Květák úplně jinak: Zkuste květákové steaky s kaparovou salsou
Tak tohle je největší květáková inovace za poslední století. Ano, všichni máme rádi smažený květák a ne, tyhle steaky se nepřipravují stejně, ale mají stejně lahůdkově útěšný potenciál.
Květák je skvělá a univerzální zelenina. To asi víte. Ale možná nevíte, jak neuvěřitelně velké množství možností přípravy nabízí. Steaky z květáku možná už znáte. A jestli ne, právě teď je ten nejlepší čas je konečně ochutnat.
Vyzkoušejte verzi, která se začala poprvé objevovat na australských foodblozích a plně odráží tamní odvázaný a bezproblémový přístup k jídlu.
Květákové steaky s kaparovou salsou
Co budete potřebovat na 6 porcí:
- 1 velký květák (asi 1,5kg)
- 3 lžíce olivového oleje
Na salsu:
- 60 g vypeckovaných zelených oliv, nasekaných
- 1 lžíci malých kaparů (plody), nasekaných
- 1/2 lžičky sušených drcených chilli papriček (chilli vločky)
- 1 lžíci nasekané zelené petržele + další na dokončení
- 60 ml extra panenského olivového oleje
- sůl a čerstvě nadrcený černý pepř
1. Troubu předehřejte na 160 °C. Velký plech vymažte 1 lžící oleje. Květák postavte nastojato košťálem dolů, podržte ho a rozkrájejte velkým ostrým nožem na 5 až 6 silných plátků (tak 2,5 cm).
2. Plátky rozložte na plech a pečte asi 30 minut. Pak zvyšte teplotu trouby na 200 °C nebo zapněte gril v troubě, máte-li ho, a pečte dalších 15 až 20 minut, až se květák začne při okrajích připékat a pěkně zhnědne. Vyndejte ho a dejte stranou.
2. Přísady na salsu spolu dobře promíchejte (nebo protřepejte v uzavřené sklenici). Salsou přelijte steaky, osolte je, opepřete a posypte petrželkou.
Máte rádi podzim? I kdyby ne, dobré jídlo vám vynahradí i ty největší podzimní plískanice. A navíc, podzim je opravdu plný nejen barev, ale i chutí. Spoustu inspirace, jak nápaditě připravit vše, co toto období nabízí, najdete v novém čísle časopisu Prima FRESH, které vychází už 13. září. Nenechte si ho ujít!
Podobné články