zpět

Partnerský horoskop

Jste si souzení? Zvolte znamení a zjistěte, jestli vám hvězdy přejí.
zpět

Výpočet ascendentu

Pro výpočet svého ascendentu zadejte datum a čas narození.
zpět

Horoskop pro Vás každý týden

Stačí vybrat znamení a zadat Váš email. Jednou týdně vám zašleme horoskop pro vaše znamení.
návrat zpět

Vyhledávání

Co hledáte?
Smazat

Květák úplně jinak: Zkuste květákové steaky s kaparovou salsou

Květákové steaky s kaparovou salsou
Autor: L.A. CREATIVE FOOD Květákové steaky s kaparovou salsou
anna kopečková , Vydáno: 12.09.2017
Tak tohle je největší květáková inovace za poslední století. Ano, všichni máme rádi smažený květák a ne, tyhle steaky se nepřipravují stejně, ale mají stejně lahůdkově útěšný potenciál.

reklama

 

Květák je skvělá a univerzální zelenina. To asi víte. Ale možná nevíte, jak neuvěřitelně velké množství možností přípravy nabízí. Steaky z květáku možná už znáte. A jestli ne, právě teď je ten nejlepší čas je konečně ochutnat.

Vyzkoušejte verzi, která se začala poprvé objevovat na australských foodblozích a plně odráží tamní odvázaný a bezproblémový přístup k jídlu.

 

Květákové steaky s kaparovou salsou

Co budete potřebovat na 6 porcí:

  • 1 velký květák (asi 1,5kg)
  • 3 lžíce olivového oleje

Na salsu:

  • 60 g vypeckovaných zelených oliv, nasekaných
  • 1 lžíci malých kaparů (plody), nasekaných
  • 1/2 lžičky sušených drcených chilli papriček (chilli vločky)
  • 1 lžíci nasekané zelené petržele + další na dokončení
  • 60 ml extra panenského olivového oleje
  • sůl a čerstvě nadrcený černý pepř

 

1. Troubu předehřejte na 160 °C. Velký plech vymažte 1 lžící oleje. Květák postavte nastojato košťálem dolů, podržte ho a rozkrájejte velkým ostrým nožem na 5 až 6 silných plátků (tak 2,5 cm).

2. Plátky rozložte na plech a pečte asi 30 minut. Pak zvyšte teplotu trouby na 200 °C nebo zapněte gril v troubě, máte-li ho, a pečte dalších 15 až 20 minut, až se květák začne při okrajích připékat a pěkně zhnědne. Vyndejte ho a dejte stranou.

2. Přísady na salsu spolu dobře promíchejte (nebo protřepejte v uzavřené sklenici). Salsou přelijte steaky, osolte je, opepřete a posypte petrželkou.

Máte rádi podzim? I kdyby ne, dobré jídlo vám vynahradí i ty největší podzimní plískanice. A navíc, podzim je opravdu plný nejen barev, ale i chutí. Spoustu inspirace, jak nápaditě připravit vše, co toto období nabízí, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které vychází už 13. září. Nenechte si ho ujít!

Podzimní číslo časopisu Prima FRESH

Vychutnejte si pestrý podzim s novým číslem časopisu Prima FRESH!

 

Mohlo by vám taky chutnat:

Konečně se můžete bez výčitek nacpat pizzou!

Dietní hit: Pizza placka z květáku. Bez mouky, bez lepku a s minimem kalorií!

Překvapí vás, jak jsou dobré!

Steaky trochu jinak: Zkuste je udělat z květáku!

Podzimní hit: Nadívané pečené brambory

Jsou to vlastně obyčejné pečené brambory, kterým se říká Hasselback (název dostaly podle stockholmské restaurace Hasselbacken, kde se poprvé podávaly). Vtip je v tom, že do nich uděláte zářezy, díky kterým se brambory lépe propečou uvnitř a budou křupavější. A je tu ještě jedna skvělá věc – do těch zářezů můžete dát spoustu dalších dobrot. My vám ukážeme několik různých variant. 

Hlavní věc, kterou na začátku musíte udělat, jsou ony zářezy. Brambory důkladně omyjte kartáčkem pod tekoucí vodou (neloupejte je) a osušte. Do každé pak udělejte hluboké zářezy v 3mm rozestupech (pozor, ať bramboru úplně nerozkrojíte). Můžete si pomoci tak, že bramboru položíte mezi dvě vařečky nebo čínské jídelní hůlky. Nůž se o ně při krájení zarazí a nedostane se až dolů.

Takže brambory máte připravené. Stačí si vybrat, čím je vylepšíte:

Brambory s parmazánem a česnekem

Brambory s parmazánem a česnekem

Co budete potřebovat:

• 700 g menších nových brambor

• 1/4 hrnku olivového oleje

• 2 lžíce rozpuštěného másla

• 3 paličky česneku

• 1/2 lžíce nasekané zelené petrželky

• 1/2 citronu

• 2–3 snítky tymiánu

• 1/4 lžičky soli

• 1/2 lžičky drceného pepře

• 1/3 hrnku nastrouhaného parmazánu

 

1. Do brambor udělejte zářezy, rozložte je do zapékací mísy a potřete olivovým olejem a rozpuštěným máslem.

2. Paličky česneku nechte v celku, jen jim seřízněte vršky a položte je do mísy mezi brambory. Přidejte citron nakrájený na měsíčky, vše posypte petrželkou a tymiánem, osolte a opepřete. Brambory dejte do trouby vyhřáté na 180 °C a pečte asi hodinu. V půlce pečení brambory lehce přelijte zbylým olejem s máslem.

3. Upečené brambory posypte na vrchu parmazánem, troubu vypněte a brambory do ní dejte ještě na 5–10 minut, dokud se sýr nezačne roztékat. Podávejte ihned.

 

Prima tip: Pečený česnek nevyhazujte. Je skvělý. Dejte si ho k bramborám nebo namažte na chleba.

 

reklama

Související témata: zelenina , podzimní recepty , květák , salsa , recepty z květáku

reklama

Přečtěte si také

reklama