Hitparáda tataráků: Od trenéra, od šéfa, z hospody i kuchařek
Tatarský biftek neboli tatarák je lahůdka, kterou mnozí (zejména muži) dotáhli k dokonalosti. A nejsou to zdaleka jen profesionální kuchaři!
Už dnes večer se můžete podívat na premiéru pořadu Ano, trenére! Bude sice o fotbalistech, ale i o věcech kolem fotbalu. Takže i o jídle. A ne jen tak ledajakém!
Možná se i k vám donesly zvěsti o tataráku, který trenér Franz Straka servíroval svým svěřencům, aby v nich probudil energii ke hře. Jeho pověstný „tataráček“ už mu nikdo neodpáře a kdo ví, třeba v mužích probouzí i jinou energii než tu fotbalovou.
Tak hlavně hezky přiměřeně:
Ano, trenére! vysíláme každý čtvrtek ve 21.30 na Primě
Ovšem není tatarák jako tataráček! Zdá se, že co muž, to jiný recept. A přiznejme si to, někteří muži jsou v této oblasti opravdoví mistři. To, co dělá tatarák tatarákem, je totiž kromě kvalitních surovin i výběr vhodných dochucovadel a jejich správný poměr.
Podívejte se, jak vymazil svůj tatarák velký šéf Zdeněk Pohlreich, kterého trenér Straka ve čtvrtek večer na obrazovce vystřídá:
Podobné články
Svou vlastní vylepšenou verzi, která se stala doslova legendou, má i šéfkuchař Titus Eliáš z restaurace Na Kopci. Je bez vajec, syrové cibule i mleté papriky a díky tomu i mnohem lehčí a svěžejší.
Foto: Kuchařka Muži sobě
Klikněte si pro recept na tatarák bez vajec a cibule.
Ale tím samozřejmě s tataráky nekončíme. Určitě víte, že skvělý tatarák nemusí být jen z hovězího masa. Není to pak sice už tatarák v pravém slova smyslu, zato si na něm můžou pochutnat i ti, co hovězí maso nejedí.
Hodně oblíbený je tatarák z lososa. Pokud totiž máte to štěstí a seženete čerstvé a kvalitní maso z lososa, byl by skoro hřích ho nezpracovat v jeho nejpřirozenější podobě. Svůj recept má i další známý šéfkuchař – Marcel Ihnačák.
Foto: Moje láska
Klikněte si pro recept: Lososový tatarák podle Marcela Ihnačáka
Přidat do tataráku můžete i brambory:
Bramborový tatarák s lososem a chřestem
Foto: Yummy Image
Co budete potřebovat:
• 200 g filetu z čerstvého lososa bez kůže
• sůl
• na špičku nože cukru
• 600 g oloupaných brambor
• 250 g zeleného chřestu
• 1 lžíci hořčičného semínka
• trochu octa
• 1 menší červenou cibuli
• 1 lžíci olivového oleje
• trochu citronové šťávy
1. Čerstvého lososa nakrájejte na kostičky, smíchejte s půlkou lžičky soli a cukrem a nechte hodinu odležet v chladu.
2. Brambory nakrájejte na kostičky, krátce je povařte v osolené vodě (musí zůstat pevné), sceďte je a nechte vychladnout. Z chřestu odkrojte zaschlé konce a nakrájejte ho škrabkou na brambory na tenké dlouhé plátky. Hořčičné semínko povařte ve vodě se solí a octem a slijte. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s olejem, hořčičným semínkem a trochou citronové štávy.
3. V míse opatrně smíchejte brambory, odleželého lososa, cibulovou směs a podle chuti přisolte. Směs rozdělte na čtyři díly, každý opatrně na talíři umačkejte do kulaté formičky a tu opatrně odstraňte. Tatarák doplňte chřestem krátce spařeným v osolené vodě a ihned podávejte.
Další klasické i méně obvyklé variace na tatarák najdete v tomto článku:
Mohlo by vám taky chutnat: