Tatarské variace aneb Tatarák, jak ho znáte i neznáte
Dobře ochucený tatarský biftek neboli tatarák je lahůdka, kterou si často rádi dají i ti, kteří jinak syrové maso moc nemusí. Víte, že se ale dá udělat i z úplně jiných surovin?
Muži zůstanou nejspíš u klasiky z hovězího masa. Ženy možná dají přednost jemnějším variantám bez hovězího. Nebude to pak sice tatarák v pravém slova smyslu, zato si na něm můžou pochutnat třeba i vegetariáni, milovníci ryb nebo dokonce i sladkostí. Nevěříte? Přesvědčte se sami.
Ale začneme hezky po pořádku, hezky od klasiky z hovězího masa:
Hovězí tatarák
Co budete potřebovat:
• 250 g kvalitního zadního hovězího masa nebo svíčkové
• 1 jarní cibulku
• 1 lžičku ostré hořčice
• 1 lžičku mleté papriky
• 2 lžíce olivového oleje
• 1 lžičku čerstvě drceného pepře
• sůl
• 20 tenkých plátků celozrnné bagety (nebo 20 menších topinek)
• čerstvé bylinky (např. bazalku, petrželku), červenou cibulku nebo hoblinky parmazánu na ozdobení
1. Maso naškrábejte nebo nasekejte na jemné kostičky, přidejte očištěnou a najemno nakrájenou cibulku, hořčici, mletou papriku, olej a pepř, osolte a promíchejte.
2. Tatarák rozdělte na plátky bagety (můžete je předem nasucho opéct) nebo na topinky (potřené česnekem nebo bez něj) a každý kousek ozdobte čerstvými bylinkami, cibulkou nebo hoblinkami parmazánu.
TIP: Do tataráku můžete podle chuti a fantazie přidat mnoho dalších chuťových přísad, například nakrájené kapary, najemno nasekané sterilované okurky, česnek, worcesterskou omáčku, chilli papričky, čerstvý žloutek apod. Vždy se ale snažte chutě vhodně sladit a nekombinovat více než 3 chuťově výrazné přísady.
Možností, jak dochutit tatarák, je mnoho a každému vyhovuje něco jiného. Zdeněk Pohlreich má tento recept na tatarský biftek.
Lososový tatarák
Co budete potřebovat:
• 250 g čerstvého filetu z lososa bez kůže
• 1 střední červenou cibuli
• 2 lžíce kaparů
• 2 lžičky citronové šťávy
• 2 lžíce olivového oleje
• několik kapek tabaska
• sůl
• 20 tenkých plátků celozrnné bagety (nebo krekrů Bake rolls)
• bylinky (nasekanou cibulovou nať, petrželku, roketu apod.) na ozdobení
1. Rybí maso nasekejte na jemné kostičky, přidejte najemno nakrájenou cibuli a nasekané kapary a promíchejte. Směs ochuťte citronovou šťávou smíchanou s olejem a tabaskem a podle chuti ji osolte.
2. Tatarák rozdělte na plátky bagety (můžete je předem nasucho opéct) nebo na krekry a ozdobte bylinkami.
TIP: Lososový tatarák můžete doplnit i dalšími surovinami, například hořčicí, pomerančovou šťávou, koprem nebo kvalitní sójovou omáčkou.
Vegetariánský tatarák
Co budete potřebovat:
• 2 rajčata
• 1/2 okurky
• 1/2 žluté papriky
• 1 stroužek česneku
• 1 malou červenou chilli papričku
• 1/2 citronu
• 1 lžíci nakrájených lístků čerstvého koriandru
• 10 černých oliv bez pecek
• sůl
• 8 plátků toastového chleba (nebo 20 krekrů Bake rolls)
• čerstvé bylinky (např. petrželku) na ozdobení
1. Rajčata na vrchu lehce nakrojte do kříže, spařte je ve vroucí vodě a oloupejte. Rozkrojte je na čtvrtiny, odstraňte z nich šťávu se semínky a dužinu nakrájejte spolu s oloupanou okurkou na drobné kostičky. Přidejte nadrobno nakrájenou papriku, jemně nakrájený česnek a chilli papričku, vymačkanou šťávu z citronu, koriandr a najemno nasekané olivy. Směs promíchejte a podle chuti dosolte.
2. Nasucho opečené plátky toastového chleba nebo krekry potřete zakysanou smetanou, přidejte zeleninový tatarák a ozdobte bylinkami.
TIP: Zeleninový tatarák lze připravit i z jiných druhů zeleniny. Můžete ho také zkombinovat s restovanými houbami, luštěninami apod. Chcete-li mít tatarák kompaktní, aby se dobře mazal na toasty, zahustěte ho rozdušenými rajčaty nebo doměkka podušenými kostičkami lilku. Pečivo také můžete místo smetany potřít krémovým kravským nebo kozím sýrem či tvarohem.
Bramborový tatarák s lososem a chřestem
Co budete potřebovat:
• 200 g filetu z čerstvého lososa bez kůže
• sůl
• na špičku nože cukru
• 600 g oloupaných brambor
• 250 g zeleného chřestu
• 1 lžíci hořčičného semínka
• trochu octa
• 1 menší červenou cibuli
• 1 lžíci olivového oleje
• trochu citronové šťávy
1. Čerstvého lososa nakrájejte na kostičky, smíchejte s půlkou lžičky soli a cukrem a nechte hodinu odležet v chladu.
2. Brambory nakrájejte na kostičky, krátce je povařte v osolené vodě (musí zůstat pevné), sceďte je a nechte vychladnout. Z chřestu odkrojte zaschlé konce a nakrájejte ho škrabkou na brambory na tenké dlouhé plátky. Hořčičné semínko povařte ve vodě se solí a octem a slijte. Cibuli nakrájejte na drobné kostičky a promíchejte s olejem, hořčičným semínkem a trochou citronové štávy.
3. V míse opatrně smíchejte brambory, odleželého lososa, cibulovou směs a podle chuti přisolte. Směs rozdělte na čtyři díly, každý opatrně na talíři umačkejte do kulaté formičky a tu opatrně odstraňte. Tatarák doplňte chřestem krátce spařeným v osolené vodě a ihned podávejte.
Ovocný tatarák
Co budete potřebovat:
• 2 kiwi
• 1 nektarinku
• 3 jahody
• 70 g dužiny z ananasu
• 1 lžičku nastrouhaného čerstvého zázvoru
• asi 1 lžíci cukru
• 100 g čokolády (nejlépe tmavé)
• asi 10 nasucho opečených plátků vánočky nebo jiného sladkého pečiva či 1 balíček sušenek Bebe
1. Oloupané kiwi nakrájejte spolu s nektarinkou, jahodami a ananasem na drobné kostičky, promíchejte se šťávou vymačkanou ze zázvoru a podle chuti přislaďte cukrem.
2. Čokoládu rozlámejte na kousky a opatrně rozpusťte v mikrovlnné troubě nebo v misce ponořené do horké vodní lázně. Rozehřátou čokoládou potřete opečené plátky pečiva nebo sušenky a rozdělte na ně ovocný tatarák.
TIP: Ovocný tatarák můžete připravovat z různých druhů ovoce. Pokud chcete, aby byl kompaktnější, přimíchejte do něj trochu rozmixované dužniny z broskví, meruněk nebo banánu, případně trochu husté marmelády. Dochutit ho můžete i troškou alkoholu.
Foto: Yummy Image
Mohlo by vás taky zajímat: