Prima maminka

22. října 2015 04:30

Anna Kopečková

Hitparáda tataráků: Od trenéra, od šéfa, z hospody i kuchařek

Tatarský biftek neboli tatarák je lahůdka, kterou mnozí (zejména muži) dotáhli k dokonalosti. A nejsou to zdaleka jen profesionální kuchaři!

Už dnes večer se můžete podívat na premiéru pořadu Ano, trenére! Bude sice o fotbalistech, ale i o věcech kolem fotbalu. Takže i o jídle. A ne jen tak ledajakém!

Možná se i k vám donesly zvěsti o tataráku, který trenér Franz Straka servíroval svým svěřencům, aby v nich probudil energii ke hře. Jeho pověstný „tataráček“ už mu nikdo neodpáře a kdo ví, třeba v mužích probouzí i jinou energii než tu fotbalovou.

Tak hlavně hezky přiměřeně:

Ano, trenére! vysíláme každý čtvrtek ve 21.30 na Primě

Ovšem není tatarák jako tataráček! Zdá se, že co muž, to jiný recept. A přiznejme si to, někteří muži jsou v této oblasti opravdoví mistři. To, co dělá tatarák tatarákem, je totiž kromě kvalitních surovin i výběr vhodných dochucovadel a jejich správný poměr.

Podívejte se, jak vymazil svůj tatarák velký šéf Zdeněk Pohlreich, kterého trenér Straka ve čtvrtek večer na obrazovce vystřídá:

Podobné články

Svou vlastní vylepšenou verzi, která se stala doslova legendou, má i šéfkuchař Titus Eliáš z restaurace Na Kopci. Je bez vajec, syrové cibule i mleté papriky a díky tomu i mnohem lehčí a svěžejší.

Foto: Kuchařka Muži sobě

Klikněte si pro recept na tatarák bez vajec a cibule.

Ale tím samozřejmě s tataráky nekončíme. Určitě víte, že skvělý tatarák nemusí být jen z hovězího masa. Není to pak sice už tatarák v pravém slova smyslu, zato si na něm můžou pochutnat i ti, co hovězí maso nejedí.

Hodně oblíbený je tatarák z lososa. Pokud totiž máte to štěstí a seženete čerstvé a kvalitní maso z lososa, byl by skoro hřích ho nezpracovat v jeho nejpřirozenější podobě. Svůj recept má i další známý šéfkuchař – Marcel Ihnačák.

Foto: Moje láska

Klikněte si pro recept: Lososový tatarák podle Marcela Ihnačáka

Přidat do tataráku můžete i brambory:

Bramborový tatarák s lososem a chřestem

Foto: Yummy Image

Co budete potřebovat:

• 200 g filetu z čerstvého lososa bez kůže

• sůl

• na špičku nože cukru

• 600 g oloupaných brambor

• 250 g zeleného chřestu

• 1 lžíci hořčičného semínka

• trochu octa

• 1 menší červenou cibuli

• 1 lžíci olivového oleje

• trochu citronové šťávy

1. Čerstvého lososa nakrájejte na kostičky, smíchejte s půlkou lžičky soli a cukrem a nechte hodinu odležet v chladu.

2. Brambory nakrájejte na kostičky, krátce je povařte v osolené vodě (musí zůstat pevné), sceďte je a nechte vychladnout. Z chřestu odkrojte zaschlé konce a nakrájejte ho škrabkou na brambory na tenké dlouhé plátky. Hořčičné semínko povařte ve vodě se solí a octem a slijte. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s olejem, hořčičným semínkem a trochou citronové štávy.

3. V míse opatrně smíchejte brambory, odleželého lososa, cibulovou směs a podle chuti přisolte. Směs rozdělte na čtyři díly, každý opatrně na talíři umačkejte do kulaté formičky a tu opatrně odstraňte. Tatarák doplňte chřestem krátce spařeným v osolené vodě a ihned podávejte.

Další klasické i méně obvyklé variace na tatarák najdete v tomto článku:

Mohlo by vám taky chutnat:


Přečtěte si také

Horoskopy dle zvěrokruhu

Beran 10. 10. 2024

Možná právě procházíte obrovským růstem. Zaměřte se na to a zjistěte, kde je třeba udělat nějaké změny. To může být přerušeno silnou energií od jiných lidí nebo situací. Tyto záležitosti jsou důležité. Upozorňují vás na určité změny, které mohou být opožděné. Podívejte se, jak toto otřesení může přinést růst a úspěch. Čekají vás příležitosti.

Celý horoskop pro dnešní den

Ministerstvo financí varuje: Účastí na hazardní hře může vzniknout závislost ⑱

Partnerský horoskop
Partnerský horoskop

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.