve vodě se solí a octem a slijte. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s olejem, hořčičným semínkem a trochou citronové štávy.

3. V míse opatrně smíchejte brambory, odleželého lososa, cibulovou směs a podle chuti přisolte. Směs rozdělte na čtyři díly, každý opatrně na talíři umačkejte do kulaté formičky a tu opatrně odstraňte. Tatarák doplňte chřestem krátce spařeným v osolené vodě a ihned podávejte.

Další klasické i méně obvyklé variace na tatarák najdete v tomto článku:

Záleží na vás, z čeho si svůj tatarák umícháte

Tatarské variace aneb Tatarák, jak ho znáte i neznáte

 

 

Mohlo by vám taky chutnat:

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

Jsou to vlastně obyčejné pečené brambory, kterým se říká Hasselback (název dostaly podle stockholmské restaurace Hasselbacken, kde se poprvé podávaly). Vtip je v tom, že do nich uděláte zářezy, díky kterým se brambory lépe propečou uvnitř a budou křupavější. A je tu ještě jedna skvělá věc – do těch zářezů můžete dát spoustu dalších dobrot. My vám ukážeme několik různých variant. 

Hlavní věc, kterou na začátku musíte udělat, jsou ony zářezy. Brambory důkladně omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou (neloupejte je) a osušte. Do každé pak udělejte hluboké zářezy v 3mm rozestupech (pozor, ať bramboru úplně nerozkrojíte). Můžete si pomoci tak, že bramboru položíte mezi dvě vařečky nebo čínské jídelní hůlky. Nůž se o ně při krájení zarazí a nedostane se až dolů.

Takže brambory máte připravené. Stačí si vybrat, čím je vylepšíte:

Brambory s parmazánem a česnekem

Brambory s parmazánem a česnekem

Co budete potřebovat:

• 700 g menších nových brambor

• 1/4 hrnku olivového oleje

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 3 paličky česneku

• 1/2 lžíce nasekané zelené petrželky

• 1/2 citronu

• 2–3 snítky tymiánu

• 1/4 lžičky soli

• 1/2 lžičky drceného pepře

• 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu

 

1. Do brambor udělejte zářezy, rozložte je do zapékací mísy a potřete olivovým olejem a rozpuštěným máslem.

2. Paličky česneku nechte v celku, jen jim seřízněte vršky a položte je do mísy mezi brambory. Přidejte citron nakrájený na měsíčky, vše posypte petrželkou a tymiánem, osolte a opepřete. Brambory dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. V půlce pečení brambory lehce přelijte zbylým olejem s máslem.

3. Upečené brambory posypte na vrchu parmazánem, troubu vypněte a brambory do ní dejte ještě na 5–10 minut, dokud se sýr nezačne roztékat. Podávejte ihned.

 

Prima tip: Pečený česnek nevyhazujte. Je skvělý. Dejte si ho k bramborám nebo namažte na chleba.

 

Snídaně v pohodě aneb Noční skleničky 5x jinak

Snídaně v pohodě Foto:

Spousta lidí nesnídá, protože ráno nestíhá. Co zkusit noční směs ve skleničkách? Základ je vždy stejný – ovesné vločky, kokosové mléko a pár dalších ingrediencí. Vtip je v tom, že si všechno připravíte do sklenice ještě večer a necháte to přes noc v lednici. Díky tomu všechny suché ingredience hezky nasáknou tekutinu a když ráno vstanete, skvělá snídaně na vás bude čekat v lednici. Když ji nesníte hned, prostě si skleničku vezmete s sebou do práce nebo do školy.

Takto si můžete klidně připravit v neděli večer snídaně na celý pracovní týden. Obsah skleniček vydrží bez úhony v lednici 5 dnů. A nemějte strach, že budete jíst nějaké „zrní“. Je to zdravá a vyvážená snídaně a svou chutí připomíná ovocný dort!

 

Základní recept na 1 porci (sklenici)

Co budete potřebovat:

• 1/2 hrnku ovesných vloček

• 1/2 hrnku kokosového mléka

• 1 lžíci chia semínek

• 1 lžíci javorového sirupu nebo medu

• 1 lžičku vanilkového extraktu

• špetku mleté skořice

• vybranou přísadu (viz tato strana dole a následující stránky)

Do vhodné sklenice dejte všechny přísady, přidejte jednu z vybraných přísad a vše promíchejte. Sklenici zakryjte a uložte přes noc do lednice.

Ráno směs ozdobte čerstvým ovocem (podle přísady, kterou jste vybrali) a můžete snídat.

Vyberte si přísadu podle vlastní chuti:

Jahodová

snídaně jahodová

Do základního receptu vmíchejte 1/4 hrnku nakrájených čerstvých jahod (nebo 2 lžíce domácí jahodové marmelády). Dalšími nakrájenými jahodami ozdobte snídani až ráno.

Asijské podzimní polévky: Půjdete si přidat!

Jsou syté, plné zeleniny, bylinek a koření. Provoní vám celý být, zahřejí vás na těle i na duši, díky své pikantnosti povzbudí vaše smysly a co je hlavní – pochutnáte si. A taky nebudete muset v kuchyni trávit moc času, protože tyhle polévky budete mít hotové během půlhodinky.

Rychlá vietnamská polévka

Rychlá vietnamská polévka

Je sytá, ale nepřiberete po ní ani gram. Ideální večeře!

 

Co budete potřebovat:

• 3 hrnky kuřecího vývaru

• 2 hrnky vody

• 1 lžíci sirupu z agáve

• 1 lžíci nastrouhaného čerstvého zázvoru

• 1 lžíci sójové omáčky

• 2 balení nudlí shirataki (viz tip níže)

• 2 lžíce limetkové šťávy + několik měsíčků limetky na ozdobení

• sůl a čerstvě mletý pepř

• 250 g čerstvé hovězí svíčkové nakrájené na velmi tenké plátky

• 1 lžičku sezamového oleje

• 1/2 hrnku nakrájené bazalky

• 1/4 hrnku nakrájeného koriandru

• 1/4 hrnku nasekané jarní cibulky

• 1 hrnek výhonků mungo

• omáčku Sriracha nebo podobnou ostrou omáčku na dochucení

 

1. V hrnci přiveďte k varu vývar s vodou, agáve sirupem, nastrouhaným zázvorem a sójovou omáčkou. Přidejte propláchnuté nudle a na mírném plameni je povařte 2 minuty. Přidejte limetkovou šťávu a dochuťte solí a pepřem.

2. Nudle rozdělte pomocí dvou vidliček do misek nebo talířů, přidejte tenké plátky hovězí svíčkové a vše zalijte vařícím vývarem z hrnce. Každou porci pokapejte sezamovým olejem, posypte bazalkou, koriandrem, cibulkou a mungo výhonky a podávejte doplněné měsíčky limetky a pálivou omáčkou na dochucení.

 

Tip:

Těstoviny shirataki sice vypadají jako těstoviny, ale vlastně to žádné těstoviny nejsou. Vyrábějí se z kořene asijské zeleniny zvané konnyak. Neobsahují žádné sacharidy, tuky, jsou bez lepku a plné vlákniny. Pomáhají při snižování cholesterolu, regulují hladinu cukru v krvi a pomáhají při hubnutí. I jejich příprava je jednodušší než u těstovin – stačí je opláchnout pod tekoucí vodou (prodávají se v nálevu) a dát na chvilku do vroucí vody.

 

 


Článek je zařazen v: Ano, tatarák, trenére!, tataráček
Reklama