Máslovo-karamelové lodičky
Máslovo-karamelové lodičky
Křehké těsto ve spojení s jemným karamelovým krémem krásně zvláční a pokud vydržíte alespoň do druhého dne, aby se lodičky dokonale rozležely, úplně se vám rozplynou na jazyku.
Co budete potřebovat:
Na těsto:
- 40 g moučkového cukru
- 80 g másla
- 1 velký žloutek
- 120 g hladké mouky
- špetku strouhané citronové kůry
- špetku soli
Na krémovou karamelovou náplň:
- 100 g krupicového cukru
- 50 g másla
- 230 g smetany ke šlehání (30% tuku)
- 100 g mléčné čokolády
Na ozdobení:
- šlehačku
- čerstvé drobné ovoce
Postup:
1. Všechny suroviny na těsto promícháme a vypracujeme kompaktní těsto. Zabalíme ho do mikrotenové fólie a necháme 30 minut vychladit.
2. Připraveným těstem vyložíme formičky ve tvaru lodiček (můžeme použít i jiné tvary) a upečeme je v trouby vyhřáté na 180 °C dozlatova (trvá to jen několik minut). Upečené lodičky vyklopíme z formiček a necháme vychladnout.
3. Cukr nasypeme do kastrůlku a zahřejeme, až se rozpustí a vznikne zlatavý karamel. Přidáme máslo a smetanu a necháme pomalu provářet, až se karamel rozpustí a vytvoří se karamelová smetana.
4. Čokoládu rozlámeme na kousky a dáme do vhodné mísy. Zalijeme ji horkou karamelovou smetanou, vymícháme dohladka a rozmixujeme ponorným mixérem. Krém necháme vychladnout při pokojové teplotě a pak ho nalijeme do připravených korpusů (lodiček), které necháme dobře vychladit ( třeba 2-3 dny v lednici). Podáváme je s ušlehanou smetanou a čerstvým ovocem.