Kuřecí steak s hříbkovo-smetanovou omáčkou
Kuřecí steak s hříbkovo-smetanovou omáčkou
Šťavnaté maso a k němu hustá omáčka z hub, nejlépe vlastnoručně nasbíraných, to je delikatesa, které se máloco vyrovná.
A navíc je to velmi jednoduché jídlo, když máte dobrý recept!
Co budete potřebovat (na 2 porce):
Na steak:
- 2 kuřecí prsíčka – nejlépe i s kůží
- několik snítek rozmarýnu a tymiánu
- olej na restování
- sůl a mletý pepř
Na omáčku:
- 1 menší cibulku
- hrst sušených hříbků namočených ve studené vodě
- 150 ml masového vývaru
- 100 ml smetany (30%)
- 50 g másla
- sůl a mletý pepř
Postup:
1. Kuřecí prsíčka i s kůží osolíme, opepříme a opečeme z každé strany dozlatova. Vložíme je do pekáčku a posypeme nakrájenými bylinkami. Pečeme v troubě vyhřáté na 190 °C přibližně 12 – 15 minut (podle velikosti).
2. Na pánvi, kde se restovalo kuřecí maso, necháme zezlátnout najemno nakrájenou cibuli. Přidáme namočené hříbky i s vodou, ve které se namáčely, a vývar. Uvedeme do varu a pozvolna vaříme cca 10 minut. Přidáme smetanu, uvedeme do varu a ponorným mixérem důkladně rozmixujeme.
3. Omáčku dochutíme solí, pepřem, a pokud je příliš řídká, necháme ještě chvilku probublávat na mírném ohni. Nakonec vmícháme studené máslo.
4. Hotové maso vyjmeme z trouby, zakryjeme alobalem, necháme 5 – 10 minut odpočinout a podáváme s teplou omáčkou.